Pe lângă eventuala restricţionare a deplasărilor pe timp de noapte, asupra căreia premierul Ludovic Orban nu s-a hotărât, autorităţile mai au în vedere două măsuri pentru limitarea efectelor pandemiei.
Secretarul de Stat Raed Arafat a spus că măsurile vizează creşterea capacităţii de primire în spital a pacienţilor infectaţi cu COVID şi trimiterea angajaţilor din instituţiile de stat să lucreze de acasă.
Prima este în curs de aplicare iar în ceea ce priveşte telemunca la stat, aceasta este deja implementată, dar scara de aplicare poate fi extinsă dacă situaţia o impune.
Raed Arafat: Vor fi măsuri de readaptare a sistemului sanitar, astfel încât, dacă sunt creşteri semnificative, să facă faţă fluxului de pacienţi cu COVID. În ceea ce priveşte alte măsuri, poate că sunt activităţi care trebuie analizat dacă să rămână sau nu în forma actuală, sau să se efectueze mai multă muncă la domiciliu şi nu la faţa locului. Noi am implementat aceste măsuri, cu încurajarea unei părţi a personalului să lucreze de acasă. Acest lucru poate să devină imperativ dacă observăm o creştere continuă, pentru a limita contactul şi mişcarea (…)
Radu Tudor: Măsura este aplicată cu succes de firmele private, vă gândiţi să o aplicaţi inclusiv la stat?
Raed Arafat: Deja este implementată. La mine în Departament sunt persoane care petrec zile din săptămână muncind la domiciliu. Un jurist poate lucra la domiciliu: îi trimiţi documentele, lucrează, le dă înapoi. Există posibilitatea ca o parte din angajaţi să lucreze la domicilui şi aplicăm acest lucru.
Radu Tudor: Care este capacitatea maximă la Terapie Intensivă în România pentru pacienţii cu COVID?
Raed Arafat: Până acum avem 1200 de paturi. Acest număr poate fi crescut. Spitalele de urgenţă care nu sunt spitale COVID s-au angajat să aibă un număr de paturi de Terapie Intensivă, spitalul Malaxa va avea aceste paturi. Există unităţi mobile ATI care sunt operaţionale, avem în plan, săptămâna următoare, să suplimentăm partea modulară şi partea mobilă. La ultima şedinţă de guvern a fost aprobat un memorandum pentru ca spitalele de o anumită categorie să poată crea module fixe lângă spital, aşa cum s-a făcut la Braşov, la spitalul Elias, sau unităţi mobile amplasate o perioadă şi apoi stocate în caz de nevoie.