National

Raed Arafat, despre restricțiile din România: „Nu sunt cele mai absurde”

Publicat: 03 mai 2021
Raed Arafat cu ochelari
Read Arafat, secretar de stat

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni, la Antena 3, că restricțiile din România „nu sunt cele mai absurde” măsuri și că alte state europene au reguli mult mai dure în pandemie.

Raed Arafat a explicat că dacă o familie pleacă în vacanță, iar tatăl și mama sunt vaccinați, la revenirea în țară copilul, dacă este minor și nevaccinat, trebuie să stea obligatoriu în carantină. Șeful DSU a spus că minorul trebuie să stea în acest caz în carantină fie 14 zile, fie 10 zile dacă și-a făcut un test negativ cu 72 de ore înainte de revenirea în țară.

Arafat a adăugat că părintele vaccinat care stă acasă cu copilul aflat în carantină poate să iasă din casă.

„La acest moment, asta este regula. Credeti-ma ca sunt oameni pregatiti in domeniu (care iau aceste decizii), nu se iau deciziile astea de persone care nu sunt pregatite. Sunt tari unde e mai rau, iti cer test chiar daca esti vaccinat. Masurile din Romania nu sunt cele mai absurde. Multe tari europene aplica masuri mai stricte decat cele pe care le aplicam noi”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat anunţă revenirea la normalitate: „Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă”

Raed Arafat a făcut un apel către români să se vaccineze împotriva Covid-19 şi a subliniat că, cu cât numărul oamenilor care se vaccinează este mai mare, cu atât mai repede ne vom întoarce la normalitate.

Raed Arafat anunţă revenirea la normalitate. Şeful DSU a precizat că se observă o „îmbunătăţire vizibilă” a situaţiei epidemiologice şi că inclusiv numărul din terapie intensivă este în scădere.

„Există un comitet stabilit de premier, pentru a stabili măsurile din 1 iunie, ce se poate face, bineînţeles, concomitent cu campania de vaccinare care trebuie să continue şi sper ca numărul vaccinaţilor să crească pentru că este, într-adevăr biletul nostru către normalitate. Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem săpre o situaţie de normalitate. Cel puţin la nivelul României, cum a ajuns Israel, Marea Britanie, să poată să se relaxeze şi să aibă o situaţie sub control. Dar asta se face cu cap, gândind şi într-un mod corect”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a adăugat că totul depinde de campania de vaccinare:

„Totul se leagă de campania de vaccinare, cu cât ne dorim să ajungem mai repede la normalitate, cu atât trebuie să încurajăm oamenii, să îi îndrumăm spre vaccinare, mai ales că acum vaccinarea e la liber, adică nu mai există grupe de vârstă. Acum, cine doreşte, poate să meargă la vaccinare”.

Raed Arafat a precizat că s-a reuşit o scădere a numărului de cazuri de COVID-19, în România.

„Măsurile luate, chiar dacă nu erau măsuri de extremă, nu am luat măsuri care să ducă la un lockdown total. Măsurile noastre au fost pe bază de incidenţă: programul de weekend redus (…). Totuşi s-a reuşit să se scadă numărul cazurilor. Astăzi pot să spun că în 2 mai iese ultima localitate din carantină, este o localitate mică din judeţul Neamţ care iese în 2 mai. Asta înseamnă că inclusiv localităţile care au fost carantinate au scăzut incidenţa în ele. Situaţia a mers spre bine. Încă vedem cazuri în terapia Intensivă, dar şi acolo vedem o scădere. Astăzi la Centrul Naţional de Conducere a Intervenţiei au fost doar 25 de solicitări de transfer din care 20 rezolvate. Asta comparativ cu peste 100 pe zi de solicitări acum 1-2 săptămâni. Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă, dar asta înseamnă să fim atenţi, să păstrăm situaţia în care suntem, să ducem situaţia către mai bine şi să ne vaccinăm”, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu