Război în Ucraina, ziua 377. Situația este critică în Bahmut, orașul distrus de forțele ruse, dar care încă mai este apărat de luptătorii ucraineni înconjurați de Grupul Wagner și alte trupe ale Moscovei.
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore
- Aurescu, discuții cu Blinken despre războiul din Ucraina și impactul conflictului asupra Republicii Moldova
- Ucraina are un nou şef al Parchetului anticorupţie şi aşteaptă lansarea negocierilor cu UE
- Mircea Geoană: „Atenţie, se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România”
- Ucraina susţine că a doborât 13 drone lansate de Rusia
Război în Ucraina, ziua 377
Armata ucraineană are în vedere să-şi consolideze poziţiile la Bahmut, epicentrul luptelor cu trupele ruse în estul Ucrainei, a transmis preşedinţia de la Kiev, pe fondul speculaţiilor despre o eventuală retragere a trupelor ucrainene din acest oraş.
Valerii Zaluțnîi, comandantul-șef al forțelor armate, și Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, „s-au pronunțat în favoarea continuării operațiunii de apărare și a consolidării în continuare a pozițiilor ucrainene din Bahmut”.
Militarii ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut trebuie să facă faţă unor valuri neîncetate de bombardamente şi de atacuri ce vin de cealaltă parte a frontului, relatează agenţia de presă EFE, citând publicaţia ucraineană Kyiv Independent.
Militarii ucraineni citaţi descriu frontul drept o ‘maşină de tocat carne’ din cauza numărului mare de victime de ambele părţi.
Batalioane slab instruite şi pregătite au fost aruncate în prima linie „să se descurce cât de bine vor putea”, cu un sprijin nesemnificativ în ceea ce priveşte artileria, vehiculele blindate, mortiere, drone sau informaţii tactice, au declarat infanterişti ucraineni pentru Kyiv Independent.
Conform presei ucrainene, unii dintre aceştia s-au plâns de lipsă de coordonare şi de cunoaştere a situaţiei pe linia frontului din partea înalţilor responsabili militari, recunoscând că se resimte lipsa acută de muniţie. Unii dintre ei spun că sunt nevoiţi să folosească arme care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Dronele, care ar trebui să furnizeze informaţii esenţiale de recunoaştere, sunt şi ele puţine şi se pierd în proporţii foarte mari în unele zone de pe câmpul de luptă.