Actualitate

Raed Arafat, despre declarațiile lui Florin Cîțu: „Am suplimentat mașinile SMURD la maximul posibil”

Publicat: 08 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat despre declarațiile lui Florin Cîțu Am suplimentat mașinile SMURD la maximul posibil
Raed Arafat apare aproape zilnic în fața românilor, pe micile ecrane, iar toată țara îl știe

Raed Arafat a comentat, vineri, declarațiile făcute de premierul demis Florin Cîțu despre criza ambulanțelor care face ca pacienții să aștepte prea mult pentru a fi testați sau transportați la spital. Șeful DSU a anunțat și ce măsuri a luat pentru ca spitalele să facă față numărului mare de bolnavi.

„La București noi, pe parcursul ultimelor săptămâni am suplimentat mașinile. Pentru testări, pentru că acolo este așteptarea de câteva zile, am adus mașini de la Pompieri, Dustere, nu trebuie să fie ambulanță, și am dar șoferi de la Pompieri din mai multe orașe din țară – sunt aproape 20 de echipe.

Am suplimentat mașinile SMURD la maximul posibil. Am anulat concediile la Ambulanță și am solicitat anularea concediilor ca să avem capacitatea maximă. În fața Spitalului Universitar am construit aceste porturi medicale avansate de extindere a UPU ca să facem zone tampon pentru a prelua din ambulanțe.

Știu că colegii sunt sub o presiune maximă. Astăzi, aceeași măsură care este la Universitar și la Pantelimon am aplicat-o la Timișoara în fața UPU-ului, pentru că de acolo ne-au venit informații că a fost un timp de așteptare mai mare și am crescut capacitatea UPU-ului.

Dar, există limită la fiecare chestie și trebuie să completăm paturile care trebuie să preia bolnavii din UPU. Și acum și la București am obținut paturi suplimentare, la Spitalul CFR 2, am suplimentat paturi iarăși la Spitalul Ilfov. La Spitalul „Sfântul Ioan” s-a suplimentat numărul paturilor chiar astăzi dimineață cu 25 cu oxigen și 100 fără oxigen, care pot fi în viitor suplimentate cu oxigen prin concentratoare”, a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre măsurile luate în pandemie: „Acum este ceasul al 12-lea, cuțitul nu este până la os”

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat măsurile luate în pandemie, motivând că se aplică medicina de dezastre. Acesta invită la citirea ordinului şi subliniază că nu închide spitalele, ci prioritizează.

Raed Arafat face apel la populaţie să se informeze din surse sigure cu privire la boala COVID şi să ia măsurile necesare pentru protecţie.

„Acum este ceasul al 12-lea, cuțitul nu este până la os, a trecut de os. Dacă nu ne trezim odată şi mergem să ne protejăm, în final, familia prin vaccinare, rămâne, în final, singura armă” spune Raed Arafat.

Întrebat de campaniile de manipulare împotriva sa, referitoare la închiderea spitalelor, Raed Arafat invită la citirea ordinului şi subliniază că nu închide spitalele, ci prioritizează.

„Prioritizăm în situaţie de dezastru. În UPU când nu ai dezastru prioritizeti, în fiecare zi. Vin pacienți, vine unul la ora cutare, când altul așteaptă de vreo cinci ore, şi îl iei pe el şi îl introduci direct. Pentru că are infarct, pentru că are o problemă care poate să îl coste viaţa şi medicul trebuie să acționeze imediat. Pe când altul care așteaptă, e tăiat la mână, îl doare capul, dar poate aștepta.

La locul unui accident rutier facem la fel. Dacă am un accident de autocar 50 de victime le clasific în verde, galben, rosu şi stabilim cine pleacă cu elicopterul cine pleacă cu mașina de terapie intensivă cine pleacă cu maşină cu asistent. Asta e prioritizare.

Când vine cineva, la situaţia actuala şi îmi spune că un ordin care cere prioritizare şi lasă la îndemâna medicului să prioritizeze nu este constituțional, mă întorc la UPU şi spun nu e constituțional ca unul care are infarct să treacă înaintea celuilalt că nu e bine toţi au drept egal şi trebuie toţi să intre în același timp acolo. Decizia, ordinul care l-am dat spune că oprim ce este amânat , medicul este cel care decide, nu afectăm ambulatoriile. Noi aplicăm medicină de dezastre”, spune Raed Arafat.

Adauga un comentariu