National

Raed Arafat, despre posibilitatea de reintroducere a stării de urgență: „Eu mă bucur că se sesizează acest lucru”

Publicat: 22 oct. 2021
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri, întrebat de jurnaliști dacă nu cumva este nevoie de reintroducerea stării de urgență din moment ce „suntem in situatia in care nu exista oxigen in spitale, nu exista medicamente, nu exista paturi, nu exista medici, suntem tara cu cea mai mare mortalitate din lume in acest moment”, că el se bucură că lumea a început să sesizeze dezastrul sanitar în care se află țara.

„Eu mă bucur că se sesizează acest lucru. Noi am zis foarte mult despre această posibilitate când se vorbea peste tot ca măsurile sunt exagerate şi că ce facem este exagerat şi că oamenii nu trebuie să respecte măsurile de sănătate. Aşa încât eu mă bucur că la acest moment sesizam în ce situaţie suntem. măsurile care se iau sunt menite să reducă contactul şi mobilitatea. vedem cum evoluăm mai departe. Cum aţi zis, suntem într-o situaţie de dezastru”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre echipa sosită în România: „România va beneficia de experți ATI și medici din Danemarca”

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri, după ședința de Guvern, că a sosit în România o echipă de experți din Danemarca care va analiza situația actuala din România.

„Cel mai important lucru care se intampla pe linia activarii paturilor ATI: a sosit o echipa de doi experti din Danemarca, au aterizat deja la Bucuresti, ei vor analiza situatia la Matei Bals in privinta cresterii numarului de paturi ATI, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa vina prima echipa medicala din Danemarca care va activa in ‘Matei Bals’ daca vor considera ca toata situatia este ok. Mai evem si o echipa de medici din Republica Moldova care activeaza la Iasi. Suntem in discutii si cu alte tari si asteptam confirmari”, a declarat Arafat

Ce le recomandă dr. Raed Arafat românilor

Raed Arafat le recomandă românilor, după ce valul 4 a colapsat sistemul sanitar, să nu mai meargă în concediu. El a anunțat că, potrivit reglementărilor CNSU, în orice unitate de cazare accesul se va face doar pe baza certificatului verde.

”Cel mai bine ar fi să stăm unde am fost. Și în hoteluri se va cere certificatul verde, nu e cu test. Nu ai certificat, nu te poți caza în hotel. E aplicat, deja, în multe țări din Europa.”, a spus Raed Arafat.

Documentul CNSU are lacune

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, a explicat, vineri, modul în care se va intra în mall de luni. El a recunoscut, totuși, că există și scăpări în noua hotărâre a CNSU. De exemplu, în ea nu sunt prevăzute situațiile în care nevaccinații vor să se vaccineze în centrele găzduite de malluri.

„Tot ce este în mall (se intră – n.r.) numai cu certificat verde. Dacă intră la centrul de vaccinare din interiorul mall-ului nevaccinat, va intra însoțit. Vom vedea care va fi soluția. Îți spune că mă duc să mă vaccinez, el este nevaccinat, dar nu are imunitate, cel mai bine să evite mall-urile ca să se vaccineze. Se va reglementa situația asta cu CNCAV, dacă avem centre de vaccinare în interiorul mall-ului.”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Adauga un comentariu