Actualitate

Raed Arafat, despre carantinarea Bucureștiului: „Noi sperăm ca oamenii să respecte totuși măsurile care se recomandă”

Publicat: 04 oct. 2021
raed arafat ridică din umeri
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune, întrebat dacă va intra Bucureștiul în carantină, în condițiile în care rata de infectare a ajuns luni la 9,64 la mie și nu mai sunt paturi la ATI, că nu se pune problema în acest moment, anunță Mediafax.

„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină și vedeți că se iau măsuri de 3 la mie, 6 la mie, 7,5 la mie, dar se evită totuși carantinarea unei capitale care ar avea un impact major la acest moment”, a răspuns șeful DSU.

Întrebat care ar fi pragul la care Bucureștiul ar intra în carantină, Arafat a spus că nu dă praguri pentru că e mai complex.

„Rămâne să vedem care vor fi datele și monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii să respecte totuși măsurile care se recomandă ca să reușim să controlăm situația”, afirmă Arafat.

Raed Arafat, despre activarea Mecanismul de Protecţie Civilă pentru Tocilizumab: „Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”

Şedul DSU, Raed Arafat, a anunţat că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii.

”Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Acesta a precizat că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni.

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat.

Ministerul Sănătăţii va stabili în cursul zilei de marţi cantitatea necesară.

De asemenea, autorităţile iau în calcul posibilitatea de a solicIta oxigenatoare individuale pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.

în plus, Raed Arafat a explicat de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor cu coronavirus în străinătate.

”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Arafat, precizând că pacienţii care trebuie deplasaţi cu oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de inceniu sau explozie.

În plus, a explicat Raed Arafat, pacienţii intubaţi rareori suportă transportul şi, cel mult, pe distanţe scute, nu patru – cinci ore.

”De transferat afară este o soluţie care poate fi discutată, dar nu poate să fie soluţia magică”, a mai explicat Arafat.

Acesta nu a exclus posibilitatea de a se solicta, la un moment dat, echipe din străinătate pentru România.

Adauga un comentariu