Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Ce se întâmplă cu forțele militare rusești

Publicat: 14 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Ce se întâmplă cu forțele militare rusești
Război în Ucraina, ziua 229

În regiunile ocupate de ruși din Crimeea și sudul Ucrainei , împuterniciții ruși, ofițerii de informații și comandanții militari au început să evacueze și să-și „reinstaleze de urgență familiile” înapoi pe teritoriul rus, a declarat serviciile de informații ale armatei de apărare a Ucrainei.

UPDATE 23.00: Germania va continua să ajute Ucraina cu artilerie și sisteme de apărare aeriană

Germania va continua să ofere asistență Ucrainei cu sisteme de artilerie și apărare aeriană, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Acesta susține că Germania se numără printre țările care oferă Ucrainei cel mai substanțial sprijin financiar, umanitar și de armament.

UPDATE 22.20: Reportaj AFP: În Izium, după plecarea rușilor, certurile și acuzele privind loialitatea revin

În piața primăriei din Izium, un oraș-cheie recucerit duminică de forțele Kievului în estul Ucrainei, plecarea rușilor a făcut loc miercuri unor certuri legate în special de atitudinea locuitorilor în timpul ocupației, potrivit AFP.

UPDATE 21.40: Fostul parașutist rus, Pavel Filatiev, despre lipsa de dotare a armatei, jafuri și crime

„Nu puteam să arunc armele și să fug, pentru că pentru un războinic asta înseamnă lașitate. Nu toată lumea înțelege acest lucru, dar suntem ținuți ostatici de propriul nostru patriotism”, a spus el într-un interviu pentru Al Jazeera.

UPDATE 21.12: Rușii au atacat cu rachete baraje din Krivoi Rog. Apele râului Inguleț în creștere, pericol pentru oraș

Opt rachete rusești au lovit miercuri orașul ucrainean Krivoi Rog (regiunea Dnipropetrovsk, sudul-estul țării), acestea fiind îndreptate spre structuri hidraulice, spun oficiali ucraineni, care avertizează că, în urma daunelor provocate acestor structuri, nivelul apelor râului Inguleț a început să crească, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru oraș, relatează The Guardian.

UPDATE 20.00: Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko se filmează tăind buşteni pentru a ajuta Europa care „moare de frig”

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, a difuzat miercuri o înregistrare video în care apare – batjocoritor – în timp ce taie lemne pentru a ajuta Europa „să nu moară de frig” în iarna care se apropie, potrivit Agerpres care citează France Presse.

UPDATE 19.45: Putin nu consideră războiul din Ucraina o „greșeală”, afirmă Scholz

Vladimir Putin nu consideră că războiul din Ucraina este o „greșeală”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz într-o conferință de presă, întrebat despre întâlnirea sa cu președintele rus din ziua precedentă, potrivit AFP.

UPDATE 19.00: Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, anunță că trupele ruse s-au întors în orașul Kreminna

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, anunță că trupele ruse s-au întors în orașul Kreminna (care se află în această regiune ucraineană ocupată de ruși), care era „complet gol” ieri, și au dat jos steagurile ucrainene pe care partizanii locali le-au ridicat celebrând eliberarea orașului.

Ieri, o situație similară s-a petrecut la Svatove – trupele ruse au plecat, dar s-au întors după ceva vreme, a spus Haidai. Trupele ruse au plecat ieri și din Starobilsk, un alt oraș din regiunea Luhansk, dar până acum nu au revenit.

„Așteptăm doar… armata (ucraineană)”, a scris Serhii Haidai pe contul său de Telegram.

UPDATE 18.40: Compania ucraineană de căi ferate a testat astăzi un tren într-o stație din Balakliia din regiunea Harkov

Compania ucraineană de căi ferate a testat astăzi un tren într-o stație din Balakliia din regiunea Harkov, la mai puțin de o săptămână după ce contraofensiva dramatică a Ucrainei a dus la eliberarea a peste 8.000 de km pătrați din regiune, care se afla sub ocupația rușilor.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synyehubov, a scris pe Telegram că revenirea „orașelor și satelor la viața normală” este o prioritate în acest moment:

„În prezent, principalele noastre priorități sunt deminarea, refacerea infrastructurii critice și furnizarea de servicii publice (…) Sunt sigur că viața normală va reveni… foarte curând”.

UPDATE 18.00: Criza energiei. Statele UE trebuie să reducă consumul cu 5% în orele de vârf / Lista integrală a măsurilor propuse de Comisia Europeană pentru a face față facturilor la iarnă

Comisia Europeană propune o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor, prin măsuri excepționale de reducere a cererii de energie electrică, care să contribuie la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum și măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali. Una dintre propuneri este obligația statelor membre UE de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf, conform documentului final al Comisiei Europene, publicat miercuri.

UPDATE 17.00: Papa Francisc a vorbit în mod explicit despre Ucraina în timpul vizitei sale în Kazahstan, unde participă la o conferință multi-religioasă

La sfârșitul unei liturghii pentru aproximativ 6.000 de membri ai comunității catolice din Kazahstan, el a vorbit despre Ucraina, întrebând „de câte decese va mai fi nevoie” înainte de încetarea conflictului și reluarea dialogului, scrie Reuters.

De asemenea, Papa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la reizbucnirea conflictului între Armenia și Azerbaidjan.

UPDATE 16.00: Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat că trupele loiale Moscovei au reușit să respingă forțele ucrainene 

Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat că trupele loiale Moscovei au reușit să respingă forțele ucrainene care încercau să pătrundă în Lyman și că situația s-a stabilizat pentru moment.

„Nimic nu a funcționat pentru inamic”, a susținut Pușilin, adăugând că atacurile ucrainene la nord și la sud de Lyman au fost, de asemenea, respinse.

UPDATE 15.30: Peste 3,1 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina prin Marea Neagră începând cu luna august

Peste 3,1 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina prin Marea Neagră începând cu luna august, notează Kyiv Independent.

Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucriana, un total de 134 de nave încărcate cu produse agricole au avut ca destinație țări din Asia, Europa și Africa.

UPDATE 15.20: Kremlinul a minimizat miercuri impactul pierderii vânzărilor de gaze către Europa, afirmând că există și alte țări dispuse să cumpere energie rusească

Răspunzând la o întrebare dacă o oprire prelungită a exporturilor de gaze către Europa se va dovedi irealizabilă pe termen lung, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că alți cumpărători vor fi capabili să compenseze cererea europeană.

„Europa nu este singurul consumator de gaze naturale și nu este singurul continent care are nevoie de gaze naturale. Există regiuni care se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid… acestea pot compensa cererea (redusă) de gaze (rusești) în Europa”, a spus Peskov.

De precizat că numeroși experți au spus, în ultima vreme, că redirecționarea spre Asia a fluxului de gaze pe care Rusia îl furniza Europei presupune investiții uriașe și mulți ani de investiții.

UPDATE 14.00: India și Franța au făcut miercuri apel la negocieri care să pună capăt conflictului din Ucraina

„Ar trebui să se revină la dialog și diplomație”, a declarat presei ministrul indian de externe, S. Jaishankar, după o întâlnire cu omologul său francez Catherine Colonna.

UPDATE 13.00: Zelenski a făcut miercuri o vizită surpriză în Izium, eliberat săptămâna trecută în cadrul ofensivei fulger a trupelor ucrainene

Zelenski a făcut miercuri o vizită surpriză în Izium, eliberat săptămâna trecută în cadrul ofensivei fulger a trupelor ucrainene. Izium (regiunea Herkov) este la o distanță de circa 600 km de Kiev.

„Președintele Ucrainei a mulțumit soldaților pentru eliberarea teritoriilor ucrainene și a ridicat solemn steagul ucrainean deasupra consiliului municipal”, a transmis Brigada 25 Separată Aeropurtată Sicheslav.

UPDATE 12.45: Vladimir Putin trimite pe front militari care nu sunt obișnuiți cu confortul și care vor îndura cu ușurință lipsa unui stil de viață

Rusia trimite la război cetăţeni din Orientul Îndepărtat și din Kamceatka, fiindcă aceştia sunt mai bine adaptați la vremea rece și ger – potrivit Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev.

„Acești militari nu sunt obișnuiți cu confortul și vor îndura cu ușurință lipsa unui stil de viață bine stabilit” – se arată în raportul GUR. În plus, a adăugat GUR, ruşii au reușit să atragă în război o anumită parte a ceţăţenilor din regiunile nordice ale Rusiei. Acestora le sunt promise salarii mari, „pe care nu le-ar putea câștiga în întreaga viață”, scrie rador.ro.

„De asemenea, în Rusia a fost anunțată o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea de uniforme militare de iarnă pentru contingentul de ocupație din Ucraina” – mai menţionează agenția de informații a armatei ucrainene.

Astfel, Kremlinul recunoaşte oficial că nu are suficiente resurse pentru nevoile existente. Cu toate acestea, potrivit GUR, militarii sunt trimişi la război având un nivel foarte scăzut de pregătire și nu știu mare lucru despre starea reală a ostilităților din regiune.

UPDATE 12.00: Rușii a lovit Mykolaiv în timpul nopții – Bombardamente puternice au afectat zone rezidențiale

Trupele ruse au lansat noi atacuri asupra oraşului ucrainean Mykolaiv, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, avariind mai multe locuințe. Potrivit primarului Oleksandr Senkevici, atacul a avut loc după ora 01:00. Regiunea Dnipropetrovsk, de asemenea, a fost vizată de atacuri din partea Rusiei. 75 de obuze au fost trase asupra raionului Nikopol.

„Inamicul a lovit comunitățile Nikopol și Marhaneţ. Au fost trase 75 de obuze. Nu există morți sau răniți” – a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko. Potrivit acestuia, la Nikopol, au fost avariate 20 de case, mai multe conducte de gaze şi linii de înaltă tensiune. „Aproape 3.000 de familii au rămas fără curent electric” – a declarat oficialul.

UPDATE 11.50:`Talibanii` ruși cer distrugerea în totalitate a infrastructurii civile ucrainene: Cred că a venit timpul pentru măsuri dure

Șefa Russia Today, Margarita Simonian, a propus luni la televiziunea rusă să fie distrusă toată infrastuctura civilă, inclusiv centralele electrice și nucleare din Ucraina, iar oamenii de acolo să fie lăsați fără curent.

„Pe teritoriul care a mai rămas din Ucraina, care nu a fost eliberat, nu mai este infrastructură civilă? Centrale electrice, centrale nucleare? Mai sunt multe obiective de infrastructură care ar putea incapacita națiunea inamică, ce a mai rămas din ea. Ar putea fi făcut repede și ușor. Ar putea avea impact asupra lor pentru mult timp și să îi distragem de la orice altceva. Eu și alții suntem constant întrebați: De ce nu facem asta? Nu este niciun răspuns. Poate a venit timpul fie să facem asta, fie să explicăm poporului de ce nu o facem. Eu, una, nu ințeleg”, a spus Margarita Simonian.

Vladimir Soloviov spune la rândul său că „ am făcut apel pentru asta de mult timp”.

„Cred că a venit timpul pentru măsuri dure”, a adăugat el.

„Fie timpul pentru măsuri dure, fie pentru răspunsuri care ar putea satisface societatea noastră”, spune și Simonian.

Propagandiștii ruși au vorbit și despre ce ar însemna o pană de curent totală în Ucraina, provocată de Rusia.

UPDATE 10.19: Germania umple visteria lui Putin: Miliarde de euro pe importuri din Rusia

Germania a important bunuri din Rusia în valoare de 2,9 miliarde de euro în iulie, în condiţiile în care costurile ridicate la energie au stat în calea eforturilor nemţilor de a-şi reduce comerţul cu Rusia, scrie Reuters.

Valoarea importurilor germane din Rusia a crescut cu 10,2% faţă de iulie 2021.

UPDATE 09.00: Probabil că Rusia a folosit pentru prima dată drone fabricate iranian, spune Marea Britanie

Probabil că Rusia a folosit vehicule aeriene fără echipaj de fabricație iraniană în Ucraina pentru prima dată, au anunțat miercuri serviciile secrete ale apărării britanice, după ce Kievul a raportat că a doborât marți unul dintre UAV – un Shahed-136.

UPDATE 08.30: Veniturile rusești din petrol și gaze au scăzut la cel mai scăzut nivel din aproape un an, în ciuda unei mari creșteri a prețurilor, potrivit unui raport.

Telegramul, semnat de secretarul de stat, Antony Blinken, și lansat marți, citează o nouă evaluare a informațiilor despre eforturile globale ascunse ale Rusiei de a sprijini politicile și partidele simpatice cu Moscova. Televiziunea nu denumește ținte rusești specifice, dar spune că SUA furnizează informații clasificate pentru anumite țări.

UPDATE 08.00: Din 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkov

Din 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkov , luând înapoi peste 3.800 km pătrați (1.467 mile) din teritoriul ocupat rusesc, a declarat Hanna Maliar , ministrul adjunct al apărării ucrainean. Forțele militare rusești neagă informațiile.

UPDATE 07.30: Forțele ruse au continuat să lovească astăzi o serie de infrastructură civilă

Forțele ruse au continuat să lovească astăzi o serie de infrastructură civilă în porțiunile de est și de sud ale Ucrainei , a declarat personalul general al forțelor armate ucrainene. Prin atacuri aeriene și lovituri cu rachete și sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, forțele ruse au atacat așezările din regiunea Lugansk și oblastul Donețk în est și regiunile Dnipropetrovsk, Mykolaiv și Cherkasy în sud.

UPDATE 07.00: Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari din 2014 pentru a influența oficialii străini, spun SUA

Rusia a cheltuit în secret peste 300 de milioane de dolari din 2014 pentru a încerca să influențeze politicienii și alți oficiali din peste două duzini de țări, potrivit unui nou cablu declasificat al departamentului de stat.

Adauga un comentariu