Actualitate

Raluca Turcan a precizat care sunt locurile în care se produc cele mai multe infectări cu coronavirus

Publicat: 07 oct. 2020
Raluca Turcan într-un studio de televiziune
Raluca Turcan, vicepremierul României

Vicepremierul Raluca Turcan a a precizat care sunt locurile în care se produc cele mai multe infectări cu coronavirus. Printre acestea se află evenimentele private, acolo unde nu s-au respectat regulile anti-COVID-19.

Raluca Turcan a vorbit și despre lupta cu epidemia de coronavirus și despre măsurile pe care trebuie le ia Guvernul, autorităților locale și a făcut un apel la cetățeni să înțeleagă aceste măsuri.

„Depinde foarte mult de noi. Făceam azi o analiză cu miniștrii și aceasta a arătat că guvernul și instituțiile controlează foarte bine procesele din interiorul sistemelor. De exemplu, procesul educațional e bine gestionat și numărul infectărilor în rândul copiilor e cam la fel cu cel de dinaintea deschiderii anului școlar. Dar Guvernul nu poate face nimic legat de transportul școlar, de modul în care părinții înțeleg să-și ducă copiii la școală, de modul în care copiii sunt supravegheați. Deci noi nu avem control asupra proceselor conexe”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: „Evenimentele și transportul reprezintă principalele motive de creștere a numărului de infectări“

Vicepremierul a precizat că principalele motive pentru creșterea numărului de infectări sunt organizarea de evenimente, la care participă multă lume și unde nu se respectă regulile și transportul public.

„Evenimentele și transportul reprezintă principalele motive de creștere a numărului de infectări. Au existat derapaje în campanie și, după anunțarea rezultatelor, în multe comunități nu s-au mai ținut cont de măsurile de protecție”, a menționat Raluca Turcan.

„Am cerut controale mult mai riguroase!“

Vicepremierul a adăugat că vor fi sporite controalele autorităților.

„Mereu am considerat că rezultatele bune apar când mergem umăr la umăr. Este important să se conștientizeze că ținerea sub control a epidemiei se face până la intrarea în spital. Deci în perioada pre spital e important ce se întâmplă în fiecare loc. În instituții am cerut controale mult mai riguroase. În mai multe locuri nu s-au respectat regulile, au fost cazuri publice. Noi am cerut să se respecte regula purtării măștilor, cu excepțiile de rigoare”, a mai declarat Raluca Turcan.

Raed Arafat amenință cu decizii la fel ca în perioada stării de urgenţă

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a oferit o declaraţie controversată. În contextul creşterii numărului de persoane infectate cu COVID-19, şeful IGSU explica faptul că, dacă numărul creşte alarmant, statul va fi obligat să ia decizii similare cu cele luate în perioada stării de urgenţă.

Raed Arafat a enumerat şi câteva cauze a numărului tot mai ridicat de infectări cu COVID. Acesta susţine că redeschiderea şcolilor, campania electorală dar şi alegerile sunt câteva dintre acestea.

Raed Arafat consideră că statul ar putea să ia deciziile din starea de urgenţă

Raed Arafat consideră că dacă numărul de cazuri va creşte în continuare, statul va fi obligat să ia măsuri similare cu cele luate în perioada stării de urgenţă.

”A fost deschiderea școlilor, campania, alegerile, deschiderea anului universitar. Noi ne-am așteptat la o creștere, dar ea trebuie controlată. Nu o putem controla decât aplicând anumite reguli și restricții pentru o perioadă definită de timp.

Nu luăm în calcul închiderea mall-urilor. Nu am stat să vedem de la ce cifră introducem lockdown în București. S-ar putea să fim rugați să luăm măsuri mai dure, măsuri care s-au luat în starea de urgență, de la limitarea ieșirilor la altele. Nimeni nu poate să promită că nu o să luăm alte măsuri, dacă lucrurile se agravează. Ne apropiem de un prag foarte periculos, care ne va obliga să luăm anumite măsuri”, a declarat Raed Arafat

Adauga un comentariu