Actualitate

Raed Arafat, în faţa Senatului, despre Legea Sanitară: Nu este strict pentru COVID-19

Publicat: 10 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat în faţa Senatului despre Legea Sanitară Nu este strict pentru COVID-19
Raed Arafat, în faţa Senatului, despre Legea Sanitară

Raed Arafat a vorbit în faţa Senatului despre importanţa legii sanitare. Acestea le-a explicat senatorilor faptul că legea pe care urmează să o voteze nu este strict pentru COVID. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a vorbit, vineri, 10 iulie 2020, despre riscul epidemiologic şi biologic şi despre necesitatea opririi bolilor.

Raed Arafat, în faţa Senatului, despre Legea Sanitară

Prezent în Senatul României, Raed Arafat a explicat parlamentarilor proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii. Secretarul de stat în MAI a explicat faptul că proiectul de lege este important pentru luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţiile de risc epidemiologic şi biolog şi că acest proiect este necesar pentru oprirea răspândirii bolilor.

În altă ordine de idei, Raed Arafat susţine că proiectul de lege nu este strict pentru COVID-19 şi că acesta se poate aplica în orice situaţie pandemică.

„Această lege nu este destinată strict COVID. Într-adevăr, am avut şi avem situaţia cu COVID, dar legea asta se uită la riscul epidemiologic şi biologic şi asta include şi riscul accidental al unor agenţi patogeni care pot să se răspândească dintr-un motiv de accident de transport, într-un laborator. Deci, sunt mai multe aspecte pe care ne-am uitat când a fost propusă această lege. Ce a cerut CCR, cel puţin ieri, la Camera Deputaţilor, după mai multe discuţii, s-au introdus mai multe prevederi care pot permite previzibilitatea măsurilor, gradualitatea lor, posibilitatea de a contesta, posiblitatea de a cere să se revoce o decizie şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a altor ordine”, a explicat oficialul MAI.

Legea este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor

Raed Arafat susţine că legea este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor, dar şi pentru identificarea unei balanţe intre persoanele care se pot contamina de la bolnav şi de la bolnav:

„De ce este necesară această lege? Legea ne pemite să putem să luăm măsurile foarte necesare de combatere a unei boli, de oprire şi limitare a răspândirii ei şi, mai ales, de protejare a populaţiei în general. (…) Dacă individul este cu o boală transmisibilă şi se plimbă printre oamenii care nu ştiu acest lucru, ei sunt supuşi unui risc de a lua această boală. Şi atunci trebuie să se găsească această balanţă şi aceasta am încercat noi prin această lege să clarificăm balanţa până unde un individ sau o persoană care e purtătoare a unui virus sau a unui agent patogen sau care este bolnavă poate să spună: ‘Eu nu vreau să mă supun regulilor medicale’ şi de unde încep drepturile celorlalţi pe care trebuie să-i protejăm”, a explicat Arafat.

În încheiere, Raed Arafat a explicat faptul că din punctul de vedere al bolilor transmisibile, regulile pe care România doreşte să le aplice sunt aplicate în toată lumea. Acestea au ca scop protejarea colectivităţii şi a cetăţenilor.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a intrat vineri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, el fiind adoptat joi seara de Camera Deputaţilor.

Adauga un comentariu