Actualitate

Raed Arafat, despre atacul Avocatului Poporului: „E vorba de lipsă de experiență și neștiință”

Publicat: 22 sept. 2020
ALT=«Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență»
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafatl, a afirmat că atacul Avocatului Poporului la Curtea Constituțională în legătură cu carantina are un efect extrem de grav în lupta cu pandemia de coronavirus.

„Nu sunt enervat. Noi suntem într-o situație atipică. Vorbim de un domeniu extrem de specializat când vorbim de bolile contagioase. Noi ca medici avertizăm: preveniți, limitați contactele și vine un jurist și îți spune despre libertățile individuale. Ok. Libertatea individuală, inclusiv Constituția României, vorbește de dreptul la sănătate, de dreptul la mediul sănătos, deci asta înseamnă că eu ca individ sub nicio formă n-am voie să neglijez o boală infecțioasă și să atentez la sănătatea ta și să spun că nu mă interesează și să spun că este dreptul meu. Noi pe asta ne-am oprit la discuțiile astea și care erau absurde. Oriunde dacă te uiți la legislații vechi care există, cum e Finlanda, Italia, Irlanda și legislații de zeci de ani, toate se uită la acest aspect într-un mod foarte simplu, care este medical.

Fiecare s-a uitat la bucățica lui și nu a vrut să lărgească viziunea pe imaginea pe ansamblu la ce se întâmplă. Experiența în acest domeniu e zero în acești ani. E vorba de lipsă de experiență și neștiință. Nu s-a comunicat: haideți să stăm la masă și să vedem dacă așa este. N-am cerut explicații.

Și acum legea carantinării este dată în judecată la Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului o să intre în istoria pandemiilor din lume pentru că noi vom fi studiu de caz, fără discuție. Ce am pățit noi în România foarte puțini au pățit. Să dărâmi toată legislația cu care lucrezi, indiferent – e corct, nu e corect – deci noi n-am făcut altceva decât să avem perioade de blocaj și vid legislativ, iar perioada aia se vede în analiză. Eram foarte bine și mergeam spre bine, iar la un moment vezi cum urcă. A dus la o neîncredere în populație.

(…) Ce să mă mai duc să discut cu doamna Weber?! Nu comentez oameni. Eu comentez fapte. Fapta de la Avocatul Poporului are un efect extrem de grav la o luptă cu o pandemie. Nu o zic doar eu, o zice oricine. (…) Ne-a lipsit un cuvânt: poate la începutul pandemiei l-am avut, dar apoi l-am pierdut. E vorba de înțelepciune. A fost o lipsă de înțelepciune…

Nu mă bat pentru putere. Vă asigur asta!”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat îi răspunde lui Augustin Zegrean în cazul purtării măștii la vot: „Poate intra o persoană cu o armă în secția de votare?“

Raed Arafat îi răspunde lui Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, pe tema purtării obligatorie a măştii de protecţie în secţia de votare.

„Discuțiile despre purtarea măștii și despre obligația de a purta masca la intrare în secția de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte masca în interiorul secției de vot. Subliniez că la intrare în secția de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de măști pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secția de vot fără mască“, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat îi răspunde lui Augustin Zegrean în cazul purtării măștii la vot: „Poate intra o persoană cu o armă în secția de votare?“

În apărarea ideii sale privind purtarea măștii d eprotecție, Raed Arafat a vorbit despre situația ipotetică în care o persoană înarmată vrea să intre în secția de votare.

„Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte masca. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să intre să voteze, dar fără mască. Din punct de vedere al sănătății publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătății lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

Haideți să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezintă la secția de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze. O lăsăm să intre în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?”, a scris Raed Arafat.

Adauga un comentariu