Razboi în Ucraina

Război în Ucraina! Volodimir Zelenski, cerere-bombă către liderii Alianței: 5 miliarde de dolari lunar

Publicat: 29 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum trilateral, deschizând calea spre aderarea celor două țări nordice la NATO .

Acordul presupune ca Finlanda și Suedia să-și ridice embargoul asupra armelor, să își modifice legile cu privire la terorism, să sprijine Turcia în conflictul său cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (YKK) și să nu mai susțină Forțele de Protecție a Poporului (YPG), afiliată siriană a partidului.

UPDATE 23.20: Siria a decis, miercuri, să recunoască independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk

„Întruchipând voința și dorința comună de a îmbunătăți relațiile în toate domeniile, Republica Arabă Siriană a decis să recunoască independența și suveranitatea Republicii Populare Lugansk (LPR) și Republicii Populare Donețk (RPD)”, a declarat Ministerul de Externe în o declarație citată de agenția siriană SANA .

Raportul precizează că „se vor stabili contacte cu fiecare dintre cele două țări [LPR și DPR] pentru a conveni asupra unui cadru de consolidare a relațiilor, inclusiv stabilirea de relații diplomatice în conformitate cu normele stabilite”.

UPDATE 22.30: Ciudata relație dintre URSS și Rusia: cum trecutul a redevenit prezent

Tristețea față de nemulțumirea prezentului. Nostalgia pentru un trecut considerat mai bun. Anxietate cu privire la viitor. A scrie și a vorbi despre acel sentiment nostalgic care te împiedică să trăiești cu seninătate în prezent și care îți condiționează percepția locului tău în lume, este fundamental pentru a înțelege și interpreta Rusia necunoscută, scrie Insider Over.

UPDATE 22.00: Numărul victimelor atacului de la mallul din Kremenciuk ar fi putut fi mai mic dacă oamenii nu ar fi ignorat sirena

Numărul mare de victime ale atacului rusesc cu rachete asupra mall-ului „Amstor” din Kremenciuk ar fi putut fi evitat dacă oamenii care se aflau în interiorul mall-ului ar fi părăsit în mod responsabil mall-ul și s-ar fi pus în siguranță într-un adăpost antiaerian după ce au început să sune sirenele care avertizau raidul aerian, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE 21.30: Administraţia Biden susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă F-16 Turciei

Administraţia Biden a anunţat, miercuri, că susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă americane F-16 către Turcia, la o zi după ce Ankara a renunţat la dreptul de veto cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, relatează News.ro citând Reuters.

UPDATE 21.00: Premierul Spaniei: Membrii NATO au fost „naivi în relațiile cu Rusia”

NATO a fost „naivă” în relațiile cu Rusia de-a lungul anilor, a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sánchez, potrivit CNN.

UPDATE 20.30: Stoltenberg: Rusia încearcă să creeze o sferă de influență 

Confruntă deja cu Rusia, NATO este acum îngrijorată de „provocarea” pe care o reprezintă China pentru viitoarea „securitate”.

UPDATE 20.00: Industria auto din Rusia a suferit o scădere record a producției luna trecută

Industria auto din Rusia a suferit o scădere record a producției luna trecută, când au fost produse doar 3.720 de mașini, comparativ cu aproximativ 112.000 în luna mai a anului trecut, a declarat miercuri serviciul de statistică de stat, relatează Reuters.

UPDATE 19.30: Volodimir Zelenski i-a spus președintelui indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că va participa la viitorul summit G20 din Bali

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus președintelui indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că va participa la viitorul summit G20 din Bali, în funcție de cine va mai lua parte la întâlnire, transmite Al Jazeera. „Cu siguranță accept invitația. Participarea Ucrainei va depinde de situația de securitate din țară și de componența participanților la summit”, a declarat Zelenski în urma discuțiilor pe care cei doi șefi de stat le-au avut la Kiev.

UPDATE 19.00: Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei a declarat miercuri că a avut loc un schimb de prizonieri cu Kievul

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei a declarat miercuri că a avut loc un schimb de prizonieri cu Kievul, implicând 144 de luptători de fiecare parte, relatează Reuters. „Astăzi, ne aducem acasă 144 de luptători ai Republicii Populare Donețk și ai Federației Ruse care au fost capturați de inamic”, a scris Denis Pușilin pe aplicația de mesagerie Telegram. „Am predat Kievului același număr de prizonieri din unitățile armate ucrainene, majoritatea fiind răniți”.

UPDATE 18.00: Marea Britanie a anunțat miercuri sancțiuni împotriva oligarhului Vladimir Potanin

Marea Britanie a anunțat miercuri sancțiuni împotriva oligarhului Vladimir Potanin, descris de Londra drept al doilea cel mai bogat om al Rusiei și care a cumpărat active de la firmele care au părăsit Rusia din cauza invaziei Ucrainei, relatează Reuters. De asemenea, pe lista sancționaților se află și verișoara președintelui Putin, Anna Tsivileva.

UPDATE 17.26: Verișoara lui Putin, vizată de sancțiunile Vestului. La ce companie era directoare

Marea Britanie și-a anunțat cel mai nou val de sancțiuni care vizează cercul apropiat al lui Vladimir Putin, inclusiv pe verișoara sa. Ministerul de Externe a declarat că Anna Tsivileva, verișoara lui Putin și președintele unei mari firme miniere, a fost sancționată. Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om al Rusiei și susținător cheie al regimului lui Putin, a fost, de asemenea, sancționat miercuri din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 16.30: Klaus Iohannis îl avertizează pe Vladimir Putin: ‘Să facă la fel!’

Președintele României, Klaus Iohannis, ține să precizeze că sprijinul alianței NATO pentru Ucraina nu merge până acolo în care alianța să intre într-un conflict militar cu Rusia. De asemenea, liderul de la Cotroceni îl somează pe Vladimir Putin să înceteze războiul în Ucraina.

„Paradigma în care lucrăm e să sprijinim Ucraina, dar să nu mergem să avem un război între NATO și Rusia. Acțiunile noastre sunt strict defensive. Întărim postura pe flancul estic. O să sprijinim alte zone, pe cercetare de exemplu. Dar nicio măsură nu e ofensivă.

UPDATE 15.33: Zelenski, cerere-bombă către liderii Alianței

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat participanților la de la Madrid, într-un mesaj în care liderii alianței militare anticipau, în special, noi cereri de furnizare a armelor necesare forțelor Kievului, în fața agresiunii ruse. Și anume: 5 miliarde de dolari lunar și arme.

UPDATE 14.10: Incendiu foarte puternic la Moscova

Un incendiu foarte puternic a izbucnit la Moscova, în apropiere de autostrada Kashirskoye din sudul Moscovei. Incendiul se manifestă pe o suprafață de două mii de metri pătrați.

Din primele ipoteze ale autorităților se pare că incendiul a fost unul provocat, nu este un incendiu de vegetație.

UPDATE 14.00: NATO cataloghează Rusia drept ‘amenințare directă la securitatea Alianței’

Rusia reprezintă o ”ameninţare directă” la adresa securităţii statelor membre NATO, reunite într-un summit, la Madrid, declară miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care urmează să-şi consolideze flancul de est împotriva invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP. (Vom reveni).

”Vom spune clar”, în acest summit, care urmează să revizuiască foaia de drum a NATO pentru prima oară din 2010, ”că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre”, subliniază Stoltenberg, informează News.ro.

UPDATE 13.44: Unul dintre consilierii lui Vladimir Putin a demisionat „din motive de sănătate”

Valentin Iumașev, ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn, și-a dat voluntar demisia din poziția de consilier onorific al lui Vladimir Putin „din motive de sănătate”, Kremlinul dispunând verificări după plecarea acestuia din funcție.

UPDATE 13.20: Boris Johnson e de părere că războiul lui Putin este „exemplul perfect de masculinitate toxică”

Războiul lui Putin, în opinia premierului britanic Boris Johnson este „exemplul perfect de masculinitate toxică”. Oficialul britanic este de părere că Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă era femeie.

UPDATE 11.50: Imagini video din momentul impactului rachetei ruseşti X-22 asupra centrului comercial din Kremenciuk – VIDEO

Luni, 27 iunie, centrul comercial din Kremenciuk a fost lovit de o rachetă rusească X-22. În urma impactului, cel puţin 18 persoane şi-au pierut viaţa şi alte câteva sute au fost rănite.

UPDATE 10.55: Agentul rus care a ajutat la uciderea a 50 de soldați SBU a fost arestat – Cum a fost coordonat atacul devastator asupra trupelor ucrainene

Serviciul de securitate ucrainean a declarat marți că a arestat un fost agent KGB care a ajutat la dirijarea atacurilor cu rachete rusești care au ucis peste 50 de soldați într-o unitate militară din vestul țării în luna martie, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Suspectul a trimis locațiile țintelor de la centrul de pregătire militară din Yavoriv unor contacte dintr-o agenție rusă nespecificată, folosind aplicația de mesagerie Telegram, au declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și procurorii locali.

UPDATE: 07.55: Echipele de intervenție caută supraviețuitori

Salvatorii continuă să lucreze la devastările lăsate în urmă de atacul rusesc de ieri asupra centrului comercial din Kremenchuk, care a provocat până acum cel puţin 20 de morţi. Președintele Volodimir Zelenski a publicat un alt videoclip de la atac, în timp ce a numit bombardamentul drept un atac terorist. Cel puțin 21 de persoane rămân date dispărute .

UPDATE 07.30: Rusia vine cu precizări după bombardamentele de la mall

Ministerul rus al Apărării a susținut că incendiul din centrul comercial din Kremenciuk a fost cauzat de „detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale”. Nu au fost oferite dovezi care să susțină afirmația. Liderii G7 au numit greva drept „crimă de război” și au condamnat-o drept „atac abominabil” .

UPDATE 07.00 Mii de rachete rusești au lovit Ucraina

Ucraina a consideră că 2.811 de rachete rusești au fost lansate asupra orașelor ucrainene începând cu 24 februarie. O lovitură cu rachete ieri seară asupra Harkivului, un oraș care a fost puternic lovit în ultimele săptămâni, a lăsat regiunea în flăcări. Ieri, o lovitură asupra Harkivului a ucis cinci și a rănit 19.

 

Adauga un comentariu