Actualitate

Raed Arafat, despre localitățile-focar care vor intra în carantină

Publicat: 06 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat despre localitățile-focar care vor intra în carantină
Raed Arafat, despre localitățile-focar din România

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a transmis, joi, 6 august 2020, faptul că a cerut tuturor județelor analiza pe localitățile care au mai mult trei cazuri COVID-19 la mia de locuitori pentru a vedea unde se impun măsuri.

Ce a precizat Raed Arafat despre localitățile focar care vor intra în carantină

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a ținut să menționeze că presiunea cea mai mare pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă este în județele din sudul țării, Giurgiu, Argeș, București, Prahova, Dâmbovița.

„Astăzi am solicitat tuturor județelor să facă analiza pe toate localitățile care au de la 3 cazuri la mie în sus, să vadă și restul criteriilor și, în localitățile care au probleme deosebite și în care se impune să se ia măsuri pentru limitarea răspândirii, să luăm aceste măsuri. (…) Analiza se face pe plan național și noi o facem periodic ca să luăm deciziile cele mai corecte, la recomandarea DSP-urilor, a INSP și a comitetelor județene pentru situații de urgență”, a declarat Raed Arafat, întrebat dacă se impune carantinarea unor localități.

Situația unităților mobile de terapie intensivă

În ceea ce privește situația paturilor de Terapie Intensivă destinate pacienților cu COVID-19, Raed Arafat a precizat că a crescut numărul acestora.

„La Mureș sunt 20 de pături în sala polivalentă și deja au 6 pacienți, unii transferați chiar din sudul țării, mai avem la Cluj, la spitalul de infecțioase, unde până mâine totalul paturilor suplimentare este de 21, mai avem unitățile mobile de terapie intensivă, care cu excepția Galațiului, unde nu s-a operaționalizat din cauza unor discuții cu personalul, la Argeș, la Timișoara și la Prahova, unitățile mobile de terapie intensivă au pacienți în ele”, a afirmat șeful DSU, care a mers la Brașov pentru a discuta despre operaționalizarea unității modulare pentru COVID.

„Situația unde avem presiune pe secțiile de Terapie Intensivă mai mult este în zona de sud, adică Argeș, București, Prahova, Dâmbovița. De acolo am transferat pacienți în ultima perioadă. Ieri ultimul pacient transferat dacă nu mă înșel de la Giurgiu către Târgu Mureș cu elicopterul.”, a precizat Arafat.

Șeful DSU, despre fenomenul COVID-flu care poate apărea din toamnă

Fenomenul COVID-flu ar putea apărea în momentul suprapunerii virusului gripei comune cu virusul SARS-CoV-2, anunță Raed Arafat.

România trece prin momente dificile din cauza pandemiei de coronavirus. De aproape două săptămâni sunt peste 1000 de cazuri zilnice depistate. În acest context, şeful DSU, Raed Arafat, avertizează. Un alt pericol major pândeşte România.

Raed Arafat spune că apariţia unui vaccin anticoronavirus nu o să rezolve pe loc situaţia şi le recomandă oamenilor să se vaccineze împotriva gripei comune sezoniere, pentru a reduce riscul de infectare.

„Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane de doze ca să opreşti răspândirea. Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu