Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan este singurul demnitar din grupul PPE care s-a opus cenzurării contractelor vaccinurilor. Asta în condiţiile în care europarlamentarii romani din PNL, PMP și UDMR (partide care fac parte din marea familie a PPE) au votat amendamentul propus de grupul amintit mai sus. Vorbim despre un amendament care propunea excluderea mai multor prevederi. Printre prevederile care urmau a fi eliminate se numărau principiul transparenței.
Oricum este extrem de greu de înțeles de ce un grup din Parlamentul European depune astfel de amendamente care aduc atingere valorilor democratice sub egida căruia funcționează Uniunea Europeană.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a votat împotriva cenzurării contractelor vaccinurilor
Este interesant faptul că la nivel de europarlamentari români nu a exista o înţelegere comună pentru a vota împotriva cenzurării contractelor vaccinurilor. Singurul reprezentant al României la Bruxelles care a votat împotriva unor eliminări care ne duc la ideea unei cenzuri este europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.
Ce propunea amendamentul pentru care Rareș Bogdan a votat împotrivă
Amendamentul propus de PPE a fost în cele din urmă respins de majoritatea deputaţilor europeni dar poate fi considerat un semnal de alarmă la adresa libertății dreptului la informare a cetăţeanului european. PPE propusese eliminarea solicitării Avocatului Poporului către Comisia Europeană. Avocatul Poporului dorește publicarea în integralitate a contractelor semnate cu firmele care au produs și produc în continuare vaccinurile împotriva COVID-19.
Din forma inițială a textului s-a dorit eliminarea prin acest amendament al PPE a următoarelor prevederi:
1. Interesul cetăţenilor şi principiul transparentei “trebuie să prevaleze asupra solicitării producătorilor de a introduce clauze de nedivulgare”.
2. Încurajarea “Ombudsmanul[ui] (Avocatul Poporului )să își continue anchetele și să solicite Comisiei să publice versiuni necenzurate ale acestor acorduri prealabile de achiziție și acorduri de achiziție”.
3. Îndemnul adresat Comisiei de a asigura “transparența deplină a tuturor detaliilor privind activitatea de cercetare și dezvoltare premergătoare creării vaccinurilor împotriva COVID-19 precum și privind achiziționarea și distribuirea acestora, PUBLICÂND VERSIUNILE INTEGRALE ALE ACORDURILOR [n.m.] prealabile de achiziție și ale acordurilor de achiziție și introducând obligația de a publica toate detaliile contractelor viitoare privind vaccinurile și tehnologiile împotriva COVID-19 ca condiție pentru viitoare negocieri cu companii farmaceutice”.
4. Sublinierea “că orice lipsă de transparență în contextul pandemiei de COVID-19 contravine dreptului cetățenilor de a fi informați și creează condiții propice pentru dezinformare, alimentând neîncrederea”