National

Raed Arafat a vorbit despre motivele pentru care se înăspresc restricțiile în România

Publicat: 14 mart. 2021
Raed Arafat conferință de presă
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Nimeni nu dorește un lockdown total, spune secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, citat de Digi24. Acesta a explicat și motivul pentru care s-a luat decizia restricționarea circulației de la ora 22.00, în loc de 23.00, așa cum a fost până acum:

„Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări, veți vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franța la 18, la noi era la 23.00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite. Totuși, este un impact pe alte activități care sunt toate riscante.

Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce știm sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează și zonal, și după incidența, și național dacă se agravează situația”, a declarat șeful DSU.

Raed Arafat, mesaj pentru români: „Nerespectarea regulilor va duce la impunerea de măsuri mai stricte”

Coordonatorul DSU, Raed Arafat, se arată îngrijorat de prezența variantei britanice a virusului Sars-Covi-2 la noi în țară: „Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, este concluzia acestuia. El dă asigurări că în momentul de față în România nu se pune problema unui lockdown.

„Au fost discutate mai multe variante pentru oră. Deciziile nu sunt luate de o singură persoană. Noi discutăm în grupul tehnco-științific. Am analizat unele măsuri din alte țări. Pe partea de circulație au variat diverse țări. (…) Această oră limitează activitățile ulterioare: dacă trebuie să ajungi la 22:00 acasă, nu mai ai timp – poate – să te vezi cu prietenii. Nu e cazul să mergem mai jos în momentul de față. Ce știm sigur e că nu dorim să facem un lockdown total. Măsurile se adaptează și zonal.

Măsurile noastre au fost mai puțin radicale. Nerespectarea regulilor va duce la impunerea de măsuri mai stricte. Dacă ne trezim în vară cu un număr mare de cazuri poate o să fie limitări. Scenariile duc la speculații și imediat la acțiuni de denigrare din partea unora sau altora. Nu poți să dau un scenariu. Suntem abia în ianuarie. Trebuie să așteptăm să vedem cum evoluează. Dacă mă întrebați acum cum o să fie în august, vă spun că nu știu.

Vaccinul a schimbat ceea ce avem față de anul trecut. Dar și experiența noastră. Diferența față de anul trecut e că avem o speranță.

Studiile arată că tulpina britanică este și mai mortală. Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a spus Raed Arafat la Dig24.

Adauga un comentariu