În Senat s-a modificat proiectul privitor la Legea pensiilor speciale, iar România a trimis experților Băncii Mondiale un raport cu modificările. În răspunsul primit de la Banca Mondială se arată faptul că modificările făcute pe lege sunt consistente, dar încă nu ajung la tăierile pe care țara noastră și le asumase.
”În primul rând, având în vedere decizia Curții Constituționale a României nr. 650, contribuțiile de asigurări de sănătate percepute pentru pensiile mai mari de 4.000 RON au fost declarate neconstituționale. Această decizie va avea un impact asupra cheltuielilor viitoare cu pensiile de serviciu, deoarece hotărârea menționată va modifica și cuantumul pensiei plafonate la 100% din salariul net al beneficiarilor. Cheltuielile cu pensia brută se vor reduce din această cauză, deoarece pensiile plafonate nu vor mai include suma care trebuie plătită pentru asigurarea de sănătate. Cu toate acestea, pensiile nete vor rămâne neschimbate.
Raportul Băncii Mondiale, după ce România a modificat proiectul cu privire la Legea pensiilor speciale
În al doilea rând, modificările aduse legii includ o impozitare mai mare pentru pensiile care depășesc salariul mediu. Această modificare nu va avea un impact semnificativ asupra cheltuielilor brute cu pensiile cu toate acestea, o parte din pensiile nete primite vor scădea. Prin urmare, impactul acestei modificări este mai evident atunci când este analizată pensia netă.
Prezenta notă se bazează pe aceleași ipoteze care au fost utilizate în raportul menționat. În plus, echipa Băncii Mondiale a formulat ipoteze legate de estimarea impozitelor în conformitate cu amendamentele referitoare la impozitare. Echipa a presupus că suma neimpozabilă (în prezent 2000 RON) va fi indexată odată cu cu creșterea salariilor. De asemenea, deoarece nu sunt disponibile date privind salariul net înainte de pensionare pentru pensionarii existenți în cadrul planurilor de pensii de serviciu, echipa a presupus că plafonul de pensie al acestora nu se va modifica ca urmare a eliminării contribuției la asigurările de sănătate.
Informațiile colectate de către echipa Băncii Mondiale în timpul pregătirii raportului de analiză a impactului și datele suplimentare primite în scopul elaborării acestei Note permit echipei să formuleze următoarele concluzii cu privire la impactul potențial al modificărilor menționate:
Principalele modificări aduse legii, în forma adoptată de Senat
Indexarea cu salariile este înlocuită cu indexarea cu inflația, în concordanță cu recomandările Băncii Mondiale din raportul de analiză a impactului.
Vârsta de pensionare a membrilor corpului diplomatic este stabilită la același nivel ca în sistemul public general (65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei).
Mai multe sporuri suplimentare pentru militari sunt excluse din baza de calcul a pensiei:
– sporul acordat pentru recunoașterea meritelor personalului medical care participă la acțiuni pentru combaterea pandemiei de COVID-19;
– stimulentul de risc în timpul stării de urgență impuse ca urmare a pandemiei COVID-19;
– stimulentele financiare lunare acordate ca urmare a reformei sistemului de sănătate;
– creșterea salarială pentru personalul care nu a beneficiat de zilele libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor în cazul închiderii temporare a școlilor;
– valoarea serviciilor turistice.
Beneficiarii care sunt eligibili pentru mai mult de o pensie de serviciu sunt obligați să aleagă una singură.
Pentru pensiile care depășesc salariul mediu se aplică un impozit de 15% pentru partea din pensie care este plătită de la bugetul de stat (nu din contribuțiile la asigurări sociale). În raportul privind analiza de impact, echipa Băncii Mondiale a recomandat utilizarea impozitării ca modalitate de a crește echitatea în sistemul pensiilor de serviciu și între pensiile de serviciu și pensiile din sistemul public general.