Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Civilii au fost îndemnați să evacueze Sloviansk

Publicat: 03 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Civilii au fost îndemnați să evacueze Sloviansk pe măsură ce bombardamentele din Rusia se intensifică
Bombardamentele din estul Ucrainei devin din ce în ce mai intens și, fără apă sau electricitate, aproximativ 100 de persoane au ascultat joi apelul primarului de a evacua orașul Sloviansk, care se află în punctul de vedere al Rusiei, transmite Agence France-Presse.

Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o adresă video adresată parlamentului din Luxemburg. Primele linii de luptă se întind pe peşte 1.000 km (620 mile), a spus președintele ucrainean, adăugând că 100 de ucraineni mor zilnic în estul Ucrainei și alte 450-500 de persoane sunt rănite.

UPDATE 22.00: Emmanuel Macron a estimat vineri că omologul său rus Vladimir Putin a comis „o eroare istorică și fundamentală” atacând Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a estimat vineri că omologul său rus Vladimir Putin a comis „o eroare istorică și fundamentală” atacând Ucraina și că liderul de la Kremlin este astăzi „izolat”, relatează AFP.

UPDATE 21.00: Televiziunile rusești avertizează că țara ar putea fi atacată de Germania și Japonia

​Într-un nou moment greu de crezut ce a avut loc la televiziunea de stat Rossiya-1 de la Moscova, un profesor universitar și academician rus a avertizat că Germania și Japonia s-ar putea pregăti de un atac împotriva Rusiei, cu sprijinul americanilor.

UPDATE 20.30: Cea mai mare centrală nucleară din Europa se confruntă cu o penurie de piese de schimb, potrivit agenției de informații militare a Ucrainei

UPDATE 20.00: Preşedintele parlamentului ucrainean s-a întâlnit vineri la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz

Preşedintele parlamentului ucrainean s-a întâlnit vineri la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a cere Berlinului să livreze mai multe arme Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează dpa. Ruslan Stefanciuk, îmbrăcat în haine de camuflaj, a fost primit de Olaf Scholz în costum. După întâlnire, Stefanciuk a indicat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea vizita Germania, dacă războiul merge bine pentru Kiev.

UPDATE 19.30: Doi jurnalişti au fost răniţi uşor, vineri, în estul Ucrainei, iar şoferul lor, furnizat de insurgenţii separatişti proruşi, a fost ucis

Doi jurnalişti ai agenţiei de presă Reuters au fost răniţi uşor, vineri, în estul Ucrainei, iar şoferul lor, furnizat de insurgenţii separatişti proruşi, a fost ucis, informează cotidianul Le Figaro. „În cursul unui reportaj, doi jurnalişti ai agenţiei Reuters au fost răniţi uşor, fiind vizaţi de focuri de armă în timp ce se îndreptau spre Severodoneţk”, a comunicat agenţia de presă internaţională.

UPDATE 19.00: Ministerul rus al Apărării a acuzat, vineri, Marea Britanie îi ajută pe ucraineni să „regizeze videoclipuri

Ministerul rus al Apărării a acuzat, vineri, Marea Britanie îi ajută pe ucraineni să „regizeze videoclipuri. Potrivit BBC, Rusia susţine că videoclipurile au fost filmate în estul Ucrainei şi arată forţele ucrainene folosind arme occidentale care sunt „foarte eficiente” în bătălii false.

UPDATE 18.30: Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a încă 41 de cetățeni canadieni, ca răspuns la sancțiunile anunțate de Ottawa împotriva mai multor ruși

Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a încă 41 de cetățeni canadieni, ca răspuns la sancțiunile anunțate de Ottawa împotriva mai multor ruși. Canada a vizat recent 21 de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin şi patru instituţii financiare şi bănci din Rusia, într-un nou val de sancţiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei.

UPDATE 18.00: Serghei Lavrov va merge în Serbia săptămâna viitoare

Serghei Lavrov va merge în Serbia săptămâna viitoare, după ce președintele acestei țări, Aleksandar Vucic, a anunţat că a obţinut – după o discuţie cu omologul său rus Vladimir Putin – un acord „foarte favorabil” pentru achiziţia de gaz rusesc.

UPDATE 17.35: Ministrul apărării de la Kiev: NATO ar trebui să ia în considerare varianta prin care Ucraina devine membru „de facto”, nu „de jure” al Alianței

NATO ar trebui să ia în considerare ideea de a acorda Ucrainei statutul de membru „de facto” și nu „de jure” al Alianței atunci când va discuta strategia sa pentru următorii 10 ani la summitul din iunie, a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de Reuters.

UPDATE 16.30: Bilanțul armatelor după 100 de zile de război: Câte tancuri, avioane, elicoptere și drone au pierdut Rusia și Ucraina

Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina peste 30.900 de militari, după 100 de zile de război. La pachet cu pierderile umane vin și cele ale tehnicii militare: aproape 1.370 de tancuri, peste 3.300 de blindate, și 400 de avioane și elicoptere de luptă. De cealaltă parte, și Rusia publică bilanțul pagubelor produse Ucrainei și spune că a reușit să distrugă peste 3.300 de tancuri și blindate ucrainene, 129 de elicoptere, dar și 186 de avioane de luptă, mai multe decât avea Ucraina în total pe hârtie la începutul războiului.

UPDATE 15.20: Kremlinul susține că își va îndeplini toate obiectivele în Ucraina

Kremlinul a estimat vineri, ziua când s-au împlinit 100 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, că îşi va atinge „toate obiectivele” acestei „operaţiuni speciale militare”, care, în opinia sa, a dat deja „unele rezultate”, transmit agențiile de presă EFE şi AFP.

UPDATE 14.00: Refugiații ucraineni din Bulgaria alungați din hoteluri pentru a face loc turiștilor

Aproximativ 60 de mii de oameni au fost nevoiți să elibereze hotelurile din Bulgaria pentru a face loc turiștilor. Guvernul de la Sofia a fost lovit de o ploaie de critici cât și de o cerere de demisie.

UPDATE 12.50: Rusia mută puternic în Pacific și amenință direct SUA: Au scos la înaintare submarinele cu propulsie nucleară

Flota rusă din Pacific a lansat o serie de exerciţii de o săptămână la care participă peste 40 de nave şi până la 20 de avioane, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citând Ministerul Apărării, potrivit Reuters. Este posibil ca acesta să fie răspunsul Rusiei, la decizia SUA de a trimite rachete HIMARS în Ucraina.

UPDATE 12.00: Dezvăluiri dintr-un raport clasificat al SUA: Putin ar fi fost tratat pentru cancer în luna aprilie şi ar fi scăpat de o tentativă de asasinat în martie

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi urmat un tratament pentru un cancer în stadiu avansat în luna aprilie şi ar fi scăpat de o tentativă de asasinat în martie, susţine un raport clasificat al Statelor Unite, au declarat trei lideri ai serviciilor secrete americane pentru Newsweek, scrie news.ro. Un oficial din cadrul serviciilor naţionale de informaţii (DNI) afirmă că posibilitatea ca Putin să fie bolnav, sau chiar să moară, ar diminua ameninţarea unui război nuclear. ”Putin este cu siguranţă bolnav”, însă continuă să fie ”periculos, iar dacă moare, se va declanşa haosul”, a mai subliniat oficialul DNI.

UPDATE 11.00: Rusia se mută puternic în Pacific și amenință direct SUA: Au scos la înaintare submarinele cu propulsie nucleară

Flota rusă din Pacific a lansat o serie de exerciţii de o săptămână la care participă peste 40 de nave şi până la 20 de avioane, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citând Ministerul Apărării, potrivit Reuters. Este posibil ca acesta să fie răspunsul Rusiei, la decizia SUA de a trimite rachete HIMARS în Ucraina.

UPDATE 10.00: Moscova amenință ca va bombarda centrele de decizie ale Kievului dacă Ucraina va ataca teritoriul Rusiei cu armele primite din SUA

Moscova va lovi decisiv centrele de decizie dacă Ucraina va folosi armele primite de la Statele Unite ale Americii împotriva teritoriului Rusiei, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. SUA au anunțat că vor trimite în Ucraina un nou pachet de ajutor militar, constând în principal în sisteme multiple de rachete Himars, însă cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 08.55: Succes parțial pentru Ucraina la Sievierodonetsk

Ucraina a avut „un oarecare succes” în luptele de la Sievierodonetsk , dar este prea devreme pentru a spune, potrivit lui Zelenski. „Situația de acolo este cea mai grea acum. La fel ca în orașele și comunitățile din apropiere – Lysychansk, Bakhmut și altele. Multe orașe se confruntă cu un puternic atac rusesc”, a spus el în ultimul său discurs național .

UPDATE 07.30: Infrastructură distrusă aproape complet în Ucraina de către Rusia

Aproximativ 60% din infrastructura și clădirile rezidențiale din Lysychansk, unul dintre cele două orașe din est aflate încă sub control cel puțin parțial ucrainean, au fost distruse în urma atacurilor, potrivit unui oficial local. Oleksandr Zaika, șeful Administrației Militare-Civile a orașului Lysychansk, a declarat că 20.000 de oameni au rămas în oraș, în scădere față de o populație de dinainte de război de 97.000.

UPDATE 07.00: Sute de copii se ascund într-o fabrică din Ucraina

Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub fabrica de produse chimice Azot din orașul cheie Sievierodonetsk, din estul Ucrainei, potrivit Serhiy Haidăi, guvernatorul regiunii Lugansk. Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari zone din Sieverodonețk, care a fost supus unui intens bombardament rusesc.

Informațiile prezente nu au putut fi verificate din surse independente

Adauga un comentariu