National

Raed Arafat, sfat pentru români: „Să se vaccineze împotriva gripei sezoniere”

Publicat: 13 sept. 2020
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Secretarul de stat Raed Arafat face apel ca populația vulnerabilă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, deoarece există riscul ca gripa să se asocieze cu noul coronavirus și efectele să fie dintre cele mai grave. Arafat a declarat că persoanele vulnerabile la gripa sezonieră sunt vulnerabile și la COVID-19 și ar trebui să se vaccineze pentru a elimina unul dintre riscuri.

„Se va asocia COVID-ul cu gripa sezonieră și o să avem o perioadă dificilă, pentru că persoanele vulnerabile pentru COVID sunt vulnerabile inclusiv în cazul gripei sezoniere. De aici, sfatul pe care l-am dat: să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.

Există, din câte înțeleg, doze care au fost achiziționate și aduse de Ministerul Sănătății, deci persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta elimină, cel puțin, un risc, chiar dacă nu este un risc eliminat total, pentru că poți încă să faci gripă, dar o faci într-o formă atenuată dacă ești vaccinat”, a spus Arafat.

Secretarul de stat din MAI a mai spus că sunt necesare în continuare regulile de distanțare, protecție și igienă pentru a evita infectarea cu COVID-19.

Raed Arafat: Numărul de paturi de ATI a crescut semnificativ

Raed Arafat a precizat că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul de paturi de ATI pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2, în prezent fiind aproape de 1.000 de locuri.

„Dacă vedem că ajungem să nu mai avem locuri se poate ajunge să se ia și alte paturi din cele de ATI care sunt destinate la post-operator”, a spus Arafat.

Acesta a dat asigurări că până acum în România nu s-a depășit într-o zi numărul de 550 – 560 de cazuri, cu tot cu suspecți COVID-19, la ATI.

Raed Arafat: „Orice reluare de activitate inseamna un risc”

Raed Arafat a declarat duminică seară că susține în continuare ideea unor reguli care să fie respectate în fiecare casă în care locuiesc elevi și bunici, odată cu începerea anului școlar și riscul ca unii copii să ducă acasă coronavirusul.

„O crestere a numarului de infectari e posibil sa aiba loc in urma deschiderii scolilor si toata miscarea care exista la nivel de elev, profesor, parinte. Orice reluare de activitate inseamna un risc. Poate fi redus la maxim posibil daca instruim copiii, parintii, profesorii”, a spus Arafat.

În acest context, el a pledat în continuare pentru ca elevii care merg la școală să se ferească acasă de contact cu bunicii lor pentru că elevii ar putea să ia COVID, să fie asimptomatici, și să le dea vârstnicilor în cazul cărora efectele virusului sunt mai severe.

„Inclusiv in casa trebuie sa ai niste lucruri legate de contactul elevului cu bunicul. Aceste aspecte sunt si in alte tari. Spania la ce a patit, credeti-ma ca a analizat foarte bine”, a declarat Arafat.

Avertismentul lui Raed Arafat cu o zi înainte de începerea școlii: „Va fi o perioadă dificilă“

Raed Arafat a lansat un avertisment, cu o zi înainte de începerea școlii. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că va fi o perioadă dificilă și că este nevoie de o colaborare între profesori, părinți și autorități.

„Va fi o perioadă dificilă, dar dacă colaborăm cu toții sunt convins că putem desfășura activitatea în siguranță. Aici este nevoie de colaborare între profesori, părinți și autorități. Ați văzut că deciziile de deschidere/ închidere sunt decizii locale pentru că nimeni nu știe mai bine situația din școli decât de cei care sunt acolo“, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu