Actualitate

Raed Arafat, despre ce se întâmplă cu cei care intră în țară. Noi decizii luate în contextul pandemiei – VIDEO

Publicat: 04 dec. 2020
Raed Arafat arată cu degetul
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Raed Arafat a anunțat astăzi noi măsuri luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Noi decizii au fost luate astăzi pentru persoanele care intră în țară și care au fost infectate deja cu SARS-CoV-2. Raed Arafat a făcut în această seară declarații de presă.

”În cadrul hotărârii CNSU de astăzi s-a mai introdus un articol prin care persoanele care se întorc în țară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile și pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu condiția ca infecția să nu fie depistată în ultimele 14 zile. Măsura vine ca să evităm carantinarea unor persoane care în ultimele 90 de zile au fost confirmate pozitiv la SARS-CoV-2 și au act medical care dovedește acest lucru”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat explică cum au devenit secțiile de votare mai sigure decât spitalele

După Klaus Iohannis și Ludovic Orban, a venit rândul lui Raed Arafat să dea asigurări că românii care merg la vot nu se vor infecta cu noul virus. Arafat spune că votanții nu trebuie să se teamă, dacă vor respecta normale sanitare de protecție împotriva SARS-COV-2. Totuși, trebuie precizat că în spitale, peste 10.000 de cadre medicale s-au infectat până acum, deși au respectat normele, conform spuselor lor.

”Dacă se respectă regulile prevăzută în interior, la așteptare, în deplasare spre secțiile de vot și oamenii înțeleg nu văd un risc suplimentar, decât că vor fi oameni la vot. Să nu mai apară întruniri ca la alegerile locale, trebuie evitate la maxim și să nu aibă loc, ca să prevenim o infectare în masă a unor persoane care participă la astfel de activități.”, a spus Raed Arafat.

Fără restricţii, în ziua alegerilor

„Hotărârea CNSU a trecut. Sunt două măsuri principale. Piețele închise care vor fi redeschise cu condiția emiterii unui ordin comun Ministerul Sănătății, ANSVSA și Ministerul Lucrărilor Publice.

A doua măsură e pentru ziua votului, unde avem două situații. Pentru toți cetățenii cu drept de vot există libertate de mișcare între 5 dimineața în data de 6 decembrie și 1 dimineața în 7 decembrie, iar pentru membrii BEC, observatori, candidații și personalul tehnic și auxiliar care participă la procesul de vot nu vor fi supuși restricțiilor de circulație între 23.00 și 5.00 pe baza documentului justificativ.

Pentru zonele carantinate care sunt sub carantină se va emite o reglementare care să prevadă exact aceste excepții”, a spus dr. Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că, în cazul celor care vor să voteze şi sunt în carantină sau în izolare din cauza COVID, ei trebuie să solicite urna mobilă.

În ce priveşte pieţele, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să trimită ordinul comun pentru redeschiderea piețelor imediat spre publicare în Monitorul Oficial.

De ce s-au redeschis pieţele

În urmă cu două zile, premierul Ludovic Orban spunea că propunerea de redeschidere a piețelor care funcționează în spații închise va fi discutată în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Şeful Guvernului spunea atunci că sunt trei motive care stau la baza deciziei de redeschidere a piețelor.

„Unu: suntem pe un trend descendent, nu mai există riscul major care exista, doi: sunt convins că după decizia de suspendare a activității piețelor, administratorii vor respecta normele de restricții sanitare, pe care le vom reevalua și trei: vine iarna și într-adevăr e frig deja.

Într-un fel am și lăsat să se înţeleagă într-o comunicare că măsura e temporară și normal, când vine frigul, dacă ne vor permite condițiile epidemiologice, vom lua măsurile de redeschidere a piețelor”, a mai spus premierul.

Adauga un comentariu