Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a afirmat astăzi că, în momentul în care pacienții vor putea decide unde vor să stea pe perioada tratamentului și până testele pentru depistarea COVID-19 au rezultat negativ, în România se va crea haos în raport cu pandemia de coronavirus. Totuși, acesta așteaptă decizia Curții Constituționale.
„Dacă dăm individului dreptul de a spune «eu nu vreau să rămân în spital chiar dacă știu că sunt simptomatic și pot să transmit», dacă nu mai putem să îl controlăm într-un fel, să îi spunem că rămâne acasă …aici e similară treaba cu un avion cu pasageri și le cerem să voteze cum vor să fie pilotat avionul și dacă vor să nu mai poarte centură de siguranță.
Cred că vom avea probleme serioase în gestionarea problemei mai departe, dar nu vreau să mă pronunț anterior. Vreau să vedem ce zice Curtea Constituțională exact, ce interpretări au juriștii și ce ce soluții vin (…) Situația este în dinamică pentru că oricând un spital internează 2-3 în terapie intensivă și ne trezim că nu mai avem locuri și va trebui să ducem o parte din bolnavi în altă parte. Cea mai bună soluție rămâne soluția de prevenire a răspândirii. Dacă individul nu înțelege acest lucru și nu respectă regulile riscul este să crească numărul cazurilor și mai mult ”, a spus Raed Arafat.
Raed Arafat răspunde acuzațiilor aduse în legătură cu directorul Unifarm
Raed Arafat, a răspuns acuzațiilor conform cărora el este responsabil de numirea în conducerea Unifarm a lui Adrian Ionel. Vă reamintim că, directorului Unifarm este cercetat de DNA că a cerut o mită de 760.000 de euro.
„În anul respectiv a demisionat fostul ministru al Sănătății, domnul Cepoi. Domnul Ponta a preluat interimar conducerea interimară a ministerului, iar pe mine m-a desemnat să coordonez ministerul. Semnătura este total legală, pentru că aveam delegare în acest sens. În preambul se arată că a fost o notă a adunării generale a acționarilor. Mai jos vorbește ‘având în vedere OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă’.
Eu în acest ordin am aprobat propunerea pentru consiliul de administrație, care este decisă în baza notei adunării generale a acționarilor. În consiliu se afla și domnul Adrian Ionel. Dânsul a fost ales director general abia în ianuarie 2013, când eu nu mai eram delegat ministru. Numirea o face consiliul de administrație. Nu l-am numit eu director general. Dar şi dacă îl numeam, cum să impuți cuiva că a numit în 2012 pe cineva care în 2020 a făcut un act de corupție? Un ministru trebuie să fie Mama Omida, să prevadă cu ani înainte?
Fiecare e responsabil pentru faptele sale (…) E o formă de discreditare extrem de evidență. Omul simplu nici nu citește. Deja pe Facebook-ul domnului Piperea lumea mă înjură de sus până jos, pentru că lumea nu intră în detalii. E o formă de manipulare, bătaie de joc, încearcă să convingă populația că albul e negru și negrul e alb. Nu știu cine e în spate, a cui e inițiativa, nici nu mă interesează. Aceste încercări de discreditare au fost foarte multe. De fiecare dată am ieșit și am dat explicațiile necesare. Încercarea aceasta este foarte palidă”, a declarat Raed Arafat.