Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Bombardele au fost reluate lângă centrala nucleară Zaporojie

Publicat: 08 sept. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii

Bombardele au fost reluate miercuri lângă centrala nucleară Zaporojie din Ucraina . Oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse că au tras în orașul Nikopol, vizavi de centrală, precum și în Enerhodar, unde se află centrala electrică.

UPDATE 23.15: Statul Major General: Forțele rusești au recrutat cu forța oameni în regiunea Harkov

Statul Major General al Ucrainei a raportat la 8 septembrie că trupele rusești au recrutat cu forța bărbați din părțile ocupate ale regiunii Harkov. „Bărbații de vârstă de recrutare sunt reținuți și trimiși la Vovchansk, la așa-numitul „centru de recrutare””, se arată în raportul, citat de Kyiv Independent.

UPDATE 22.45: Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele Kievului au eliberat peste 1.000 de km pătrați de teritoriu de la 1 septembrie și au recucerit zeci de așezări

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele Kievului au eliberat peste 1.000 de km pătrați de teritoriu de la 1 septembrie și au recucerit zeci de așezări ca parte a unei contraofensive împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Separat, el a lansat un videoclip în care soldații ucraineni au spus că au recucerit orașul cheie Balaklia.

Mai devreme Generalul de brigadă Oleksi Gromov spunea că Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud .

UPDATE 22.00: Rusia mai are mai puțin de 200 de rachete Iskander și acum încearcă să le păstreze, în schimb, folosește vechi rachete S-300 pentru atacurile asupra Ucrainei

Vadym Skibitskyi, reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a spus că Rusia mai are mai puțin de 200 de rachete Iskander și acum încearcă să le păstreze, în schimb, folosește vechi rachete S-300 pentru atacurile asupra Ucrainei, care ar trebui aruncate, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 21.00 Imagini dramatice: Cum se vede un asalt ucrainean cu blindate Humvee din perspectiva unui soldat care trage cu mitraliera din turelă

UPDATE 20.20: Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, la finalul consultărilor găzduite, prin videoconferinţă, de către preşedintele SUA Joseph Biden în legătură cu sprijinirea Ucrainei, că „trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi strategia în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne dezbina”

„Consultări telefonice cu preşedintele SUA, partenerii şi aliaţii noştri internaţionali în vederea sprijinirii Ucrainei. Trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi strategia în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne dezbina, inclusiv prin lipsa de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a scris Klaus Iohannis, joi seara pe Twitter.

UPDATE 20.00: Norvegia a anunțat joi că va dona Ucrainei aproximativ 160 de rachete Hellfire, platforme de lansare și unități de ghidare

Norvegia a anunțat joi că va dona Ucrainei aproximativ 160 de rachete Hellfire, platforme de lansare și unități de ghidare, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Oslo. Armata ucraineană va primi, de asemenea, echipamente de vedere pe timp de noapte din stocurile forțelor armate.

UPDATE 19.45: Șeful diplomației americane a salutat joi la Kiev „progresul clar și real” al contraofensivei armatei ucrainene care vizează teritoriile controlate de forțele ruse

Șeful diplomației americane a salutat joi la Kiev „progresul clar și real” al contraofensivei armatei ucrainene care vizează teritoriile controlate de forțele ruse, potrivit AFP.

„Este încă foarte devreme, dar observăm progrese clare și reale pe teren, în special în zona din jurul Hersonului (sud), dar și evoluții interesante în est, în Donbass”, a declarat Antony Blinken, care s-a dus joi la Kiev, anunțând un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina.

UPDATE 19.30: Rusia „va plăti un preț foarte mare” pentru o lungă perioadă de timp din cauza războiului său din Ucraina

Rusia „va plăti un preț foarte mare” pentru o lungă perioadă de timp din cauza războiului său din Ucraina, a declarat joi directorul CIA, Bill Burns, relatează CNN.

UPDATE 19.00: Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA

Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi generalul Mark Milley, şeful Statului Major american, relatează Reuters.

„Observăm câștiguri reale și măsurabile a Ucrainei în utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS și au avut un efect devastator”, a spus el reporterilor la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o întâlnire a miniștrilor aliați ai SUA pentru a discuta despre cum să ofere Kievului sprijin pe termen lung în contracararea invaziei rusești.

UPDATE 18.00: Civilii ucrainenii din teritoriile ocupate ajută forțele armate să urmărească mișcarea trupelor ruse

Statul Major al armatei Ucrainene: Civilii ucrainenii din teritoriile ocupate ajută forțele armate să urmărească mișcarea trupelor ruse, relatează The Kyiv Independent. Astfel, potrivit lui Oleksii Hromov, un ofițer de vârf din cadrul Statului Major General, armata primește date de la civili care ajută Ucraina să lovească mai eficient în timpul contraofensivei din aceste zile.

UPDATE 17.35: Cum vrea Volodimir Zelenski să îl umilească pe Vladimir Putin: Și-a pus subalternul să îi răspundă la amenințări

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că afirmaţiile liderului rus, Vladimir Putin, despre o posibilă restricţionare a exportului de cereale din Ucraina sunt nefondate, deşi absolut previzibile. Potrivit consilierului, este vorba despre o nouă încercare a autorităților ruse de a obţine prin şantaj ridicarea sancțiunilor impuse Moscovei.

UPDATE 16.10: Se schimbă iar situația pe front! Armata lui Zelenski anunţă că a recucerit teritorii şi localităţi de la rusși în nordul, sudul şi estul Ucrainei

Armata ucraineană anunţă joi că a recucerit teritorii şi localităţi controlate de Moscova în regiunile Harkov (nod-est), în sud şi în Donbas (est), străpungând apărarea rusă pe zeci de kilometri, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Unităţile militare au străpuns apărarea inamică pe o adâncime de 50 de kilometri. În cursul operaţiunilor active desfăşurate către Harkov, peste 20 de localităţi au fost eliberate”, anunţă într-o conferinţă de presă Oleksii Gromov, un reprezentant de rang înalt al Statului Major ucrainean.

UPDATE 15.45: Liderul ultranaționaliștilor din Rusia cere Moscovei să cucerească Transnistria: conflict direct cu Republica Moldova

Leonid Sluţki, cel care i-a succedat lui Vladimir Jirinovski la conducerea Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR, ultranaţionalist, şovin – n.r.), a îndemnat Moscova să-şi sporească sprijinul pentru Transnistria, despre care a declarat într-o emisiune televizată miercuri că această regiune „aparţine Rusiei”, a relatat agenţia rusă de presă oficială RIA Novosti, citând canalul tv al formaţiunii.

„Transnistria este teritoriul nostru. Este necesar să reconstruim aeroportul din Tiraspol. Pe lângă centrala termo-electrică Moldovenească ( Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, n.r.) trebuie dezvoltate şi alte proiecte importante de infrastructură. Suntem în contact cu conducerea transnistreană”, a declarat Sluţki în timpul unei vizite în Extremul Orient rus, informează Agerpres.

Declaraţiile făcute de Sluţki au fost transmise marţi de un canal de televiziune aparţinând LDPR, formaţiune despre care presa de opoziţie din Rusia susţine că este o „creaţie a FSB” (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB).

UPDATE 14.18: Brusc, dar foarte eficient. Contraofensivă surpriză a forțelor ucrainene în regiunea Harkov

Forțele armate ale Ucrainei au avansat cu 20 km în adâncime și au recucerit aproximativ 400 km pătrați din teritoriul ocupat, profitând cu pricepere de redistribuirea rușilor spre sud.

UPDATE 13.44: Rusia amână până la anul prima sa misiune pe Lună după aproape 50 de ani

Lansarea misiunii Luna 25, prima misiune a Rusiei către Lună din aproape ultimii 50 de ani, a fost amânată până la anul, a anunțat Iuri Borisov, directorul agenției spațiale ruse, Roscosmos.

UPDATE 12.55: Rusia declară „persona non grata” încă un diplomat român și îl expulzează

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a declarat „persona non grata” un membru al Ambasadei României la Moscova, transmite joi agenția rusă de presă RIA, citată de Agerpres.

UPDATE 11.40: Papa Francisc crede că în Ucraina este ‘război mondial’

Papa Francisc a făcut apel miercuri la încetarea actualului „război mondial” şi le-a cerut „tuturor să fie constructori ai păcii”, menţionând totodată că se roagă pentru „Ucraina martiră”, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu uit Ucraina martiră”, a spus papa Francisc la sfârşitul audienţei sale săptămânale din Piaţa Sf. Petru.

”Confruntaţi cu toate scenariile de război ale vremurilor noastre, le cer tuturor să fie constructori ai păcii şi să se roage ca gândurile şi proiectele de armonie şi reconciliere să se poată răspândi în întreaga lume. Astăzi trecem printr-un război mondial, haideţi să încetăm, vă rog”, a continua suveranul pontif.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, papa a condamnat în câteva rânduri conflictul, evitând în acelaşi timp să-l critice direct pe preşedintele rus Vladimir Putin, notează Reuters.

UPDATE 11.20: Efectele războiului din Ucraina: Neutra Elveție se apropie de NATO

Elveția va căuta să aibă legături mai strânse cu NATO și UE în urma războiului Rusiei din Ucraina, susțin autoritățile elvețiene, potrivit CNN.

Elveția a anunțat că va căuta să strângă legăturile cu NATO și Uniunea Europeană pentru a-și consolida „capacitățile de apărare” în urma războiului Rusiei din Ucraina, menținându-și în același timp neutralitatea tradițională în această criză.

Consiliul federal elvețian a emis miercuri o declarație anunțând că guvernul a decis să se concentreze asupra politicii de securitate și apărare a țării.

Războiul din Ucraina a arătat amenințarea din ce în ce mai mare reprezentată de dezinformare, atacuri cibernetice, operațiuni secrete și conflicte armate, a arătat consiliul.

UPDATE 10.30: Pericol nuclear: Centrala de la Zaporojie ar putea fi închisă

Autoritățile ucrainene iau în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojia, anunță inspectorul șef pentru securitatea nucleară din Ucraina, potrivit CNN.

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojia din cauza deteriorării situației de securitate, a declarat Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina.

„Dacă apar condiții care necesită închiderea, centrala și unitatea de putere nr. 6 vor fi închise. Deteriorarea continuă a situației, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne vor forța să desfășurăm generatoare diesel de rezervă, și este extrem de dificil de făcut aprovizionarea cu motorină în timpul războiului”, a explicat, miercuri, Korikov.

UPDATE 09.10: Zelenski retrage cetățenia unor români din Ucraina: au intrat pe lista neagră a statului ucrainean

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă sancţiuni pentru peste 600 de persoane din ”elita de la conducerea Rusiei”, inclusiv membri ai Dumei de Stat din Rusia. ”Ei sunt cu toţii responsabili pentru acest război, pentru teroarea împotriva poporului nostru”. Totodată, el arată că oficiali ai Vămii care au ajutat contrabandişti au fost schimbaţi din funcţii. ”Nu va exista loc de contrabandişti şi reţele criminale în Ucraina (…) Cât despre acele persoane supuse sancţiunilor, care au şi cetăţenie străină, în special rusă şi română, (…) am decis să le retrag cetăţenia ucraineană”, afirmă el.

24 de angajați ai Serviciului Vamal din Ucraina au fost concediați, iar patru cetățeni străini, printre care și un român, au pierdut cetățenia ucraineană în urma unei anchete a Serviciului de Securitate a Statului, care vizează influența Rusiei asupra activității autorităților vamale din țara invadată de Rusia, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 07.55: ONU a acuzat Moscova că a forțat ucrainenii să intre în lagăre de detenție și chiar în închisori printr-un program de „filtrare” condus de Kremlin. Rușii neagă acuzațiile

UPDATE 07.30: Vladimir Putin a amenințat că va rupe un fragil contract de cereale cu Ucraina

Vladimir Putin a amenințat că va rupe un fragil contract de cereale cu Ucraina, care permite exporturile din Marea Neagră. În timpul unui discurs belicos la o conferință economică de la Vladivostok, Putin a spus că va vorbi cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, despre „limitarea destinațiilor exporturilor de cereale”, susținând că doar două din cele 87 de nave care părăseau Ucraina cu cereale au mers în curs de dezvoltare. ţări. Datele ONU au arătat că afirmația este falsă cu un factor de cel puțin 10.

UPDATE 07.00: Putin a amenințat, de asemenea, că va întrerupe toate livrările de gaze, petrol și cărbune către Europa

Putin a amenințat, de asemenea, că va întrerupe toate livrările de gaze, petrol și cărbune către Europa dacă vor impune un plafon de preț importurilor de energie din Rusia. „Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, pur și simplu nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă este în contradicție cu interesele noastre”, a spus el, potrivit unei traduceri Reuters a observațiilor sale. „Nu vom furniza gaz, petrol, cărbune, ulei de încălzire – nu vom furniza nimic”. Reamintind un basm rusesc, el a spus că europenii ar putea „îngheța ca coada lupului”.

Comentarii
  • ”Bombardele au fost reluate” ???!!! ”Bombardamente” este forma corectă, ”bombardele” sunt niște mașini de război medievale. Mai treceți pe la școală…

  • Aloooo..limba romana saraca! „Bombardele” probabil se refera la bombardari, bombardamente…daca un jurnalist stalceste in asa hal limba romana, ce pretentii sa mai avem la altii!

  • Ai revenit băi prostule? Ești tot ăla cu județul Roman, nu? Eu te-aș da afară, nu aș ține așa un prostan să scrie la ziar.

Adauga un comentariu