National

Raed Arafat a făcut anunțul! Ce măsură vor lua autoritățile pentru a atrage medicii în spitale

Publicat: 22 oct. 2020
ALT=«Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență»
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Executivul a luat în considerare adoptarea unei ordonanțe pentru a atrage, în contextul pandemiei de coronavirus, medicii în spitale. Medicii care vor lua în considerare și vor accepta această ofertă a Guvernului vor avea posibilitatea de a ocupa funcții fără examen.

„Exista un numar important de medici din diferite specialitati care si-au dat acum examenul si au finalizat rezidentiatul si atunci propunerea noastra printr-o ordonanta daca sunteti de acord sa o punem azi pentru prima lectura. Noi am propus acum primii 200, specializarile pe care le tintim sunt ATI, urgenta, pneumologie, infectioase, epidemiologie si radiologie. Daca e cerere, venim cu suplimentarea. Ii angajam la Spitalul Gerota al MAI si de acolo ii distribuim. La finalizarea perioadei care poate sa dureze vreo 6 luni vor avea posibilitatea sa ocupe posturile vacante fara concurs, asta prevede OUG. Asa vom atrage medicii care au terminat”, a declarat, in sedinta de Guvern, seful DSU Raed Arafat.

„Sa ii angajam pe toti, ca o forta de interventie”, a spus premierul Ludovic Orban.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a adăugat faptul că, prin această metodă ar putea ajunge în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă aproximativ șaptezeci de noi medici. Acesta a precizat faptul că dorește creșterea capacității de ventilație în Unitățile pentru Primiri Urgențe până la preluarea de către secțiile ATI a bolnavilor.

Carantină totală în România? Ce spune Raed Arafat

Se îndreaptă România spre carantină totală? Într-o apariție televizată, Raed Arafat a vorbit despre situația delicată în care se afla țara noastră. Rata de infectare a crescut vertiginos în Capitală  trecând de pragul de 3 la mia de locuitori.  Același lucru s-a întâmplat și în alte județe din țară, după ce din ce în ce mai multe persoane au ieșit pozitive la testarea pentru noul coronavirus.

Raed Arafat a declarat seara trecută la TV că odată cu creșterea numărului de persoane infectate cu noul coronavirus duce și la creșterea cifrei de pacienți la ATI.

Carantină totală pentru două sau trei săptămâni?

22 de municipii și 15 orașe din România au trecut de pragul de 3 la rata de incidență a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori, astfel întrând în scenariul roșu: Bucureșți, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexăndria, Râmnicu Vâlcea.

Numărul de persoane infectate cu noul coronavirus a început să crească în mai multe state europene, iar alte țări au luat deja măsura carantinării totale pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, și în România s-ar discuta despre un lockdown de două sau trei săptămâni.

„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar. Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu