Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Casa Albă dă asigurări că schimbul de deţinuţi cu Rusia „nu va modifica angajamentele SUA faţă de Ucraina”

Publicat: 09 dec. 2022
Război în Ucraina. Casa Albă dă asigurări că schimbul de deţinuţi cu Rusia nu va modifica angajamentele SUA faţă de Ucraina
Război în Ucraina, ziua 289

Război în Ucraina, ziua 289. Administraţia Joseph Biden a dat asigurări, joi seară, că acordul care a permis eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner nu modifică angajamentele Statelor Unite faţă de Ucraina.

UPDATE 23.45: Declaraţiile lui Emmanuel Macron cu privire la acordarea unor ”garanţii de securitate” Rusiei au fost „scoase” din „context”

Declaraţii recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la acordarea unor ”garanţii de securitate” Rusiei au fost „scoase” din „context”, dă asigurări vineri Palatul Élysée, înaintea organizării unei noi Conferinţe de ajutare a Ucrainei, marţi, la Paris, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE 23.30: Rusia a deportat deja peste 13.000 de copii ucraineni pe teritoriul său

Rusia a deportat deja peste 13.000 de copii ucraineni pe teritoriul său, a informat pe 9 decembrie Daria Gerasimchuk, consilierul prezidențial al Ucrainei pentru drepturile copilului și reabilitare, scrie Kyiv Independent.

„Și aceasta, din păcate, nu este cifra finală”, a spus ea, adăugând că „mai trebuie să aflăm despre cel puțin zeci de mii de copii ucraineni care au fost furați de autoritățile ruse”.

Amnesty International, un organ de supraveghere a drepturilor omului, a declarat pe 11 noiembrie că acțiunile Rusiei de strămutare forțată și deportare sunt „condamnabile și constituie o crimă de război”.

În septembrie, Khrystyna Hayovyshyn, un ambasador adjunct al Ucrainei la ONU, a declarat că 2,5 milioane de oameni au fost deportați forțat din Ucraina în „regiunile izolate” ale Rusiei din Siberia și Orientul Îndepărtat, după cum a raportat CNN.

UPDATE 23.00: Vladimir Putin a menționat vineri o posibilă înțelegere pentru a pune capăt războiului său din Ucraina 

Vladimir Putin a menționat vineri o posibilă înțelegere pentru a pune capăt războiului său din Ucraina, susținând în continuare că „operațiunea sa militară specială” decurge conform planului, potrivit The Guardian.

„Procesul de înțelegere în ansamblu, da, probabil va fi dificil și va dura ceva timp. Dar, într-un fel sau altul, toți participanții la acest proces vor trebui să fie de acord cu realitățile care se conturează pe teren”, a spus președintele Rusiei în timpul declarațiilor la o conferință de presă la Bișkek, Kârgâzstan.

UPDATE 22.49: Premierul britanic anunță un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, într-o conversație cu președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este pregătită să livreze Ucrainei mai multe tunuri antiaeriene și alte rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune în următoarele săptămâni, potrivit unui comunicat al guvernului britanic, citat de CNN.

UPDATE 22.00: Rusia a cerut ca un spion deținut în Germania să fie eliberat în schimbul lui Paul Whelan

Rusia a refuzat să îl elibereze pe Paul Whelan alături de Brittney Griner dacă nu va fi eliberat și un fost colonel din spionajul intern rus aflat în prezent în custodia Germaniei, ca parte a unui schimb de prizonieri, au declarat oficiali americani pentru CNN, chiar dacă SUA au oferit numele altor câtorva prizonieri ruși aflați în custodia SUA pe care ar fi dispuse să îi schimbe.

UPDATE 21.40: Zelenski spune că situația de pe linia frontului din est este „foarte dificilă”, în timp ce forțele ucrainene resping asalturile rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskia recunoscut vineri că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, dar a declarat că forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor rusești.

UPDATE 21.00: Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden a autorizat un nou ajutor militar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina

Noul pachet va include arme și obuze, precum și echipamente pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze apărarea antiaeriană, potrivit unui comunicat al Departamentului de Apărare al SUA.

Acesta va include, de asemenea, rachete pentru lansatoare HIMARS, obuze de 155 mm și vehicule militare Humvee, potrivit unui document văzut de Reuters și de persoane familiare cu pachetul.

UPDATE 20.20: SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de persoane și entități pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului sau corupție

SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de persoane și entități pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului sau corupție în nouă țări, inclusiv Rusia, China și Iran, relatează The Guardian.

Cea mai recentă listă de sancțiuni include Comisia Electorală Centrală a Rusiei, pe care Washingtonul a acuzat-o că ajută la supravegherea și monitorizarea ceea ce SUA au spus că sunt „referendumuri simulate” organizate în zonele controlate de Rusia din Ucraina, precum și 15 dintre membrii săi.

UPDATE 20.00: Casa Albă a declarat vineri că Statele Unite vor colabora cu Rusia în încercarea de a obține eliberarea lui Paul Whelan

Casa Albă a declarat vineri că Statele Unite vor colabora cu Rusia în încercarea de a obține eliberarea lui Paul Whelan, la o zi după ce Washingtonul l-a schimbat pe traficantul de arme condamnat Viktor Bout cu starul WNBA Brittney Griner.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat reporterilor ca răspuns la comentariul președintelui rus Vladimir Putin că sunt posibile schimburi suplimentare de prizonieri: „Vom colabora activ pe acele canale pentru a încerca să-l aducem pe Paul acasă”. El a spus că „acțiunile, nu cuvintele” contează.

UPDATE 19.30: Pentru 78% dintre ruși ,„Rusia este o țară mare, înconjurată de dușmani”

În prima linie a promovării ofensivei militare în Ucraina, naționaliștii ruși profită de acordul tacit al Kremlinului pentru a se impune pe o scenă politică zdrobită de ani de represiune, scrie AFP.

UPDATE 19.00: Rusia își extinde și își modernizează arsenalul nuclear, a declarat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin

Rusia își extinde și își modernizează arsenalul nuclear, a declarat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un moment în care președintele rus Vladimir Putin a sugerat în mod repetat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja Rusia, relatează Reuters.

UPDATE 18.30: Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice

Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic în schimb, a declarat vineri ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, potrivit Reuters.

UPDATE 18.00: Slovacia compară negocierea păcii cu Rusia cu discuțiile cu Hitler care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial

Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, i-a avertizat joi pe cei care sunt în favoarea negocierii încheierii războiului cu Rusia fără a ține cont de cererile Ucrainei, că ceva similar s-a întâmplat cu Adolf Hitler și că „a dus la distrugerea Cehoslovaciei și la cel de-al Doilea Război Mondial”, potrivit news360.es.

UPDATE 17.00: Vladimir Putin a vorbit la o conferință de presă la Bișkek, Kârgâzstan

Vladimir Putin a vorbit la o conferință de presă la Bișkek, Kârgâzstan, unde a spus că sunt posibile schimburi suplimentare de prizonieri între SUA și Rusia, dar a și lansat o serie de amenințări.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut vineri că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați pe care Moscova i-a înrolat pentru a lupta în Ucraina în ultimele luni, relatează Reuters.

UPDATE 16.00: Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, care a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner

Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, care a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a declarat vineri presei controlate de Kremlin că țările occidentale încearcă să „distrugă” și să „dezbine” Rusia, potrivit The Moscow Times.

UPDATE 14.55: S-a băgat marfă la Moscova: iranienii au trimis noi drone Rusiei. Urmează un nou asalt în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, vineri, că Rusia a primit probabil o reaprovizionare cu drone iraniene de tip Shahed-131 şi 136, existând informaţii că au fost atacuri cu aceste dispozitive după o pauză de trei săptămâni, relatează The Guardian.

Statul major ucrainean a anunţat, marţi, că a doborât cel puţin paisprezece drone de tip Shahed-136, se menţionează în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării în legătură cu situaţia de pe frontul din Ucraina. Ultima dată când un avion Shahed-136 a fost doborât în Ucraina a fost pe 17 noiembrie, precizează raportul, informează News.ro.

De asemenea, oficialii ucraineni au spus, miercuri, că s-au folosit drone kamikaze de fabricaţie iraniană pentru atacuri în regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk.

UPDATE 12.45: Vladimir Putin toarnă sare pe rană: În UE, gazele sunt de zece ori mai scumpe decât în Uniunea Economică Eurasiatică

În cadrul summitului Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), de la Bişkek, Kîrgîzstan, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că prețurile la petrol și gaze în Occident sunt de câteva ori mai mari faţă de cele din țările UE, relatează TASS.

”Diferența dintre prețurile la gazele din țările UEE și din Uniunea Europeană [este] de zece ori sau mai mult, nu un procente, ci de zece sau de mai multe ori…’, a spus liderul Federației Ruse. Potrivit acestuia, astfel de indicatori stabilesc condițiile necesare dezvoltării economice.

UPDATE 11.30: Guvernatorul Luhanskului are așteptări mari: Mi-ar plăcea foarte mult ca, la Anul Nou să intrăm în Kreminna

Guvernatorul regiunii est-ucrainene Luhansk, Serhi Haidai, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei ar putea intra în oraşul Kreminna până la sfârşitul anului, iar în 2023, ar putea elibera complet regiunea de sub ocupaţia trupelor ruse, relatează RBC, potrivit RADOR.

Haidai a menționat că având în vedere forțele pe care rușii le-au concentrat în această direcție, Forțele Armate ale Ucrainei se așteaptă la bătălii grele. Potrivit oficialului, partenerii internaționali, voluntarii și consiliul regional lucrează pentru a obţine victoria în regiunea Luhansk. „Mi-ar plăcea foarte mult ca, la Anul Nou să intrăm în Kreminna, iar la sfârșitul iernii putem, în principiu, să ajungem la granițele liniei de demarcație, unde există ocupație din 2014, iar în 2023, să eliberăm întreaga regiune Luhansk” – a declarat Serhi Haidai. Acesta a remarcat că tacticile comandanților ucraineni sunt semnificativ diferite de cele ale ruşilor, care, de foarte multe ori, trimit în luptele din oraşe un număr mare de soldați, în pofida pierderilor. Forțele Armate ale Ucrainei, însă, acționează mai inteligent, înconjurând orașele și forțând inamicul să se retragă.

UPDATE 11.oo: SBU continuă răfuiala cu Biserica Ortodoxă Rusă: Percheziţii la o catedrală subordonată Patriarhiei Moscovei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) continuă percheziţiile la lăcaşurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucraineie subordonate Patriarhiei Moscovei. Vineri dimineaţă, oamenii legii au descins la o catedrală din orăşelul Borspil, situat în apropierea capitalei ucrainene, relatează RBC, potrivit RADOR.

„SBU, împreună cu Poliția Națională și formațiunile de voluntari ale comunităților teritoriale, ca parte a activității sistematice de combatere a activităților subversive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina, desfășoară acţiuni de contrainformații pe teritoriul catedralei Sfânta Mijlocire din Borispil (regiunea Kiev)” – transmite SBU. Oamenii legii verifică dacă obiectivele Bisericii Ortodoxe Ucraineie subordonate Patriarhiei Moscovei sunt folosite ca focar al „lumii ruse” și, totodată, iau măsuri pentru securitatea populației în faţa unor posibile provocări și acţiuni de tip terorist. În plus, se fac verificări pentru a vedea dacă incinta catedralei este folosită pentru adăpostirea unor grupuri de diversiune şi recunoaştere şi persoane străine, pentru şi pentru depozitarea de arme etc. Percheziţiile au loc cu participarea directă a reprezentanților bisericii. Autorităţile inspectează teritoriul și incintele pentru a identifica obiecte interzise şi verifică persoanele în legătură cu posibila implicare în activități ilegale în detrimentul suveranității statului.

UPDATE 10.00: Incendiu uriaș la Moscova: un act criminal este una dintre principalele explicaţii 

Pompierii ruşi luptă împotriva unui incendiu de 7.000 de metri pătraţi, care a izbucnit în noaptea de joi spre vineri într-un centru comercial de la periferia Moscovei, au anunţat serviciile ruse pentru situaţii de urgenţă, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Pompierii combat un incendiu pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi în regiunea Moscovei”, a anunţat pe Telegram ministrul rus pentru situaţii de urgenţă.

Incendiul face ravagii în centrul comercial Mega Himki, oraş din regiunea capitalei ruse Moscova.

Serviciile ruse pentru situaţii de urgenţă suspectează că un „act criminal” este la originea acestui vast incendiu. „Acţiuni deliberate, precum un incendiu criminal, sunt luate în considerare”, informează agenţia rusă Interfax, preluată de AFP.

UPDATE 08.14: Rușii atacă dezlănțuit în Ucraina: noapte de foc în două dintre regiunile anexate de Putin

Armata ucraineană afirmă că aşezările din estul regiunii Doneţk şi nord-estul regiunii Harkov au fost ţinta unor atacuri intense ale ruşilor, relatează CNN.

”(Sunt) peste 20 de atacuri de la lansatoare de rachete multiple (ruseşti) asupra poziţiilor trupelor noastre şi aşezărilor de pe linia frontului”, a afirmat Armata, informează News.ro.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a spus că forţele ruseşti menţin linia frontului de-a lungul graniţei dintre regiunile Harkov şi Lugansk şi că au bombardat aproape o duzină de aşezări în cursul zilei de joi.

Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei militare regionale din Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în părţile din nordul Harkovului, oraşele recent recuperate de forţele ucrainene, în apropiere de graniţa cu Rusia, sunt bombardate constant, inclusiv Vovceansk.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

Casa Albă dă asigurări că schimbul de deţinuţi cu Rusia nu afectează angajamentele faţă de Ucraina
Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi în atacuri ruse comise în regiunea Doneţk
Putin anunță că va continua bombardamentele asupra Ucrainei, ca represalii pentru podul Crimeei
SBU a rețiunut un cuplu de spioni ruși la Odesa
Josep Borrell, după 10 luni de război purtat de Rusia în Ucraina: „Ne lipsesc capacități critice de apărare”
Adauga un comentariu