International

Raport ONU | Coreea de Nord face progrese în dezvoltarea armelor nucleare

Publicat: 04 aug. 2020

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că, probabil, Coreea de Nord a dezvoltat dispozitive nucleare care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice. „Coreea de Nord a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice”, au declarat surse diplomatice, citând un raport clasificat, scrie agerpres.ro

Documentul privind respectarea sancţiunilor împotriva Coreii de Nord subliniază că evaluările se bazează pe informaţii provenite de la o ţară membră.

Coreea de Nord îşi continuă programul nuclear

Documentul susţine că Coreea de Nord îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental cu apă uşoară. Raportul unui grup independent de experţi care monitorizează sancţiunile ONU arată că ţările, pe care nu le identifică, cred că ultimele şase teste nucleare ale Coreii de Nord au ajutat probabil la dezvoltarea unor dispozitive nucleare miniaturizate. Phenianul nu a mai efectuat un test nuclear din septembrie 2017.

Raportul interimar a fost prezentat luni comitetului de sancţiuni împotriva Coreii de Nord al Consiliului de Securitate al ONU. „Republica Populară Democrată Coreeană îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu puternic îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental cu apă uşoară. Un stat membru consideră că Republica Populară Democrată Coreeană continuă producţia de arme nucleare”, se arată în raport.

Declaraţia lui Kim Jong Un

Faptul că liderul nord-coreean Kim Jong Un vrea să dezvolte arme nucleare nu este un secret: într-un discurs ținut în ultimele zile el a spus clar că consideră arsenalul nuclear al ţării sale o garanţie de securitate.

„Datorită sistemelor noastre de autoapărare fiabile şi eficiente de descurajare, cuvântul război nu va mai exista în această ţară”, le-a declarat Kim veteranilor cu o săptămână în urmă pentru a marca cea de-a 67-a aniversare a sfârşitului Războiului din Coreea. „Securitatea şi viitorul statului nostru vor fi garantate pentru totdeauna”, a adăugat el, potrivit agenţiei de presă de stat KCNA.

Tensiunile în Peninsula Coreea au crescut în iunie în urma unei campanii de lansare de baloane peste graniţă de către activişti din Coreea de Sud cu bileţele în care îi îndeamnă pe nord-coreeni să răstoarne conducerea comunistă.

Comentarii
  • ce sa mai spunem oare? alt nebun comunist care vrea sa distruga planeta! dar acesti nebuni cand vor fi distrusi urgent? nebunul chinei nebunul coreei, acest nebun al coreei mai bine ar da de mancare ca coreenii mor de foame , manca orez din plastic

Adauga un comentariu