National

Raed Arafat, despre măștile expirate: „Au termen de aproape 5 ani valabilitate”

Publicat: 04 sept. 2020
ALT=«Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență»
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Raed Arafat a vorbit depre scandalul măștilor expirate. Conform acestuia, termenele de valabilitate sunt atent monitorizate de colegi iar produsele exiprate nu sunt recepționate la sediu. .

„La recepție, colegii care sunt de la situații de urgență, dacă văd ceva expirat nul recepționează. Și nimeni nu va semna pe ceva expirat. Fiecare produs trebuie să aibă o perioadă de valabilitate, chiar dacă perioada este teoretică, produsul trebuie să o aibă. Măștile au termen de aproape 5 ani valabilitate. Sunt soluții legale în care poți să prelungești cu încă un an sau doi cu acordul firmei, dar n-am ajuns acolo. Noi avem 2025 data de exprimare. Ieri se zicea că au adus măști expirate! Acest lucru trebuie probat”, a spus Arafat.

Arafat: Nu am intervenit ca măștile să intre în țară. Niciodată”

Șeful DSU a explicat că România a trimis la rândul ei măști statelor europeane, iar dacă acestea erau expirate, se făcea o sesizare la Comisia Europeană:

„Din aceste măști s-au trimis și în alte țări europene, dacă ajung în Italia, Spania, etc. expirate și țările observau, le întorceau și sesizau Comisia Europeană. Sunt povești fabricate, amestecate într-o poveste de la Unifarm și o poveste cu o firmă unde vorbim de cod, dar a livrat măștile. Nu am intervenit ca măștile să intre în țară. Niciodată”, a mai precizat Raed Arafat.

Nelu Tătaru, despre deschiderea școlilor: ”S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie”

Nelu Tătaru, despre deschiderea școlilor: ”S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie”. Ministrul Sănătăţii este de părere că dacă măsurile de distanțare și de igienă vor fi respectate, reluarea activităţii în şcoală poate fi gestionată. De asemenea, acesta adaugă că dacă fiecare școală va avea parte de scenariul care i se potrivește cel mai bine, anul școlar va funcționa cât de cât normal.

”Au fost anumite norme care s-au impus pentru a putea gestiona aceste relaxări. (…) S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie, această evaluare să ajungă la autorităţile locale, iar Consiliile de Administraţie, de pe 7 până pe 10 septembrie, să decidă, propunând CJSU scenariul care poate fi aplicat efectiv în acea unitate şcolară. Am lăsat libertatea autorităţilor locale, DSP-urilor locale, ISJ şi Consiliilor de Administraţie a unităţilor şcolare de a decide care este scenariul cel mai corect de aplicare în fiecare unitate şcolară în parte. Sperăm că adaptarea scenariului la fiecare unitate şcolară, cu respectarea regulilor de igienă, distanţare, portul măştii, aplicarea orarului, în aşa fel încât să nu avem acele aglomerări pe holuri, în curtea interioară, să ducă la o începere şi o desfăşurare a anului şcolar în condiţii cvasi-normale”, a declarat, vineri, la Antena 3, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre deschiderea școlilor: ”S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie”

Ministrul  a menționat că ”orice măsură de relaxare” a condus ”la o creştere”.

”Orice măsură de relaxare a dus la o creştere pe care ne-am asumat-o, dar ne-am asumat-o în condiţiile respectprii acelor norme de funcţionare şi desfăşurare a acelei măsuri de relaxare. Noi putem gestiona această reluare a activităţii în şcoală, dar cu condiţiile pe care le-am expus. Sunt reguli care trebuie păstrate. (…) Evaluările de până acum ne arată că menţinem un platou de vreo 3 săptămâni, un platou care are toate şansele să rămână aşa, în condiţiile în care respectăm regulile. Creşterea pe care o vom putea percepe în următoarea perioadă va menţine acei dinţi de fierăstrău ai acestui platou”, a mai afirmat ministrul.

Adauga un comentariu