Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat: Carantinerea Capitalei ţării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere INSP
Raed Arafat: Carantinerea Capitalei ţării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere INSP

Raed Arafat: Carantinerea Capitalei ţării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere INSP

14 oct. 2021, 22:20,
în Actualitate

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi, că în opinia sa Capitala nu va fi carantinată pentru că e greu de realizat acest lucru fără armată, dar în schimb ar putea apărea noi restricții. În următoarele 48 de ore, autoritățile vor lua o decizie referitoare la situația din București unde incidența a sărit de 15 la mie, iar Ilfovul a depășit 20 la mie. INSP a cerut ca județul Ilfov și Capitala să intre în carantină timp de 14 zile.

„Carantinerea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere INSP, pentru că impactul este unul mult mai complex decât unul sanitar. Clar e nevoie totuşi să implementăm măsuri pentru a limita mişcarea şi a limita răspândirea virusului. A carantina Bucureştiul înseamnă că am izolat Bucureşti şi Ilfov împreună de restul României şi asta nu poate fi făcut în afara unei decizii CNSU. Am convocat pentru mâine grupul tehnico-ştiinţific (pentru analiza raportului INPS), după care vom avea şi o şedinţă CNSU şi ne vom încadra în cele 48 de ore pentru a prezenta concluziile.

Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureştiului. Poate vor fi analizate măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii coronavirusului. Eu vorbesc pragmatic, real, pe teren, ce se poate face. Problema este dacă e un lucru realizabil sau nu. Ştim ce înseamnă să carantinam localităţi. MApN nu poate fi implicat pentru că nu este stare de urgenţă. Dacă era stare de urgenţă atunci era mai uşor să carantinezi Bucureştiul. Posibilitatea de a implementa măsuri de carantină este prima întrebare care se pune”, a declarat Arafat.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), propune carantina în Capitală şi judeţul Ilfov

Potrivit documentului, timp de 14 zile se propune interzicerea tururor activităților, cu excepția:

1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice din interiorul centrelor comerciale doar pentru prepararea şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor în regim take-away.
2. Activitatea din creşe şi grădiniţie, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
3. Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective care se vor desfăşura în afara lăcaşurilor de cult.
4. Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi şi doar în regim room-service.
5. Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală în intervalul 8-18, doar pe bază de programare.
6. Activitatea de comerţ pentru produse alimentare şi cea de prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice sau private, se va desfăşura în intervalul 5-20. În intervalul 20-5 operatorii pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu livrare la domiciliu.
7. Activitatea în unităţile farmaceutice, benzinării, la operatorii cu livrare la domiciliu, precum şi operatorii transportului rutier de persoane şi de mărfuri se poate desfăşura în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
8. Activitatea pieţelor agroalimentare, inclusiv a pieţelor volante, se va desfăşura în intervalul 8-17, cu respectarea măsurilor sanitare.
Potrivit documentului, în perioada carantinei este interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu următoarele excepții:
1. Deplasarea în interes profesional.
2. Deplasarea pentru asistență medicală.
3. Deplasări în afara localităților are persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenuri, autocare sau alte mijloace de transport.
4. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru al familiei.
5. Părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea sistemului unic pentru apeluri de urgență 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`