Local

Râul Bahlui este igienizat pe raza municipiului Iași, din cauza deșeurilor aruncate de cetățeni, care provoacă poluarea mediului înconjurător

Publicat: 28 sept. 2020
Se fac lucrări de igienizare pe râul Bahlui, pe raza municipiului Iași, din cauza deșeurilor aruncate de cetățeni, care provoacă poluarea mediului înconjurător
ABA Prut Bârlad și Salubris realizează lucrări de igienizare a râului Bahlui pe raza municipiului Iași

La sfârșitul săptămânii trecute au continuat lucrările de igienizare pe albia râului Bahlui din municipiul Iași. Deșeurile aruncate de cetățeni reprezintă principalul factor de poluare a râurilor din județul Iași

În municipiul Iași, igienizarea cursului de apă Bahlui continuă în această perioadă din cauza deșeurilor aruncate de cetățeni pe albia râului. Astfel, echipe din cadrul ABA Prut Bârlad și Salubris Iași intervin pentru înlăturarea factorilor care duc la poluarea mediului înconjurător.

„Personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, alături de operatorul SC Salubris al municipiului Iași, continuă igienizarea și întrețin râul Bahlui. Deșeurile sunt principalul factor de poluare a râurilor. Împreună, atât cetățenii municipiului Iași, cât și autoritățile sunt responsabili să păstreze apele curate”, au precizat oficialii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Se fac pompări experimentale la forajele hidrogeologice administrate de ABA Prut Bârlad

Pe lângă lucrările realizate la nivelul râului Bahlui , echipele din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad realizează, în aceste zile, pompări experimentale și deznisipări la cele 21 de foraje hidrogeologice din rețeaua de stat care se află pe teritoriul administrat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui.

„Scopul acestor acțiuni este de a monitoriza calitatea și cantitatea de apă subterană, dar și în vederea modelării automate de șiruri de date pentru realizarea prognozelor periodice, în vederea utilizării eficiente a resurselor și combaterea fenomenului de secetă la nivelui spațiului hidrografic Prut-Bârlad. Complexul de observații constă în urmărirea următorilor parametrii: nivel hidrostatic, temperatură apă, chimism, debite specifice”, au mai precizat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Se reface lunca inundabilă și cursul de apă a râului Jijia în comunele Țuțora, Holboca și Ungheni, din județul Iași

De asemenea, la nivelul luncii inundabile și a cursului de apă Jijia care tranzitează județul Iași sunt realizate lucrări de restaurare și reamenajare, după inundațiile din vara anului 2020. ABA Prut implementează, pentru început, proiectul în bazinul hidrografic Jijia, pe teritoriul comunelor Popricani, Victoria, Golăiești, Ungheni, Țuțora, Holboca, Dorohoi, Șendriceni și Broscăuți. Pentru realizarea proiectului este făcută o dezbatere publică, iar proiectul poate fi studiat la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

„Tipul deciziei posibile luate de APM Iași poate fi emiterea Acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a Acordului de mediu. Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, va avea loc la sediul ABA Prut Bârlad, din Iași, strada Th. Văscăuțeanu, în data de 21.10.2020, începând cu orele 14:00 și la sediul Primăriei Șendriceni, jud. Botoțani, în data de 22.10.2020, începând cu orele 12:00”, au precizat oficialii ABA Prut Bârlad.

Adauga un comentariu