Actualitate

Raed Arafat, despre scandalul iscat la Iași: „Nu știu cine a dat acces pelerinilor” – LIVE VIDEO

Publicat: 14 oct. 2020
Raed Arafat conferință de presă privind noile restricții
Dr. Raed Arafat

Miercuri, 14 octombrie 2020, secretarul de stat Raed Arafat face declarații de ultimă oră, la Palatul Victoria. Șeful DSU a oferit o reacție în ceea ce privește scandalul iscat astăzi de ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, precizând că nu știe cine a dat acces pelerinilor. Nunțile, botezurile și evenimentele private rămân interzise. Purtarea măștii devine obligatorie în spațiile deschise în localitățile unde rata de incidență depășește 3 cazuri de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori.

„Aici nu pot să vă răspund pentru că nu ştiu dacă s-a dat, sau cine a dat acest lucru”, a declarat Raed Arafat, după şedinţă de Guvern în care s-a decis prelungirea stării de alertă. „Incă o dată vă spun, nu ştiu dacă a fost dat ordin sau ceva. Aici trebuie discutat pe partea de ordine publică. Dar eu sunt aici de la 10 dimineața şi chiar nu ştiu aceste teme, nu pot să vă…”, a adăugat el. La insistențele jurnaliștilor, el a spus că nu poate răspunde în locul celor de ordinea publică.

Carantinarea Municipiului București

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, după ședința de Guvern, că indicele pe baza căruia se va decide intrarea Bucureștiului în scenariul roșu va fi calculat pe baza cifrelor de la Evidența Populației. Arafat a precizat că cifrele, pentru capitală, de la Evidența Populației nu diferă cu mult de cele de la INSP.

”Referința va fi la cifrele din evidența populației, cifre care se actualizează săptămânal. În fiecare zi va fi calculată incidența pe cifrele de la Evidența Populației. Dacă se trece de 3 la mie, în maximum 48 de ore intră toate măsurile, automat. Noi am făcut un calcul, iar diferența este nesemnificativă pentru București, 0,05, între cifrele de la Evidența Populației și INSP. Focarele au fost excluse, ele nu au intrat în calculele noastre.”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Un Revelion la fel ca anul trecut? Nu cred!“

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit astăzi despre modul în care se vor desfășura sărbătorile de iarnă în acest an. Raed Arafat a recunoscut că este mult prea devreme pentru a se putea pronunța. Acesta a spus că de-abia în noiembrie ar putea spune ce va fi de sărbători.

„Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie – care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion“, a spus Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat că nu crede, sincer, că Revelionul de anul acesta se va putea desfășura în condiții identice cu cel de anul trecut.

„Petreceri de Revelion ca în alți ani – eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred! Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice”, a precizat Raed Arafat.

„Este riscant să-ți planifici acum Revelionul“

Secretarul de stat i-a avertizat pe români că este riscant să-ți planifici acum Revelionul, mai ales în străinătate.

„Îmi pare rău, știu că nu toți vor fi de acord cu ce spun acum, mai ales cei care organizează excursii în exterior, dar uitați-vă și acum. Este riscant să-ți planifici acum Revelionul afară, fără discuție, asta e realitatea. Dacă n-aș zice asta ar însemna că induc oamenii în eroare, pentru că posibilitatea să fie măsuri serioase luate la momentul respectiv există și atunci va trebui să urmărim evoluția epidemiologică.

Dacă vedem că totul merge în jos și totul e perfect – ceea ce mă îndoiesc să fie așa – atunci, OK. Dar dacă vedem că cifrele în Europa sunt ridicate, vedem că sunt situații serioase, că țările europene iau măsuri serioase – și sunt măsuri serioase care se iau, sunt țări care au început să ia măsuri de lockdown total. E discutabil, dar se iau astfel de măsuri!”, a completat el.

Interzis la nunți și botezuri

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunțat că nunțile și botezurile vor fi interzise în toată țara, în următoarea perioadă. Totodată s-au stabilit și reguli pentru teatre, cinematografe, cafenele și hoteluri.

„Sub sau egal cu 1,5 la mia de locuitori, se poate folosi până la 50 la sută din capacitate. Între 1,5 și 3 la mie, 30 la sută și până la ora 23 Peste 3 la mie, activitatea va fi sistată. Evenimentele private, nunți, botezuri, aniversări sunt interzise pe plan național. Se reduce numărul la campanie electoral: 20 în interior, 50 în afară”, a spus Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Adauga un comentariu