Șeful Departamentului pentru situații de urgență (DSU), Raed Arafat, a transmis în această seară, la Antena3, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională ordonanța care impunea obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, că rămâne în picioare textul de lege care privește obligativitatea purtării măștii în spații închise.
„Deci decizia într-adevăr privește procedura prin care s-a adoptat Ordonața. Avizul Consiliului Legislativ este consultativ, dar obligatoriu să fie luat, asta e clar, e o problemă procedurală. Până se publică decizia CCR, măsurile rămân valabile. După ce se publică, mai sunt 45 de zile de corectare, timp în care se suspendă aplicarea lor, după care se anulează complet. La acest moment, măsurile rămân valabile. Când se publică nu mai purtăm în exterior, dar în spatii închise și transportul în comun rămâne valabila purtarea măștii”, a spus Arafat.
Întrebat dacă masca în aer liber a ajutat în pandemie, acesta a răspuns că aceasta a fost o măsură care s-a aplicat la nivel internațional și nu doar în România.
„Poate dacă ești singur pe stradă, acolo poate nu ajută, dar dacă ești în spațiu cu stație de autobuz, dacă erai la rând undeva, dacă erai în Centrul Vechi sâmbătă seara, cu siguranță a avut un rol de prevenire. Nu a fost o măsura românească, a fost aplicată internațional”.
Raed Arafat a discutat și despre eliminarea restricțiilor în România
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marți, la Antena 3, despre eliminarea restricțiilor din pandemie, că, deși situația epidemiologică este din ce în ce mai bună, totuși nu este un moment bun pentru ridicarea măsurilor anti-coronavirus pentru că pandemia încă nu s-a terminat în România.
„Suntem pe un trend de scădere și ultimul lucru pe care îl vrem este să stricăm momentul ăsta și să începem iar să creștem. Mai avem ceva până ajungem la măsurile de relaxare. Azi am fost la 20 și ceva de mii de cazuri, un număr important de decese, trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe”, a spus Arafat.
Întrebat când se vor redeschide discotecile, acesta a răspuns că trebuie să avem mai întâi cifre scăzute.
„Când discutăm de cifre scăzute. Noi sperăm că anul acesta vom vedea aceste lucruri. Anul acesta poate fi și martie-aprilie. Totul e optimist acum, vedem că scade, dar mi-e teamă ca lumea să nu spună ‘Gata, s-a rezolvat’, când noi vedem că mai e un pic, încă mai trebuie să vedem că scade. Norocul nostru e că această varianta e mai puțin agresivă”.
Raed Arafat, șeful DSU, a explicat cât de pregătită este România pentru o criză umanitară la graniță în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina
Secretarul de stat Arafat a declarat că populația nu trebuie să intre în panică și că speră să se detensioneze situația pe cale diplomatică.
„Faptul că pregătim ceva nu însemnă panică pentru populație şi să nu creadă lumea că noi ştim sigur că se va întâmpla ceva.
Noi acționăm aşa cum acționează şi restul țărilor şi sperăm că partea diplomatică va rezolva problema, în sensul în care să detensioneze această situaţie, să nu se ajungă într-adevăr la un conflict.
Dar noi avem obligația să ne pregătim. Deci da, avem primă linie de tabere temporare care poate fi instalată foarte rapid.
Acestea au fost achiziționate din timp, în ideea dacă la un moment dat vom avea un număr de sinistrați care puteau să fie de la inundații sau de la altceva.
Nu ne gândeam la acest scenariu. Dar pregătirea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a fost în decurs de câţiva ani.
Fiecare județ are o tabără în dotare şi este gândită pentru 200 de oameni la care se atașează o cantină.
Sunt şi corturi pentru familii şi care urmează să fie instalate la nevoie. Altfel, să fie instalate din timp , nu intră în discuție”, a spus Raed Arafat, şeful DSU.