:format(webp):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2023/01/face-niste-dezvaluiri-cutremuratoare.jpg)
Război în Ucraina, ziua 282. Până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei rusești, a declarat un oficial de rang înalt, citat de BBC.
UPDATE 23.40: Biden nu are nicio intenție de a discuta cu Putin în acest moment, clarifică Casa Albă
„El nu are nicio intenție de a discuta cu domnul Putin în acest moment”, a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, care se subordonează Casei Albe. „Și, așa cum a spus și președintele Biden, Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru niciun fel de dialog – de fapt, dimpotrivă”, a declarat el reporterilor.
UPDATE 23.00: Autoritățile din Belarus susțin că au doborât o nouă dronă la graniţa cu Ucraina
Armata belarusă a doborât joi încă o dronă la frontiera cu Ucraina, a treia de la începutul lunii noiembrie, au anunţat autorităţile de la Minsk. Potrivit Minskului, incidente similare au avut loc și pe 2 şi 16 noiembrie.
UPDATE 22.25: Cerul deasupra Kievului și a centrelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână
Cerul deasupra Kievului și a centrelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână. Nu au fost înregistrate atacuri rusești cu rachete sau drone de vreo importanță de la 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră lansate din aer au fost trase asupra unor ținte din Ucraina.
Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, unul dintre motive ar putea fi faptul că Rusia a rămas fără drone de atac Shahed, de fabricație iraniană.
UPDATE 21.00: Ministrul de externe al Ucrainei solicită o decizie privind sistemul de rachete Patriot
Ministrul de externe al Ucrainei a declarat pentru CNN într-un interviu exclusiv că „a venit timpul” pentru o decizie privind dotarea țării sale cu sistemul de apărare antirachetă Patriot.
„Am început discuția despre Patriots chiar la începutul războiului – chiar înainte de război”, a declarat Dmitro Kuleba pentru CNN la Kiev. „Dar acum a venit timpul să luăm decizii”.
UPDATE 20.30: Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie
Forțele pentru operațiuni speciale ucrainene au declarat că au identificat un sistem de război electronic rusesc în teritoriul ocupat. ”Războinicii noștri au transmis coordonatele EW inamicului către unitățile de artilerie, care au distrus complexul inamic”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene, citat de CNN.
UPDATE 20.00: OSCE se află în impas în urma blocajului decizional creat de Rusia
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a reuşit la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre desfăşurată vineri la Lodz (Polonia) să ajungă la o declaraţie sau la un acord care să reflecte condamnarea Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, impas ce ridică semne de întrebare asupra viitorului acestei organizaţii.
În pofida condamnării generale a Rusiei pentru lansarea acestui război, reprezentanţii statelor OSCE nu au găsit modalităţile de a pune în practică cele două propuneri supuse dezbaterii, respectiv cererea Ucrainei ca Rusia să fie exclusă din această organizaţie pentru a debloca luarea deciziilor prin consens şi crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina.
UPDATE 19.45: Canada sancționează o companie iraniană acuzată de furnizarea de drone către Rusia
Canada a luat vineri măsuri împotriva unei companii iraniene acuzate că a furnizat drone Rusiei, într-o nouă rundă de sancțiuni ca răspuns la „comportamentul detestabil al regimului iranian, atât în țară, cât și în străinătate”, potrivit AFP.
UPDATE 19.00: Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară
Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară – a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu -, în condițiile în care luptele continuă, iar Putin a semnalat din nou că este deschis negocierilor.
Potrivit Reuters, Cavusoglu a declarat: „Acum Ucraina avansează pe teren, recucerind unele dintre teritoriile lor ocupate. Dar Rusia, în schimb, vizează în mod deliberat infrastructura civilă. Aşa că viaţa devine dificilă pentru ucraineni, în special, şi pentru noi toţi”.
„Cred că până la primăvară vom avea o imagine clară despre o încetare a focului sau un armistiţiu sau despre masa negocierilor. Dar nu vom renunţa. Noi, Turcia, ne vom continua eforturile”, a mai spus Cavusoglu.
UPDATE 18.00: Autorităţile instalate de ruși în Herson anunţă „evacuarea” de pe malul stâng al Niprului
Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson (sudul Ucrainei) au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului.
UPDATE 17.50: Rusia aduce din nou în discuție tema armelor chimice: ‘Americanii îi ajută pe ucraineni să le prepare’
Moscova susține că are informații în privința unor „contractori” americani, care îi „ajută” pe ucraineni să pregătească provocări chimice în Ucraina, a declarat reprezentantul permanent al Federației Ruse la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, Alexander Shulgin, la postul de televiziune „Rusia-24. El nu a prezentat și dovezi în sprijinul susținerilor sale.
„Pe baza materialelor Ministerului Apărării al Federației Ruse, trimitem note, avertizând statele părți la convenția chimică privind interzicerea armelor chimice despre provocările viitoare și oferim informații specifice – unde, ce, ce pași vor fi făcuți. Indicăm chiar și contractorii americani care îi ajută pe naționaliștii ucraineni în aceste preparate chimice”, a spus el.
„Americanii ignoră toate acestea, spun că este vorba de dezinformare din partea Rusiei, dimpotrivă, Rusia însăși pregătește provocări sub un steag fals, ei susțin că Rusia însăși va submina ceva și apoi va da vina pe ucraineni. În ceea ce-i privește pe contractorii lor, ei spun că aceștia sunt umanitari onești, nobili, care sunt angajați doar în asistență umanitară”, a adăugat Shulgin.
UPDATE 17.00: Autoritățile din Ucraina explică de ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă: Preoții se țineau de recrutări
Centrul pentru Comunicații Strategice din cadrul Ministerului Politicii Informaționale de la Kiev a explicat de ce autorităţile au decis să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.
„De ce a interzis Zelenski (Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, n.r.) activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhia Moscovei? Organizațiile religioase nu ar trebui să încalce drepturile și libertățile cetățenilor, să nu reprezinte o amenințare la adresa vieții, sănătății și siguranței. Dar obiectivele Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei le încalcă prin cooperarea cu statul agresor” – a transmis Centrul pentru Comunicaţii Strategice, scrie Rador.
UPDATE 16.00: Rusia ridică de la sol bombardierele cu capacitate nucleară
Bombardiere rusești cu capacități nucleare ar fi fost observate în raza de acțiune a frontierei ucrainene, informează dnyuz.com. Oleksiy Hromov, adjunctul șefului Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat joi într-un briefing că bombardiere strategice Tu-95MS au fost observate în spațiul aerian a trei regiuni distincte.
Pe lângă faptul că au fost văzute în oblasturile rusești Saratov, Samara și Orenburg, acestea au fost observate și în spațiul aerian deasupra regiunii estice a Rusiei și deasupra Mării Barents.
„Există o amenințare de atacuri cu rachete ale inamicului asupra infrastructurii critice a Ucrainei și a instalațiilor militare în viitorul apropiat”, a declarat Hromov, potrivit The New Voice of Ukraine. „Scopul acțiunilor inamicului este de a provoca panică în rândul populației pentru a destabiliza situația internă”.
„Echipajele a două avioane cu rază lungă de acțiune IL-78 exersau realimentarea în aer”, a adăugat Hromov. „Aviația militară de transport a statului agresor îndeplinea sarcina de a deplasa personal, arme și echipamente militare, stocuri de materiale și mijloace tehnice către aerodromurile din Millerovo, Rostov pe Don-Central și Taganrog.”
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că ucrainenii nu ar trebui să trăiască în permanență cu teama atacurilor continue cu rachete lansate de forțele rusești, relatează The New Voice of Ukraine.
UPDATE 15.00: Ucraina acuză Rusia pentru scrisorile capcană din Spania: ‘Teroarea lor nu cunoaște granițe!’
UPDATE 14.12: Mai multe ambasade ale Ucrainei au primit pachete însângerate, cu ochi de animal!
Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” conținând ochi de animal, a afirmat Kievul, după ce în Spania au fost primite „scrisori-bombă”, potrivit Sky News. Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o „culoare distinctivă”, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, scrie Mediafax.
Ele au fost primite și la consulatele generale din Napoli și Cracovia.
UPDATE 13.00: Un avion de luptă MiG-31 s-a prăbușit în Rusia
UPDATE 11.30: Consilierul lui Zelenski anunță un bilanț minimal al soldaților ucraineni uciși: contrazice datele americanilor
Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat un înalt oficial de la Kiev, conform BBC.
Mikhailo Podolyak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că au murit între 10.000 şi 13.000 de militari, informează News.ro.
Este rar ca Ucraina să ofere cifre privind victimele, iar comentariile lui Podolyak nu au fost confirmate de armată, precizează BBC,
În iunie, el a spus că între 100 şi 200 de soldaţi ucraineni mureau zilnic.
Luna trecută, generalul american, Mark Milley a declarat că aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi şi 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului.
Şefa Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, a declarat miercuri că 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei UE a clarificat ulterior că aceasta a fost o greşeală, iar cifra se referea atât la cei ucişi, cât şi la cei răniţi.
Vorbind la postul de televiziune ucrainean Channel 24, Podolyak a spus că Kievul „vorbeşte deschis despre numărul celor ucişi”.
„Avem evaluări oficiale ale Statului Major General, evaluări oficiale ale comandantului şef (Zelensky) şi variază de la 10.000 la 12.500-13.000 de militari ucişi”, a spus el.
UPDATE 10.00: Putin, motive serioase de îngrijorare: ‘Axa răului’ se prăbușește rapid
UPDATE 08.50: Xi Jinping propune încheierea războiului din Ucraina ‘prin mijloace politice’: ‘Este în interesul Europei’
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
Poate ne povestește si nouă cineva, cati bani, ce cheltuieli a făcut statul român de la începerea războiului din Ucraina, la îndemnul cui si pentru ce. In același timp în România calitatea vieții a scăzut izbitor de mult ! Aceiași situație o avem si cu Republica Moldova.