Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din această dimineață

Publicat: 01 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din această dimineață în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkiv.

Șeful administrației regionale de stat, Oleg Synegubov, a declarat că Rusia a atacat cartierul Saltiv din orașul de nord-est și a îndemnat rezidenții să rămână în adăposturi într-o postare Telegram chiar înainte de ora 8.30 de luni.

Citând informații de la centrul regional de asistență medicală de urgență, el a spus că două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor.

UPDATE 23.24: Producția zilnică a Gazprom, la minimul ultimilor 14 ani

Producția zilnică de gaze a companiei rusești Gazprom a scăzut în iulie la cel mai de jos nivel din 2008, potrivit cifrelor, pe fondul temerilor continue că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionării, scrie The Guardian.

UPDATE 23.00: Evaluare sumbră asupra viitorului armatei ruse: Fără soldați profesioniști, ofițeri cu experiență și cu probleme timp de ani de zile

Dara Massicot, o cercetătoare de la RAND Corporation specializată în strategia de securitate a Rusiei, oferă o evaluare sumbră asupra viitorului forțelor armate ruse, afirmând că problemele cauzate de războiul din Ucraina le vor măcina timp de ani de zile.

UPDATE 22.00: Donald Trump spune că Ucraina ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și NATO pentru a face o înțelegere cu Putin

Fostul președinte american Donald Trump spune că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și ideea intrării în NATO pentru a ajunge la o înțelegere cu rușii.

UPDATE 21.26: Washingtonul, Parisul și Londra cer Moscovei să pună capăt retoricii sale nucleare „periculoase”

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare „periculoase”, iar Washingtonul a îndemnat, de asemenea, Moscova și Beijingul să înceapă discuții privind controlul armelor nucleare, potrivit AFP.

UPDATE 20.38: Un general ucrainean afirmă că în biroul lui Volodimir Zelenski sunt infiltrați agenți pro-ruși: „Nu există nicio altă explicație”

Generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al trupelor speciale ucrainene, afirmă într-un nou interviu acordat autorului rus Mark Solonin, că în biroul președintelui Volodimir Zelenski există agenți pro-ruși.

UPDATE 20.00: Deputații ruși doresc interzicerea adopțiilor de către cetățenii din țări „neprietenoase”

Deputații ruși au depus luni un proiect de lege care interzice resortisanților din țări „neprietenoase” să adopte copii în Rusia, într-un moment în care tensiunile dintre Occident și Moscova sunt la cel mai înalt nivel, potrivit AFP.

UPDATE 19.30: L-a ucis Rusia în mod deliberat pe Vadaturski, magnatul ucrainean al cerealelor?

Duminică, Oleksii Vadaturski, fondatorul și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina, Nibulon, și soția acestuia au fost omorâți într-un atac rusesc în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, ceea ce a ridicat suspiciuni în rândul politicienilor și experților ucraineni, care au calificat moartea lor drept o crimă calculată cu scopul de a întârzia reluarea exporturilor.

UPDATE 19.00: Rusia a impus sancțiuni împotriva lui Piers Morgan și a unei noi serii de oficiali și jurnaliști britanici

Rusia a interzis luni intrarea pe teritoriul său pentru încă 39 de personalităţi britanice, printre care liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer şi fostul premier David Cameron, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE 18.30: Vladimir Putin: Nimeni nu poate câștiga un război nuclear, el nu trebuie dezlănțuit

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că într-un război nuclear nu pot exista câștigători și că un asemenea conflict nu ar trebui dezlănțuit, relatează agenția Reuters.

UPDATE 18.00: Efectele „pachetelor” trimise acasă de militarii ruși trimiși în Ucraina

Veniturile poștei de stat a Rusiei au crescut în prima jumătate a anului cu 3,6%, ajungând la 99,2 miliarde de ruble.

UPDATE 17.11: Reluarea exporturilor de la Odesa – Prima reacție de la Kremlin

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat luni că plecarea primei nave încărcate cu cereale ucrainene din portul Odesa, conform termenilor acordului de la Istanbul, este un fapt „foarte pozitiv”, transmite AFP.

UPDATE 16.38: Ucrainenii anunță că au eliberat peste 40 de localități din Herson. Primele sisteme MARS din Germania și 4 HIMARS au ajuns în Ucraina

Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni din portul Odesa, conform acordului semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării. Bombardamentele rusești au continuat în Nikolaev și Harkov. Cel puțin doi oameni au murit. Între timp, rușii își repoziționează trupele, mutând o parte dintre acestea în sudul Ucrainei pentru a-și întări pozițiile, anunță ministerul britanic al apărării.

UPDATE 15.40: UE deblochează un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a deblocat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina în scopul susţinerii bugetului acesteia şi a o ajuta să facă faţă consecinţelor financiare ale invaziei ruse, a declarat luni premierul ucrainean Denis Şmîgal, citat de Reuters.

UPDATE 14.30: Tensiuni între Serbia și Kosovo. Rusia susține ”cu desăvârșire poziția Serbiei” și sfătuiește că ”este important ca toate părțile implicate să acționeze rațional”

O simplă plăcuță de înmatriculare pentru mașini riscă să aprindă din nou tensiunile între Serbia și Kosovo și să ducă din nou la război între cele două țări balcanice.

UPDATE 13.00: Rusia e lovită unde o doare: veniturile din gaze scad cu 40% lunar în iunie

Rusia şi-a văzut veniturile din exporturile de gaze scăzând cu 40% în iunie în termeni lunari, evidenţiind impactul pe care reducerile aplicate recent de Gazprom livrărilor de gaze către Europa îl are asupra visteriei Moscovei, potrivit Intellinews, relatează Mediafax.

Veniturile din exporturile de gaze au atins 633 miliarde de ruble (10,7 mld dolari), comparativ cu 1.000 miliarde de ruble în mai.

Vânzările de petrol au scăzut şi ele, cu 10%, în iunie.

UPDATE 11.40: Putin vrea să calce pe urmele lui Petru ce Mare – Noua doctrină maritimă a Rusiei

Cursul SUA către dominația în Oceanul Mondial și activitatea în creștere a NATO sunt amenințări majore la adresa Rusiei, după cum reiese din noua doctrină maritimă aprobată duminică de președintele rus Vladimir Putin, notează TASS.

Noul document a fost postat pe portalul web de informații juridice al guvernului rus. „Provocările și amenințările majore la adresa securității naționale și a dezvoltării durabile a Federației Ruse legate de Oceanul Mondial sunt: ​​cursul strategic al SUA către dominația în Oceanul Mondial și influența sa globală asupra proceselor internaționale, inclusiv cele legate de utilizarea căile de transport și resursele energetice ale Oceanului Mondial”, se arată în document. Noua doctrină identifică, de asemenea, extinderea infrastructurii militare NATO până la granițele ruse și numărul tot mai mare de exerciții ale blocului militar în mările adiacente teritoriului rus drept amenințări majore de securitate.

UPDATE 10.30: Acordul Rusia-Ucraina-Turcia produce efecte: Prima navă încărcată cu cereale a plecat din portul Odesa

Prima navă care a plecat din Ucraina cu cereale de la începutul invaziei ruse a părăsit luni portul Odesa, în baza unui acord de trecere sigură garantată, a declarat Ministerul Apărării din Turcia, adăugând că vor urma și altele.

Reuters precizează că nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a plecat din portul Odesa spre Liban cu încărcătura sa de porumb.

”Plecarea cargoului Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone şi încărcat cu porumb, va părăsi portul Odesa cu destinaţia Liban la ora 08.30 (5.00 GMT)”, a precizat anterior ministerul, adăugând că vor urma alte convoaie ”de-a lungul coridoarelor (maritime) pentru că procedurile s-au încheiat”.

UPDATE 09.15: Ucrainenii anunță concentrări puternice de trupe și armament rusesc în Sudul Ucrainei: `Sudul este cheia pentru ei, mai ales din cauza Crimeei`

Rusia mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei pregătindu-se pentru contraofensiva ucrainenilor în teritoriile ocupate, a confirmat și șeful adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, citat de The Guardian.

Dacă Rusia ar câștiga, ar încerca să cucerească mai mult teritoriu, a spus Vadim Skibitsky. ”Își măresc numărul de trupe, se pregătesc pentru contraofensiva noastră (în sudul Ucrainei –n.red) și, poate, se pregătesc să lanseze o ofensivă proprie. Sudul este cheia pentru ei, mai ales din cauza Crimeei”, a spus el.

Mișcările de trupe rusești vin ca răspuns la contraofensiva declarată a Ucrainei de eliberare a regiunilor ocupate din sud, Herson și Zaporijie.

UPDATE 07.55: Registrul proprietății din Regatul Unit dă represalii împotriva oligarhilor

Marea Britanie va cere acum companiilor străine care dețin proprietăți din Regatul Unit să -și identifice adevărații proprietari într-un registru oficial , ca parte a represiunii împotriva oligarhilor ruși și a elitelor corupte care spăla averea ilicită.

UPDATE 07.30: Rusia întărește trupele în sudul Ucrainei

Rusia mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei pentru lupte împotriva forțelor țării prin noile teritorii ocupate și Crimeea, potrivit șefului adjunct al informațiilor militare al Ucrainei.

UPDATE 07.00: Sute de mii de civili, sfătuiți să fugă din calea războiului

Sute de mii de civili au fost îndemnați să evacueze prima linie din estul regiunii Donețk , scena unor ciocniri aprige cu armata rusă. Peste 50.000 de copii sunt încă în regiune, potrivit oficialilor locali. „Trebuie evacuați, nu îi puteți pune în pericol de moarte în timpul iernii fără încălzire, lumină, fără capacitatea de a le ține de cald”, a declarat ministerul reintegrării teritoriilor ocupate temporar de la Kiev într-un comunicat.

Adauga un comentariu