Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina crește riscul de escaladare a conflictului

Publicat: 05 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, spune că decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident.

UPDATE 23.35: Forțele ucrainene au eliberat miercuri alte trei așezări în regiunea sudică Herson

Forțele ucrainene au eliberat miercuri alte trei așezări în regiunea sudică Herson, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video de miercuri seară, relatează Reuters.

UPDATE 23.00: Imagini cu soldați ruși care se predau în Herson cu tot cu un blidat BMP-2

Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei au filmat cum militari ruși s-au predat, în regiunea Herson, înfășurând o pânză albă pe turela blindatului BMP-2.

UPDATE 21.45: New York Times scrie că oficiali ai SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

Cotidianul american New York Times scrie că SUA cred că ucrainenii au fost în spatele assinării Dariei Dughina citând oficiali americani care au declarat sub protecția anonimatului că nu au fost la curent din timp cu planul de atac care a ucis-o pe Dughina și că au admonestat Ucraina în legătură cu acest lucru.

UPDATE 21.00: Roberta Metsola: UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei,

Roberta Metsola: UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei, în special Leopard 2, și trebuie accelerată procedura de aderare a acestei țări la blocul comunitar

UPDATE 20.30: Numărul rușilor care intră în UE a scăzut cu 20%

Numărul rușilor care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut săptămâna trecută cu 20% față de săptămâna precedentă, din cauza noilor restricții impuse în țările UE, a anunțat miercuri Frontex, citată de AFP.

UPDATE 20.00: Imagini virale cu un rus încercând să facă portyanki au adus la noi ironii din partea Ucrainei la adresa Rusiei. „Poate că sunt arma secretă a armatei ruse?”

O înregistrare video cu un soldat rus care înjură în timp ce încearcă să își înfășoare laba picioarului într-o pânză (portyanki) în loc de șosetă a ajuns motiv de noi ironii pentru armata ucraineană.

UPDATE 19.45: Plafonarea prețului petrolului rusesc ar avea un „efect dăunător” pe piața mondială, afirmă un ministru rus

Vicepremierul rus pentru energie, Alexander Novak, a criticat miercuri orice plafonare a prețurilor petrolului rusesc, care ar „încălca mecanismele pieței” și ar putea avea un „efect foarte dăunător” asupra industriei mondiale, scrie AFP.

UPDATE 19.00: Imagini de groază la o cameră de tortură din regiunea Harkov. Rușii le-au scos dinții și coroanele de aur ucrainenilor. Un bărbat, îngropat de viu

În ceea ce Ministerul ucrainean al Apărării a numit un mini Auschwitz, o cameră de tortură dintr-o localitate din Harkov, polițiștii au găsit rămășițele unei victime care a fost îngropată de vie și o cutie plină de dinți și coroane de aur și argint smulse de la ucrainenii torturați.

UPDATE 18.00: Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie

Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și să o facă „proprietate federală”, relatează Reuters.

UPDATE 17.23: Oficialii de la Kiev nu-i dau pace lui Putin: ‘Obiectele’ rusești din teritoriul ocupat sunt ţinte legitime

Orice „obiecte rusești” aflate pe teritoriul ucrainean ocupat sunt ținte militare legitime, iar contraofensiva Ucrainei face parte dintr-un război defensiv, a declarat miercuri un înalt consilier prezidențial ucrainean, anunță Rador.

UPDATE 16.15: Kremlinul demontează cel mai nou fake news despre Vladimir Putin: Nu este adevărat!

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu intenționează în prezent să se adreseze națiunii pe tema „reformatării” operațiunii militare speciale din Ucraina, a declarat, miercuri, jurnaliştilor secretarul de presă al şefului statului rus, Dmitri Peskov. Anterior, unele canale mass-media și de Telegram au anunţat că un astfel de discurs ar putea avea loc astăzi. „Nu, nu este adevărat” – a răspuns reprezentantul Kremlinului, la o solicitare de a comenta aceste informaţii.

Ulterior, ca răspuns la o întrebare clarificatoare dacă un astfel de discurs este posibil astăzi, Peskov a repetat: „Nu, nu va fi, acestea sunt informaţii false”. Potrivit afirmaţiilor sale, nu au fost luate decizii de schimbare a statutului din operațiune militară specială într-o operațiune antiteroristă. „Aceasta este în întregime prerogativa comandantului suprem – președintele țării. Până în prezent, nu au fost luate astfel de decizii” – a adăugat Peskov, subliniind că este vorba despre continuarea operațiunii militare speciale.

UPDATE 15.35: Iureșul de după anexările semnate de Putin: Armata Ucrainei a început oficial eliberarea regiunii Luhansk, anunţă guvernatorul Serhi Haidai

Şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhi Haidai, a anunţat, miercuri, că Forțele Armate ale Ucrainei au început dezocuparea acestei regiuni estice şi că apărătorii ucraineni au reușit deja să elibereze mai multe așezări. „Ei bine, acum este oficial: dezocuparea regiunii Luhansk a început. Mai multe așezări au fost eliberate deja de sub ocupaţia armatei ruse, iar Forțele Armate ale Ucrainei ridică acolo steagul ucrainean” – a remarcat Haidai, într-un mesaj video postat pe Telegram. Guvernatorul nu a menţionat localităţile eliberate de sub ocupaţie.

UPDATE 14.45: Dmitri Peskov anunță că SUA s-au dat de gol: Asta arată implicarea lor directă în războiul din Ucraina

Kremlinul a afirmat, miercuri, că afirmaţiile făcute marţi de un oficial de la Pentagon, potrivit cărora Ucraina ar putea folosi echipament furnizat de SUA pentru a lovi obiective din Crimeea,sunt extrem de periculoase şi constituie o dovadă a implicării directe a Statelor Unite în conflictul din Ucraina.

În cadrul unei teleconferinţe cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că declaraţiile Laurei Cooper – asistentul adjunct al secretarului Pentagonului pentru Rusia, Ucraina şi Euroasia – sunt „extrem de periculoase” şi „dovada implicării directe a SUA în conflict”.

UPDATE 14.18: Zelenski solicită un ‘tribunal special’ pentru liderii Rusiei, inclusiv pentru Vladimir Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri crearea unui „tribunal special” pentru a urmări liderii politici și militari ruși, pentru rolul lor în invazia Ucrainei, scrie CNN.

„Trebuie să-i aducem în fața justiției pe cei ale căror decizii au declanșat toate acestea”, a declarat el în cadrul unei conferințe la Paris. „Cei care au comis crima inițială. O crimă în care se concentrează tot răul de care au dat dovadă ocupanții ruși. Și încă nu avem o astfel de bază instituțională pentru a trage la răspundere conducerea politică și militară rusă pentru crima de agresiune.”

UPDATE 13.45: Luptele dure continuă: Armata ucraineană anunță că a doborât două elicoptere rusești

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în cursul zilei de marţi, armata ucraineană a reușit să doboare două elicoptere rusești de tip Mi-24 și Mi-8. „Pe 4 octombrie, în sudul țării, unitățile de rachete antiaeriene ale Comandamentului Aerian Central au distrus două elicoptere inamice Mi-24 și Mi-8” – se arată într-un scurt raport al armatei Kievului.

UPDATE 13.20: Poliția din Ucraina a găsit o cameră de tortură a rușilor: este plin de dinți extrași cu forța

Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o „cameră de tortură” în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov, transmite CNN.

Printre obiectele găsite, potrivit Poliţiei, se numără un container plin de dinţi de aur extraşi.

„După eliberarea satului Pisky-Radkivski, locuitorii locali au raportat Poliţiei că în subsolul uneia dintre case erau ţinuţi prizonieri – locuitori locali, soldaţi ATO [Operaţiunea Antiteroristă] şi prizonieri de război din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Serhiy Bolvinov, şeful Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov, într-o declaraţie pe Facebook.

Bolvinov a precizat că locuitorii din zonă au auzit ţipete constante din clădire.

„Anchetatorii şi procurorii lucrează pentru a stabili toate faptele care au avut loc în această cameră de tortură”, a spus el.

UPDATE 12.15: Luptele dure continuă: Armata ucraineană anunță că a doborât două elicoptere rusești

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în cursul zilei de marţi, armata ucraineană a reușit să doboare două elicoptere rusești de tip Mi-24 și Mi-8. „Pe 4 octombrie, în sudul țării, unitățile de rachete antiaeriene ale Comandamentului Aerian Central au distrus două elicoptere inamice Mi-24 și Mi-8” – se arată într-un scurt raport al armatei Kievului.

UPDATE 11.30: Cine sunt șefii numiți de Vladimir Putin la șefia celor patru regiuni anexate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decrete prezidenţiale cu privire la desemnarea liderilor interimari ai (regiunilor ucrainene, n.r.) autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk, precum și a guvernatorilor interimari ai regiunilor Zaporijjia și Herson. Documentele sunt publicate pe portalul rus de informații juridice.

Denis Puşilin a fost numit temporar în funcția de lider al autoproclamatei republici separatiste populare Doneţk, iar Leonid Pasechnik, în funcţia de lider interimar al autoproclamatei republici populare separatiste Luhansk. Evgheni Baliţki a fost numit guvernator interimar al regiunii Zaporijjia, guvernatorul interimar al regiunii Herson fiind desemnat Vladimir Saldo. Toți își vor îndeplini temporar atribuțiile până vor avea loc alegeri, care îi vor desemna prin vot pe viitorii lideri ai subiecţilor federali. Decretul a intrat în vigoare de la data semnării sale. Marți, președintele Federației Ruse a semnat legile federale privind ratificarea acordurilor privind admiterea regiunilor Luhansk şi Doneţk, Zaporijjia și Herson în componenţa Rusiei, precum și legile federale privind intrarea acestor patru regiuni în componenţa Rusiei.

UPDATE 11.27: Comisia Europeană suflă în iaurt după amenințările lui Putin. A livrat rapid Ucrainei cinci milioane de pastile de iod

Comisia Europeană a livrat Ucrainei cinci milioane de pastile cu iod pentru persoanele care locuiesc în apropierea centralelor nucleare – a anunţat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarčič. Acesta a subliniat că tabletele respective sunt extrem de necesare pentru localnici și că Uniunea Europeană se pregătește de mult timp pentru urgențe chimice și nucleare, scrie Rador.

UPDATE 10.15: Rușii nu mai vor să lupte: val de apeluri la linia telefonică ucraineană dedicată militarilor care vor să se predea

Ministerul Apărării de la Kiev a transmis că, în ultimele săptămâni, linia telefonică dedicată militarilor ruşi care vor să se predea a primit peste 2.000 de apeluri de la soldați ai Federației Ruse, care întreabă cum pot să se predea ucrainenilor.

Reprezentantul serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, Andri Iusov, a menționat că, după contraofensiva de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov și după decretarea mobilizării în Rusia, proiectul „Vreau să trăiesc” (linie telefonică dedicată militarilor ruşi care vor să se predea, n.r.) a înregistrat un val de apeluri din partea rușilor. „

Au sunat nu numai militarii care se află acum pe teritoriul Ucrainei, ci și cei care tocmai au fost mobilizați și sunt încă pe teritoriul Federației Ruse, rude ale acestora chiar persoanele care presupun că pot fi mobilizate şi vor să afle anumite informații, pentru orice eventualitate” – a declarat Iusov, scrie Rador.

Potrivit acestuia, 100.000 de ruşi au primit ordine de încorporare în cadrul „mobilizării parțiale” anunţate de Moscova. Aceștia sunt trimiși în cele mai periculoase zone ale frontului.

UPDATE 09.30: Rușii au atacat cu drone sinucigașe un oraș din regiunea Kiev

Un atac cu drone sinucigaşe a fost raportat în oraşul Bila Tserkva din regiunea Kiev, în urma căruia mai multe instalaţii de infrastructură au luat foc, iar cel puţin o persoană a fost rănită.

Şeful Administraţiei militare regionale din Kiev, Oleksii Kuleba, a transmis, într-o declaraţie pe Telegram, că în noaptea de 5 octombrie 2022, invadatorii ruşi au atacat cu drone sinucigaşe oraşul Bila Tserkva, relatează Ukrinform, conform news.ro.

„Avem informaţii despre mai multe explozii în Bila Tserkva. Potrivit datelor preliminare, oraşul a fost atacat de drone sinucigaşe. Ca urmare, instalaţiile de infrastructură au luat foc. O persoană a fost rănită”, a scris Kuleba.

Serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului.

Informaţiile privind distrugerile şi victimele nu au fost încă verificate.

UPDATE 08.00: Energoatom ar putea reporni centrala nucleară Zaparojie

Ucraina ar putea reporni centrala Zaparojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, pentru a-și asigura siguranța, a declarat marți președintele companiei care operează centrala pentru Associated Press. Potențiala repornire vine la câteva săptămâni după ce au existat temeri din ce în ce mai mari de un dezastru de radiații la instalația ocupată de ruși. Energoatom, compania nucleară de stat ucraineană, a închis cele șase reactoare rămase ale centralei pe 11 septembrie

UPDATE 07.30: Economia din Ucraina, în colaps

Economia Ucrainei se va contracta cu o rată de opt ori mai mare decât cea a Rusiei în acest an, ca urmare a războiului declanșat de invazia Moscovei din februarie, a estimat Banca Mondială .

UPDATE 07.00: Camera superioară a parlamentului Rusiei a votat marți să aprobe încorporarea a patru regiuni ucrainene ocupate în Rusia

Camera superioară a parlamentului Rusiei a votat marți să aprobe încorporarea a patru regiuni ucrainene ocupate în Rusia, în timp ce Moscova intenționează să anexeze oficial teritoriul pe care l-a confiscat de la Kiev de la ultima sa invazie a Ucrainei în februarie. Într-o ședință de marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate legislația de anexare a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din Ucraina, după un vot similar în Duma de stat, camera inferioară a Rusiei. Nici parlamentarii din camera inferioară nu au votat împotriva proiectului de lege.

Adauga un comentariu