Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: forțele Moscovei încearcă să avanseze la Donețk

Publicat: 15 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu

Rapoarte despre bombardamente rusești grele în estul Donețkului; Putin spune într-o scrisoare către Kim Jong-un că legăturile mai strânse sunt în interesul ambelor țări

Președintele Rusiei, Vladimir Putin , a declarat că Rusia și Coreea de Nord își vor extinde relațiile bilaterale, a informat luni agenția de știri de stat a Phenianului, KCNA. Putin i-a spus conducătorului nord-coreean, Kim Jong-un, că cele două țări vor „extinde relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive prin eforturi comune”, a informat luni KCNA.

UPDATE 23.05: Parlamentul Ucrainei numește un luptător anticorupție în Consiliul Superior al Justiției, pe fondul unei reforme ratate

După ce reforma judiciară în curs de desfășurare a fost afectată de mai multe scandaluri, la 15 august, Rada Supremă l-a numit pe Roman Maselko, un avocat și un cunoscut luptător anticorupție, în principalul organism judiciar – Consiliul Superior al Justiției, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 22.30: Națiunile Unite au capacitatea pentru a sprijini o vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Națiunile Unite au capacitatea pentru a sprijini o vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, transmite Reuters.

UPDATE 22.00: Presa rusă: Separatiștii din Donbas sunt gata să condamne 5 străini care au luptat pentru Ucraina

Trei dintre ei, Matthias Gustavsson din Suedia, Vekoslav Prebeg, din Croația, și John Harding, din Marea Britanie, ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea după procese fictive, potrivit RIA Novosti, o agenție de presă controlată de statul rus.

UPDATE 21.35: Locuitorii din Nikolaev: ”Suntem atacați non-stop, nu avem apă și nici curent electric. Dar ne ajutăm unii pe alții și privim frica în ochi”

Oraşul Nikolaev şi regiunea cu acelaşi nume sunt în fiecare zi ţinta atacurilor ruseşti, venite din zona Herson, care a fost ocupată la începutul războiului din Ucraina – transmite corespondentul Radio România Actualități, Alexandru Buzică. Niciun locuitor a orașului nu poate dormi liniștit noaptea.

UPDATE 20.30: Putin: Donbasul este eliberat pas cu pas

Preşedintele rus Vladimir Putin a reinterat luni, la aproape jumătate de an de la declanşarea invziei în Ucraina, că obiectivul Rusiei este cucerirea întregii regiuni Donbas, formată de Doneţk şi Lugansk, relatează DPA.

UPDATE 20.00: Putin va declanșa războiul în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert

Conform expertului, este probabil ca Rusia să țintească Moldova dacă va avea succes în invazia Ucrainei – sau chiar mai repede.

UPDATE 19.28: Ucraina a prelungit legea marţială şi mobilizarea generală pentru încă trei luni

Parlamentul Ucrainei a prelungit din nou cu trei luni legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, de când Rusia a invadat ţara vecină, transmite luni DPA.

UPDATE 19.00: Un soldat ucrainean publică un mesaj pesimist de pe front: Luptele continuă ca în ultimele luni, rușii avansează lent dar constant / Contraofensiva din sud nu a dus la nimic

Volodimir Demcenko, un regizor ucrainean de film ajuns soldat, spune că, în pofida declarațiilor optimiste, luptele din estul Ucrainei continuă în aceeași notă, cu progrese lente dar constante ale forțelor armate ruse.

UPDATE 18.30: Austria se angajează la neutralitate, chiar dacă Rusia distruge Ucraina / Dar cât de neutră este Austria?!

Spațiul pentru neutralitatea geopolitică s-a redus în întreaga Europă de la 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Evoluția arhitecturii de securitate a continentului a determinat Suedia și Finlanda să renunțe la nealinierea lor istorică și chiar și Elveția se apropie de NATO, potrivit Al Jazeera.

UPDATE: 18.00: Forțele ucrainene au anunţat bombardamente intense ale Rusiei 

Forțele ucrainene au anunţat bombardamente intense ale Rusiei și încercări de a avansa asupra mai multor orașe din regiunea estică Donețk, care a devenit un punct cheie al războiului de aproape șase luni, dar au declarat că au respins multe dintre aceste atacuri, potrivit Reuters.

UPDATE 17.17: Zeci de state au ajuns să se roage de Rusia în scris: Greii Europei, SUA și Marea Britanie îl imploră pe Putin să evacueze centrala Zaporojie

42 de state, între care și România, au semnat o declarație comună cu privire la situația de la centrala nucleară Zaporojie, cerând Rusiei să retragă de urgență trupele de la centrala nucleară.

Declarația este emisă în numele Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Croației, Ciprului, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Georgiei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Islandei, Italiei, Japoniei, Letoniei, Liechtensteinului, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Macedoniei de Nord, Norvegiei, Noii Zeelande, Poloniei, Portugaliei, Republicii Coreea, Republicii Moldova, României, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Suediei, Turciei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii, precum și al Uniunii Europene.

UPDATE 16.33: Vladimir Putin: ‘Liderii acestor țări arată un adevărat caracter masculin și nu se îndoaie. Nu se aplecă în fața așa-numitului hegemon’

Rusia va continua să antreneze specialiști militari din alte țări, a anunțat luni președintele Rusiei vorbind la deschiderea forumului tehnico-militar internațional „Armata-2022″ și a Jocurilor Internaționale ale Armatei 2022.

„Rusia apreciază sincer legăturile istorice puternice, cu adevărat încrezătoare cu statele din America Latină, Asia, Africa. Rusia este gata să ofere partenerilor și aliaților cele mai moderne tipuri de arme – de la arme de calibru mic la vehicule blindate și artilerie, aviație de luptă și vehicule aeriene fără pilot”, a declarat președintele Rusiei Vladimir Putin, citează Interfax.

UPDATE 15.30: Rusia sugerează încetarea focului din jurul centralei nucleare Zaporojie

Forţele ruse au sugerat luni, 15 august, o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

„Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului”, a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, luni, 15 august, agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti.

UPDATE 13.59: ‘Armata privată’ a lui Putin, lovită în plin – Ucraina a atacat cartierul general al grupului Wagner

Forţele ucrainene au vizat un cartier general al grupării paramilitare de mercenari ruseşti Wagner din Popasna (estul Ucrainei), au anunţat şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serghii Gaidai, şi mai mulţi reporteri de război pro-ruşi, relatează BBC.

UPDATE 12.44: Doi oameni au murit după ce o mină a explodat în mare, la câțiva metri de o plajă din Odesa

Cel puțin două persoane au murit și alte două au fost rănite pe o plajă din Zatoka, regiunea Odesa, după ce o mină a explodat în mare, la câțiva metri de plajă.

UPDATE 11.30: Vladimir Putin, scrisoare pentru pentru Kim Jong Un: relațiile bilaterale vor fi extinse

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis liderului nord-coreean Kim Jong Un că cele două ţări îşi vor „extinde relaţiile bilaterale cuprinzătoare şi constructive prin eforturi comune”, a informat luni presa de stat de la Phenian, transmite Reuters.

Într-o scrisoare adresată liderului Kim Jong Un cu ocazia sărbătoririi zilei eliberării Coreei de Nord, preşedintele Putin a spus că legături bilaterale mai strânse ar fi în interesul ambelor ţări şi ar contribui la consolidarea securităţii şi a stabilităţii în peninsula coreeană şi în regiunea Asiei de Nord-Est, conform informaţiilor difuzate de agenţia nord-coreeană de presă KCNA, informează Agerpres.

UPDATE 10.00: Rușii s-au dezlănțuit în Ucraina – Asalt furibund asupra Donețkului

Regiunea Doneţk din Ucraina este supusă bombardamentelor masive, armata rusă încearcă să spargă liniile de apărare ucrainene şi să avanseze. Trupele trimise de Putin într-o misiune specială stagnează de câteva săptămâni, potrivit mediafax.

Armata rusă încearcă se se regrupeze într-un nou asalt furibund în Ucraina. După ce au stagnat vreme de câteva săptămâni, ruşii vor să mute linia frontului şi să cucerească noi aşezări.

Statul Major al forţelor armate din Ucraina a raportat bombardamente masive întreprinse asupra mai multor oraşe aflate pe frontul din sud. În regiunea Herson, controlată în principiu de armata rusă, trupele ucrainene recuceresc în mod constant din teritoriu.

UPDATE 07.55: Prima navă ONU care transportă cereale ucrainene spre Africa este gata să plece

Prima navă ONU care transportă cereale ucrainene spre Africa este gata să plece cu 23.000 de tone de grâu. MV Brave Commander se va îndrepta spre Africa și „Etiopia va fi ultima țară în care va fi livrată încărcătura de grâu de 23.000 de tone”, a declarat ministrul infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov. Va fi primul transport de ajutor alimentar de când Kievul și Moscova au convenit asupra unui acord intermediat de ONU și Turcia în iulie pentru a debloca livrările de cereale la Marea Neagră.

UPDATE 07.30: Un total de 42 de țări au cerut Rusiei să retragă imediat forțele militare din fabrică

Un total de 42 de țări au cerut Rusiei să retragă imediat forțele militare din fabrică , inclusiv SUA, Japonia și Marea Britanie, plus UE. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat despre un posibil dezastru nuclear dacă nu se opresc luptele.

UPDATE 07.00: Forțele ucrainene au continuat să lovească podurile strategice care aprovizioneau trupele ruse care dețin orașul Herson

Forțele ucrainene au continuat să lovească podurile strategice care aprovizioneau trupele ruse care dețin orașul Herson , singurul loc important deținut de invadatori pe malul de vest al Niprului, inclusiv podul rutier Antonovsky și trecerea la hidrocentrala Kahovka din amonte. Ucraina a declarat că trupele ruse care au traversat râul Nipru în timpul ofensivei lor în regiunea de sud se confruntă cu dificultăți tot mai mari după ce podurile au fost avariate.

Comentarii
Adauga un comentariu