Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Consilierul lui Volodimir Zelenski transmite bilanțul victimelor din război

Publicat: 02 dec. 2022
Război în Ucraina. Consilierul lui Volodimir Zelenski transmite bilanțul victimelor din război
Război în Ucraina, ziua 282

Război în Ucraina, ziua 282. Până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei rusești, a declarat un oficial de rang înalt, citat de BBC.

UPDATE 23.40: Biden nu are nicio intenție de a discuta cu Putin în acest moment, clarifică Casa Albă

„El nu are nicio intenție de a discuta cu domnul Putin în acest moment”, a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, care se subordonează Casei Albe. „Și, așa cum a spus și președintele Biden, Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru niciun fel de dialog – de fapt, dimpotrivă”, a declarat el reporterilor.

UPDATE 23.00: Autoritățile din Belarus susțin că au doborât o nouă dronă la graniţa cu Ucraina

Armata belarusă a doborât joi încă o dronă la frontiera cu Ucraina, a treia de la începutul lunii noiembrie, au anunţat autorităţile de la Minsk. Potrivit Minskului, incidente similare au avut loc și pe 2 şi 16 noiembrie.

UPDATE 22.25: Cerul deasupra Kievului și a centrelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână

Cerul deasupra Kievului și a centrelor regionale din Ucraina a fost neobișnuit de liniștit în ultima săptămână. Nu au fost înregistrate atacuri rusești cu rachete sau drone de vreo importanță de la 23 noiembrie, când aproape 70 de rachete de croazieră lansate din aer au fost trase asupra unor ținte din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, unul dintre motive ar putea fi faptul că Rusia a rămas fără drone de atac Shahed, de fabricație iraniană.

UPDATE 21.00: Ministrul de externe al Ucrainei solicită o decizie privind sistemul de rachete Patriot

Ministrul de externe al Ucrainei a declarat pentru CNN într-un interviu exclusiv că „a venit timpul” pentru o decizie privind dotarea țării sale cu sistemul de apărare antirachetă Patriot.

„Am început discuția despre Patriots chiar la începutul războiului – chiar înainte de război”, a declarat Dmitro Kuleba pentru CNN la Kiev. „Dar acum a venit timpul să luăm decizii”.

UPDATE 20.30: Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie

Forțele pentru operațiuni speciale ucrainene au declarat că au identificat un sistem de război electronic rusesc în teritoriul ocupat. ”Războinicii noștri au transmis coordonatele EW inamicului către unitățile de artilerie, care au distrus complexul inamic”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene, citat de CNN.

UPDATE 20.00: OSCE se află în impas în urma blocajului decizional creat de Rusia

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a reuşit la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre desfăşurată vineri la Lodz (Polonia) să ajungă la o declaraţie sau la un acord care să reflecte condamnarea Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, impas ce ridică semne de întrebare asupra viitorului acestei organizaţii.

În pofida condamnării generale a Rusiei pentru lansarea acestui război, reprezentanţii statelor OSCE nu au găsit modalităţile de a pune în practică cele două propuneri supuse dezbaterii, respectiv cererea Ucrainei ca Rusia să fie exclusă din această organizaţie pentru a debloca luarea deciziilor prin consens şi crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina.

UPDATE 19.45: Canada sancționează o companie iraniană acuzată de furnizarea de drone către Rusia

Canada a luat vineri măsuri împotriva unei companii iraniene acuzate că a furnizat drone Rusiei, într-o nouă rundă de sancțiuni ca răspuns la „comportamentul detestabil al regimului iranian, atât în țară, cât și în străinătate”, potrivit AFP.

UPDATE 19.00: Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară 

Turcia se așteaptă la o „imagine clară” asupra războiului până în primăvară – a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu -, în condițiile în care luptele continuă, iar Putin a semnalat din nou că este deschis negocierilor.

Potrivit Reuters, Cavusoglu a declarat: „Acum Ucraina avansează pe teren, recucerind unele dintre teritoriile lor ocupate. Dar Rusia, în schimb, vizează în mod deliberat infrastructura civilă. Aşa că viaţa devine dificilă pentru ucraineni, în special, şi pentru noi toţi”.

„Cred că până la primăvară vom avea o imagine clară despre o încetare a focului sau un armistiţiu sau despre masa negocierilor. Dar nu vom renunţa. Noi, Turcia, ne vom continua eforturile”, a mai spus Cavusoglu.

UPDATE 18.00: Autorităţile instalate de ruși în Herson anunţă „evacuarea” de pe malul stâng al Niprului

Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson (sudul Ucrainei) au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului.

UPDATE 17.50: Rusia aduce din nou în discuție tema armelor chimice: ‘Americanii îi ajută pe ucraineni să le prepare’

Moscova susține că are informații în privința unor „contractori” americani, care îi „ajută” pe ucraineni să pregătească provocări chimice în Ucraina, a declarat reprezentantul permanent al Federației Ruse la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, Alexander Shulgin, la postul de televiziune „Rusia-24. El nu a prezentat și dovezi în sprijinul susținerilor sale.

„Pe baza materialelor Ministerului Apărării al Federației Ruse, trimitem note, avertizând statele părți la convenția chimică privind interzicerea armelor chimice despre provocările viitoare și oferim informații specifice – unde, ce, ce pași vor fi făcuți. Indicăm chiar și contractorii americani care îi ajută pe naționaliștii ucraineni în aceste preparate chimice”, a spus el.

„Americanii ignoră toate acestea, spun că este vorba de dezinformare din partea Rusiei, dimpotrivă, Rusia însăși pregătește provocări sub un steag fals, ei susțin că Rusia însăși va submina ceva și apoi va da vina pe ucraineni. În ceea ce-i privește pe contractorii lor, ei spun că aceștia sunt umanitari onești, nobili, care sunt angajați doar în asistență umanitară”, a adăugat Shulgin.

UPDATE 17.00: Autoritățile din Ucraina explică de ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă: Preoții se țineau de recrutări

Centrul pentru Comunicații Strategice din cadrul Ministerului Politicii Informaționale de la Kiev a explicat de ce autorităţile au decis să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.

„De ce a interzis Zelenski (Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, n.r.) activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhia Moscovei? Organizațiile religioase nu ar trebui să încalce drepturile și libertățile cetățenilor, să nu reprezinte o amenințare la adresa vieții, sănătății și siguranței. Dar obiectivele Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei le încalcă prin cooperarea cu statul agresor” – a transmis Centrul pentru Comunicaţii Strategice, scrie Rador.

UPDATE 16.00: Rusia ridică de la sol bombardierele cu capacitate nucleară

Bombardiere rusești cu capacități nucleare ar fi fost observate în raza de acțiune a frontierei ucrainene, informează dnyuz.com. Oleksiy Hromov, adjunctul șefului Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat joi într-un briefing că bombardiere strategice Tu-95MS au fost observate în spațiul aerian a trei regiuni distincte.

Pe lângă faptul că au fost văzute în oblasturile rusești Saratov, Samara și Orenburg, acestea au fost observate și în spațiul aerian deasupra regiunii estice a Rusiei și deasupra Mării Barents.

„Există o amenințare de atacuri cu rachete ale inamicului asupra infrastructurii critice a Ucrainei și a instalațiilor militare în viitorul apropiat”, a declarat Hromov, potrivit The New Voice of Ukraine. „Scopul acțiunilor inamicului este de a provoca panică în rândul populației pentru a destabiliza situația internă”.

„Echipajele a două avioane cu rază lungă de acțiune IL-78 exersau realimentarea în aer”, a adăugat Hromov. „Aviația militară de transport a statului agresor îndeplinea sarcina de a deplasa personal, arme și echipamente militare, stocuri de materiale și mijloace tehnice către aerodromurile din Millerovo, Rostov pe Don-Central și Taganrog.”

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că ucrainenii nu ar trebui să trăiască în permanență cu teama atacurilor continue cu rachete lansate de forțele rusești, relatează The New Voice of Ukraine.

UPDATE 15.00: Ucraina acuză Rusia pentru scrisorile capcană din Spania: ‘Teroarea lor nu cunoaște granițe!’

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, susţine că Rusia este responsabilă de explozia de pe teritoriul Ambasadei Ucrainei la Madrid și de scrisorile-capcană descoperite în mai multe locuri din Spania, relatează Rador.

Potrivit RBC, Reznikov a făcut o declaraţie în acest sens joi seară, în timpul unui briefing comun cu omologul său spaniol, Margarita Robles.

„Doamna ministru a vorbit despre scrisorile cu explozibil din Spania. Ei (rușii – n.r.) folosesc mijloace teroriste pentru a semăna teroare” – a afirmat ministrul apărării de la Kiev.

UPDATE 14.12: Mai multe ambasade ale Ucrainei au primit pachete însângerate, cu ochi de animal!

Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” conținând ochi de animal, a afirmat Kievul, după ce în Spania au fost primite „scrisori-bombă”, potrivit Sky News. Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o „culoare distinctivă”, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, scrie Mediafax.

Ele au fost primite și la consulatele generale din Napoli și Cracovia.

UPDATE 13.00: Un avion de luptă MiG-31 s-a prăbușit în Rusia

Un avion de luptă MiG-31 a fost implicat într-un accident aviatic în Primorie, în timpul unui zbor de antrenament, scrie Gazeta, potrivit Rador.

Serviciul de presă al Districtului Militar Estic a confirmat informațiile despre prăbușirea avionului, transmite Agenţia de presă TASS. Potrivit agenției, avionul s-a prăbușit în districtul Nadejdinsk din Primorie. Ambii piloți au reușit să se catapulteze.

Avionul s-a prăbușit la 10 km de satul Alekseevka. El efectua un zbor de antrenament şi nu exista muniție la bord. Avionul s-a prăbușit într-o zonă nepopulată, astfel că nu au existat distrugeri la sol.

UPDATE 11.30: Consilierul lui Zelenski anunță un bilanț minimal al soldaților ucraineni uciși: contrazice datele americanilor

Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat un înalt oficial de la Kiev, conform BBC.

Mikhailo Podolyak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că au murit între 10.000 şi 13.000 de militari, informează News.ro.

Este rar ca Ucraina să ofere cifre privind victimele, iar comentariile lui Podolyak nu au fost confirmate de armată, precizează BBC,

În iunie, el a spus că între 100 şi 200 de soldaţi ucraineni mureau zilnic.

Luna trecută, generalul american, Mark Milley a declarat că aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi şi 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului.

Şefa Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, a declarat miercuri că 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei UE a clarificat ulterior că aceasta a fost o greşeală, iar cifra se referea atât la cei ucişi, cât şi la cei răniţi.

Vorbind la postul de televiziune ucrainean Channel 24, Podolyak a spus că Kievul „vorbeşte deschis despre numărul celor ucişi”.

„Avem evaluări oficiale ale Statului Major General, evaluări oficiale ale comandantului şef (Zelensky) şi variază de la 10.000 la 12.500-13.000 de militari ucişi”, a spus el.

UPDATE 10.00: Putin, motive serioase de îngrijorare: ‘Axa răului’ se prăbușește rapid

Protestele care zguduie deopotrivă Iranul și China au aruncat în aer ideea cum că autocrația e superioară democrației, informează The Telegraph, citat de Rador. Unul dintre calculele esențiale pe care și le-a făcut Vladimir Putin atunci când și-a lansat prost conceputa invazie din Ucraina a fost acela că, în ciuda tuturor condamnărilor internaționale pe care faptele sale le vor fi atras inevitabil, el va fi măcar în măsură să conteze pe sprijinul aliaților Rusiei.

Putin și-a luat precauția de a-l avertiza la Jocurile Olimpice de Iarnă pe președintele chinez Xi Jinping despre intențiile sale, pentru a se asigura că invazia plănuită de el în Ucraina nu va afecta în nici un fel așa-zisul pact „fără limite” dintre cele două țări. Unicul răspuns al lui Xi a fost, conform rapoartelor spionilor occidentali despre acea întâlnire, să-i ceară lui Putin să-și amâne invazia până după încheierea evenimentului sportiv.

UPDATE 08.50: Xi Jinping propune încheierea războiului din Ucraina ‘prin mijloace politice’: ‘Este în interesul Europei’

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la eforturi susţinute pentru stoparea războiului din Ucraina, lucru care este „în interesul comun al tuturor ţărilor din Eurasia”, conform Agerpres.

Preşedintele chinez a făcut declaraţiile în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.

„Rezolvarea crizei din Ucraina prin mijloace politice este în interesul Europei şi în interesul comun al tuturor ţărilor din Eurasia”. Oficialul chinez a mai spus că „este necesară o evitare a escaladării şi extinderii crizei” şi este necesară promovarea negocierilor.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Șeful NATO: „prea devreme” pentru decizia de a muta sistemul Patriot în Ucraina
  • Emmanuel Macron, consideră că încă sunt „posibile” negocieri cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea războiului din Ucraina
  • Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „Teoretic, nu este exclus ca Putin să folosească o armă nucleară tactică”
  • Joe Biden și Emmanuel Macron discută la Casa Albă războiul Rusiei în Ucraina
  • Rusia: „Risc enorm ca un conflict convențional între puteri atomice să degenereze într-un război nuclear”
  • Şeful serviciului de informaţii externe ale Rusiei (SVR), a declarat că a discutat cu directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA despre probleme nucleare şi despre UcrainaComentarii
  • Poate ne povestește si nouă cineva, cati bani, ce cheltuieli a făcut statul român de la începerea războiului din Ucraina, la îndemnul cui si pentru ce. In același timp în România calitatea vieții a scăzut izbitor de mult ! Aceiași situație o avem si cu Republica Moldova.

Adauga un comentariu