Actualitate

Răspunsul pregătit de SUA în cazul în care Rusia detonează o armă nucleară

Publicat: 04 oct. 2022
Răspunsul pregătit de SUA în cazul în care Rusia detonează o armă nucleară
Răspunsul pregătit de SUA în cazul în care Rusia detonează o armă nucleară

Amenințările cu un atac nuclear sunt luate în serios de mai multe state, iar experții sunt de părere că un astfel de atac nu este exclus. John Kirby susține că Vladimir Putin a început foarte devreme să folosească o retorică nucleară, iar situația este monitorizată cât se poate de bine.

„Noi luăm foarte în serios aceste amenințări şi le-am luat încă de la începutul războiului, pentru că Vladimir Putin a început de foarte devreme să folosească o retorică nucleară belicoasă. Nu am văzut nicio indicație că domnul Putin a luat o astfel de decizie. Noi monitorizăm situația cât putem de bine”, spune John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice de la Casa Albă.

Secretarul american al Apărării: „Nu există mecanisme de control pentru domnul Putin”

Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării, este de părere că nu „există mecanisme de control pentru domnul Putin” și a spus că invazia Ucrainei a fost o decizie iresponsabilă.

„Omul care ia astfel de decizii, vreau să spun, este un singur om. Nu există mecanisme de control pentru domnul Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea să ia din nou o astfel de decizie. Dar în acest moment nu văd nimic care să mă facă să cred că el a luat o astfel de decizie”, declară, la rândul său, Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării.

Unii oficiali americani evocă și varianta unui atac rusesc asupra statelor NATO care susțin guvernul de la Kiev.

Polonia, ținta posibilă a Rusiei, avertizează un senator american

Marco Rubio, senator SUA, susține că este foarte posibil ca Vladimir Putin să bombardeze unele centre de distribuire pe unde vin proviziile care ajung în Polonia. De asemenea, acesta a transmis că îl neliniștește un posibil atac rusesc pe teritoriul NATO.

„Cred că este foarte posibil ca el să ajungă să bombardeze unele centre de distribuire pe unde vin proviziile (militare) care ajung în Polonia. Sunt multe discuții despre armele nucleare, dar ceea ce mă neliniștește cel mai mult este un atac rusesc pe teritoriul NATO. Spre exemplu, lovirea unui aeroport din Polonia sau a unui alt punct de distribuire”, a spus senatorul republican Marco Rubio.

Într-un discurs susținut săptămâna trecută, după decizia de a anexa ilegal patru regiuni ucrainene, Vladimir Putin a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele pentru a apăra acele zone.
Adauga un comentariu