Actualitate

Raed Arafat a relatat două cazuri șocante de pacienți asimptomatici a căror stare s-a agravat

Publicat: 13 iul. 2020
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a vorbit despre un caz șocant al unui pacient asimptomatic infectat cu coronavirus. Acesta a spus că persoana care avea simptome minore s-a externat la cerere în urmă cu șapte zile. În prezent se află internat la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Aesta este intumbat.

„Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la «Colentina», cu simptome minore, la data de 6 (iulie – n.red.), acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee (incapacitatea de a respira normal – n.red.), cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos și s-a trimis de la Terapie Intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu”, a relatat Raed Arafat.

Pentru a accentua riscurile la care se supun pacienții asimptomatici care preferă să se externeze, acesta a prezentat încă un caz grav. O persoană care a preferat să nu fie supravegheat în spital, a fost găsit în urmă cu puțin timp în locuință în stop cardiac.

„Pe altul, acum o zi sau două, tot același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că că starea lor se agravează, se țin până în ultimul moment, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm”, a adăugat secretarul de stat.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Nu suntem în prag de colaps”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit o declaraţie de presa luni, 13 iulie 2020, la Galați. Acesta a precizat faptul că numărul de noi infectări din ultimele 24 de ore este în scădere, dar că cel mai probabil marți, 14 iulie 2020, se va înregistra o creștere pentru că în weekend nu s-au făcut testele la capacitate maximă.

Ministrul Nelu Tătaru, despre numărul de cazuri de Covid-19

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a ţinut să precizeze că abia mâine vom avea un rezultat real. Deşi numărul a fost în creştere, nu ne aflam în colaps medical. În ceea ce priveşte numărul persoanelor aflate la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, numărul acestora nu a depăşit cifra de 250.

„Rămânem la 1,1 (n.r., rata de persoane infectate de o singură persoană) o , depinde de valorile pe care le vom avea în zilele următoare. Astăzi vom avea un număr mai mic de cazuri fiindcă au fost mai puține recoltări și testări. Mâine fiind marți, vom avea recoltările și testările de astăzi și vom avea un impact mai real”, a spus Nelu Tătaru, întrebat despre situația epidemiologică a României.

„Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de persoane în ATI, adresabilitatea la UPU este încă acceptabilă. Îi avem pe cei care sunt în acest moment asimptomatici sau simptome ușoare, mulți dintre ei au solicitat externarea. Sunt locuri în spitale”, a asigurat Tătaru.

Raed Arafat a spus săptămâna trecută că „pragul de alarmă” în epidemia de coronavirus este atingerea unui număr de 400-500 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Adauga un comentariu