Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Banca Mondială anunță un ajutor suplimentar de 4,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Publicat: 09 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Banca Mondială anunță un ajutor suplimentar de 4,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. SUA vor oferi guvernului Ucrainei o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline), aducând sprijinul bugetar total de la invazia Rusiei din februarie la 8,5 miliarde de dolari (7 miliarde de lire sterline), a anunțat Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

UPDATE 23.35: SUA acordă un ajutor de 89 milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei

Departamentul de Stat al SUA a aprobat un ajutor de 89 milioane de dolari pentru ca Ucraina să echipeze şi să pregătească timp de un an 100 de echipe în scopul înlăturării minelor şi muniţiei neexplodate, a declarat marţi un oficial, potrivit Reuters și News.ro.

UPDATE 23.00: Peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din regiunea Donețk începând cu 24 februarie

Potrivit lui Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui, aproximativ 350.000 de persoane, inclusiv 50.000 de copii, au rămas încă în părțile controlate de Ucraina din regiunea Donețk.

În ultimele șase zile, peste 3.000 de civili, inclusiv 600 de copii, au fost evacuați în cadrul evacuării obligatorii anunțate de guvern, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 22.30: Statul Major General: Trupele rusești au atacat Spirne, regiunea Donețk, dar „s-au retras haotic”

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, Rusia a efectuat atacuri împotriva a 10 localități din regiunea Donețk, dar nu au reușit să cucerească niciuna, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 21.48: Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson și-au reafirmat angajamentul de a sprijini Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson și-au reafirmat, marți, angajamentul de a sprijini Ucraina, invadată de Rusia din februarie, „cât timp va fi necesar”, a transmis Palatul Elysee, potrivit Reuters.

UPDATE 21.02: Operatorul ceh de conducte: Livrările de petrol de la Drujba ar trebui să fie reluate în câteva zile

Livrările de petrol rusesc prin oleoductul Druzjba către Republica Cehă ar trebui să fie reluate în câteva zile, potrivit operatorului conductei din această țară, care nu a oferit mai multe detalii despre aceste perspective. „Potrivit informațiilor noastre, livrările ar trebui să fie reluate în câteva zile”, a precizat compania, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 20.00: Ce motivează trupele ucrainene și le oferă un avantaj în fața soldaților ruși?

Soldații care luptă împotriva invaziei au mai multe motive de luptă decât rivalii lor ruși, astfel că moralul este mai ridicat în rândul unora, scrie Al Jazeera.

UPDATE 19.00: Propagandiștii Kremlinului, consternați de exploziile de la baza aeriană din Crimeea: „Deja e prea mult”

Margarita Simonian, șefa postului de televiziune Russia Today, și Olga Skabaeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare ale postului Rossiya-1, au fost printre primii propagandiști ruși care au reacționat după exploziile de marți de la baza aeriană din Crimeea.

UPDATE 18.42: Moscova interzice importurile de legume și fructe din Republica Moldova 

Moscova interzice importurile de legume și fructe din Republica Moldova „din cauza detectării repetate de substanțe periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia”.Rusia are un istoric de utilizare a interdicțiilor privind importurile de alimente în disputele comerciale cu alte țări, potrivit Reuters.

UPDATE 18.00: Kremlinul, către țările care restrâng accesul vizitatorilor ruşi: „Să-şi revină în fire”

Kremlinul a denunțat marţi măsurile „ostile” luate împotriva cetăţenilor ruşi în unele ţări europene, precum restrângerea accesului acestora la castelul Vincennes din Franţa, şi le-a cerut acestor ţări să dea dovadă de „raţiune”, relatează AFP.

UPDATE 17.30: Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

Bloggerii militari ruși au început să afirme pe Telegram că etnicii tuvani și ceceni au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi înțeleși de unitățile ucrainene de interceptare în condițiile în care armata rusă duce lipsă de mijloace de comunicații securizate.

UPDATE 17.10: Explozii pe aerodromul militar din Crimeea 

O serie de explozii au loc la baza militară aeriană Novofedorivtsi din Crimeea ocupată de ruși, potrivit unor martori citați de Kryminform. Avioanele ruse care atacă sudul Ucrainei cu rachete decolează de obicei de pe acest aerodrom.

UPDATE 16.20: Soldații ucraineni susțin că l-au ucis pe cel mai bun pilot rus de elicoptere: și-a demonstrat priceperea inclusiv de față cu Vladimir Putin

Armata ucraineană anunță că Vasyl Kleshchenko, colonelul forțelor aerospațiale ruse, a fost ucis în război. Trupul său ar fi fost găsit în epava unui elicopter de luptă Ka-52, informație încă neconfirmată de forțele rusești până la publicarea acestei știri.

„Corpul celui mai bun pilot de elicopter al VKS al colonelului Kleshchenko al Federației Ruse se află în epava ka-52″, se arată în raportul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Kleshchenko a fost șeful adjunct al centrului 344 pentru utilizarea de luptă și recalificarea personalului de zbor al Aviației Armatei Rusiei, după cum se arată în prezentarea de pe site-ul Ministerului rus al Apărării.

De asemenea, colonelul rus lichidat a condus o paradă de elicoptere deasupra Pieței Roșii pe 9 mai anul trecut, după cum reiese din publicațiile relevante din presa rusă.

UPDATE 14.45: Rușii se laudă că au distrus mai mult de 300 de obuze pentru sistemele HIMARS folosite de Ucraina

Sistemele de apărare aeriană rusești au interceptat 17 obuze ale sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS în regiunile Herson și Zaporojie, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării prin vocea lui Igor Konașenkov.

UPDATE 13.38: Încă două nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene

Alte două nave, care transportau porumb și soia, au plecat din porturile ucrainene, ridicând la 10 totalul navelor care au realizat exporturi de cereale ucrainene de când a fost încheiat acordul ONU pentru deblocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei

UPDATE 12.15: România neagă că ar fi livrat arme Ucrainei. Fost director Romarm: „Să nu uităm că România este lângă Ucraina, lângă război”

În contextul în care imagini video care arătau cum România ar fi furnizat arme Ucrainei, au apărut luni, 8 august, pe reţelele de socializare, mai mulţi oficiali români au făcut declaraţii în acest sens, inclusiv Florin Spătaru, ministrul Economiei. Reamintim, în imagini sunt prezentate obuze de 122 de milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

UPDATE 11.05: Bombardamente intense în Ucraina, în special în Donețk: victorie strategică pentru soldații lui Zelenski

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a declanşat îngrijorarea la nivel internaţional cu privire la un potenţial dezastru atomic, relatează Reuters, informează News.ro.

Lupte grele au fost raportate în oraşele din prima linie din apropierea oraşului Doneţk din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

„Situaţia din regiune este tensionată – bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului… Inamicul lansează, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional Doneţk Pavlo Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană.

„Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă”.

UPDATE 09.45: Rusia anunţă suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start

Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start, informează Reuters şi AFP. MAE rus a asigurat că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

UPDATE 08.00: Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Ucraina că a luat „Europa ostatică” din cauza situației de la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei. Uzina este ocupată de forțele ruse și fiecare parte a susținut că cealaltă a provocat daune complexului prin bombardarea acestuia. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a încercat să o inspecteze. Zakharova a spus: „Liderii Națiunilor Unite și ai AIEA, din nou și din nou, nu îndrăznesc să numească direct sursa amenințării. Ei își demonstrează refuzul de a arăta cu degetul spre Kiev”.

UPDATE 07.30: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Moscovei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Moscovei pentru „teroare nucleară”. Organismul de pază nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a tuturor acțiunilor militare în apropierea centralei, după ce aceasta a fost lovită de bombardamente sâmbătă seara, provocând oprirea unuia dintre reactoare și creând un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

UPDATE 07.00: Centrala nucleară Zaporizhzhia funcționează normal

Centrala nucleară Zaporizhzhia funcționează normal, conform rapoartelor lui Yevgeniy Balitsky , șeful administrației instalate de Rusia din regiunea ocupată Zaporizhzhia. Șeful companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom a cerut ca centrala să devină o zonă fără armată și a spus că ar trebui să existe o echipă de menținere a păcii prezente la fața locului.

Adauga un comentariu