Actualitate

Raed Arafat, despre intrarea Capitalei în scenariu roșu: „Vaccinarea ne va permite să relaxăm sau să nu mai luăm măsuri restrictive“

Publicat: 07 mart. 2021
Raed Arafat cu masca impotriva coronavirus
Șeful DSU, Raed Arafat, anunță că la București, Iași și Piatra Neamț vor fi folosite unități mobile de terapie intensivă. Specialiștii le operaționalizează astfel încât să fie folosite de medici și pacienți

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit duminică, 7 martie, despre intrarea Capitalei în scenariu roșu. Raed Arafat a declarat că își dorește ca oamenii să se vaccineze cât mai repede pentru că așa cresc șansele de a reveni la normalitate.

Începând cu data de 8 martie, în București, se închid restaurantele și cafenelele din interiorul clădirilor, din hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare, barurile, discotecile și cluburile.

„Tot ce ne dorim este ca oamenii, cât mai repede, să se vaccineze, să se înscrie la vaccinare, pentru că sunt locuri libere în țară, pentru înscriere. Cu cât avem un număr mai mare de oameni vaccinați, șansele să revenim la normalitate sunt mai mari și mai rapide. Vaccinarea ne va permite să relaxăm sau să nu mai luăm măsuri restrictive, așa cum luăm acum. Bineînțeles, acest lucru este influențat de apariția noilor tulpini. În acest moment, vaccinul este unica soluție pe care o avem la îndemână. Încurajăm pe toți cei care sunt la vârsta de vaccinare să se vaccineze.”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Sunt operatori economici neserioși!“

Șeful DSU a precizat că operatorii economici nu sunt serioși și că a vpzut restaurante și operatori economici care nu respectă regulile.

Câți oameni s-au îmbolnăvit deoarece au fost restaurantele deschise?

„Nu am de unde să știu, cei care se îmbolnăvesc niciodată nu ne spun că au fost la restaurant și nu au respectat regulile. Din păcate, partea de responsabilitate din partea operatorilor economici este foarte neserioasă, inclusiv ieri seară s-au văzut restaurante și operatori economici care nu respectă regulile. S-a încercat ca cel care nu respectă regulile, să se închidă, timp de două-patru săptămâni, să lase pe cei care respectă regulile să meargă mai departe. Nici asta nu s-a putut la nivel legislativ”, a precizat Raed Arafat.

Măsuri „mai blânde” pentru cei vaccinați sau care au avut COVID-19?

Șeful DSU a adăugat că nu se iau în calcul „măsuri mai blânde” pentru cei care au deja vaccinul făcut sau pentru cei care au trecut prin boală.

„Nu. Nu s-a discutat o astfel de abordare. Poate să fie considerată și discriminatorie, din anumite puncte de vedere. Deci, nu s-a discutat la acest moment. Dorim ca oamenii să se vaccineze cât mai repede și să se înscrie la vaccinare, pentru că sunt locuri libere în țară. Cu cât avem mai mulți oameni vaccinați, cu atât șansa să revenim la normalitate e mai rapidă”, a mai spus Raed Arafat.

Bucureștiul intră în scenariul roșu

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență din București a decis ca Bucureștiul să intre în scenariul roșu. Decizia a fost luată după ce duminică, 7 martie, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință extraordinară pentru a adopta noi măsuri după ce Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Ședința a fost anunțată de instituția prefectului.

Astfel, în Capitală se închid restaurantele și cafenelele din interiorul clădirilor, din hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare, barurile, discotecile și cluburile.

În ceea ce privește școlile, activitatea se desfășoară cu prezență fizică pentru preșcolari și elevii din învățământul primar. Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați. Este permisă prezența fizică în cazul simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, la evaluările naționale și în cazul orelor remediale.

Comentarii
  • Scarba de om!!!!! Asa bagati sula in coaste la oameni ca sa se vaccineze??? Inchidem localitati??? Asta e mesaj de normalitate sau amenintare? Ce fac acum ONG-urile, diezistii platiti, multinationalele, ceausistii cu vopsea, tac malc?

Adauga un comentariu