Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Kievul respinge acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de „execuţie” a prizonierilor de război ruşi

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina. Kievul respinge acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de execuţie a prizonierilor de război ruşi
Război în Ucraina, ziua 271

Război în Ucraina, ziua 271. Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de „execuţie” a prizonierilor de război ruşi.

UPDATE 23.20: Biroul președintelui: Forțele rusești continuă să lovească infrastructura civilă în Herson

Trupele rusești au atacat infrastructura civilă, inclusiv clădiri rezidențiale, în districtul Dnipro din Herson la 21 noiembrie, a declarat Kirilo Timoțenko, un adjunct al șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 22.45: Bloomberg: Rusia a pierdut peste 90% din piața de petrol din nordul Europei

Rusia a pierdut deja marea majoritate a pieței pe care o deținea în țările nordice ale Uniunii Europene, chiar înainte ca embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc să intre în vigoare pe 5 decembrie, potrivit Bloomberg.

UPDATE 22.00: Organismul de supraveghere nucleară al ONU: Nu există îngrijorări „imediate” privind siguranța la centrala din Zaporizhzhia după ultimele bombardamente

O echipă de inspectori independenți ai organismului de supraveghere nucleară al ONU a raportat luni că nu există „nicio problemă imediată de siguranță nucleară sau de securitate” la centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia după bombardamentele din weekend, potrivit unei declarații oficiale, citată de CNN.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat într-o declarație că echipa a evaluat luni pagubele de la sit și a concluzionat că „în ciuda gravității bombardamentelor – echipamentele cheie au rămas intacte și nu au existat probleme imediate de siguranță nucleară sau de securitate”.

UPDATE 21.34: Rusia continuă mobilizarea în Crimeea ocupată

În Simferopolul ocupat, administrația impusă de Rusia continuă să recruteze oameni pentru a-i trimite pe front, pentru a îndeplini obiectivul stabilit de Kremlin, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 21.00: Emmanuel Macron a condamnat într-o discuție la telefon cu Volodimir Zelenski, noile bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a condamnat, într-o discuție la telefon cu Volodimir Zelenski, noile bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie, spunând că au fost vizate de atacuri și centralele nucleare de la Rovno și Hmelnițki, precum și barajul Nova Kakhovka, potrivit The Guardian.

La rândul său, Zelenski a scris pe Twitter că în discuția cu Macron „a subliniat necesitatea demilitarizării” centralei nucleare Zaporojie, vorbind și despre cooperare pentru asigurarea stabilității energetice a Ucrainei.

UPDATE 20.30: Lituania cere NATO să acorde mai multă atenție Belarusului în războiul din Ucraina

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a făcut cunoscut luni că a cerut NATO să acorde mai multă atenție Belarusului în războiul actual dintre Ucraina și Rusia, deoarece „este clar” că participă la război, punându-se „la dispoziția totală” a Moscovei și a intereselor sale.

„Există soldați ruși pe teritoriul Belarusului, pregătiți să meargă în zonele de război din Ucraina”, a declarat președintele Nauseda într-un interviu pentru postul de televiziune Current Time, deținut de postul american Radio Europa Liberă.

UPDATE 20.00: Autoritățile ucrainene urmează să evacueze civili din zonele recent eliberate de ruși din regiunile Herson și Nikolaev

Autoritățile ucrainene urmează să evacueze civili din zonele recent eliberate de ruși din regiunile Herson și Nikolaev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii sunt prea grave pentru ca oamenii să suporte iarna, scrie The Guardian.

Locuitorii din cele două regiuni sudice, bombardate constant de forțele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul Ucraine, a declarat luni vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.Guvernul va oferi transport, cazare și îngrijire medicală, a adăugat ea.

UPDATE 19.30: Luxemburgul va trimite în Ucraina vehicule blindate suplimentare

Luxemburgul va trimite în Ucraina vehicule blindate suplimentare, a anunțat ministrul Apărării François Bausch.

UPDATE 19.00: OMS a avertizat că sistemul de sănătate al Ucrainei „se confruntă cu cele mai întunecate zile ale războiului de până acum”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că sistemul de sănătate al Ucrainei „se confruntă cu cele mai întunecate zile ale războiului de până acum” și a cerut un „coridor de sănătate umanitară” pentru a permite trimiterea de provizii esențiale în toate zonele Ucrainei.

UPDATE 18.45: Forțele ruse au bombardat orașul Herson, aflat până în 11 noiembrie sub ocupația rușilor, și au ucis un civil, rănind alți trei

Forțele ruse au bombardat orașul Herson, aflat până în 11 noiembrie sub ocupația rușilor, și au ucis un civil, rănind alți trei, a declarat luni Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului de stat major al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit autorităților locale din Herson, trupele ruse au bombardat luni infrastructura civilă din oraș.

Satul Antonivka din regiunea Herson a fost, de asemenea, atacat de ruși luni, o femeie fiind rănită și spitalizată.

UPDATE 18.00: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia drept stat terorist

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia drept stat terorist, după atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Rusia „distruge infrastructura noastră energetică pentru a întrerupe alimentarea cu electricitate, apă şi agent termic în timpul iernii”, a afirmat Zelenski în discursul său rostit prin videoconferinţă la ultima sesiune a celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a NATO, de la Madrid.

Preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că „pereclitează direct viaţa a milioane de oameni”. „Cel mai corect ar fi ca voi, în parlamentele voastre, să recunoaşteţi Rusia ca fiind un stat terorist”, a insistat el.

UPDATE 17.40: După ultimele bombardamente, Zelenski cere sprijin de la NATO pentru protejarea centralelor nucleare – Șeful AIEA: Opriți această nebunie!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere sprijin Alianței Nord-Atlantice pentru protejarea centralelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei, anunță Rador.

El s-a adresat, prin video, Adunării Parlamentare a NATO, care se desfășoară la Madrid. Solicitarea sa vine după un nou atac cu bombe, care, potrivit directorului Agenției Internaționale pentru Energia Tomică, a lovit la doar câțiva metri de sistemele de securitate ale centralei de la Zaporojjie.

Inspectorii ONU vor pleca spre Ucraina, unde vor evalua nivelul distrugerilor provocate, a mai spus Rafael Grossi, făcând totodată un apel disperat: „Opriți această nebunie!”

UPDATE 16.45: După ultimele bombardamente, Zelenski cere sprijin de la NATO pentru protejarea centralelor nucleare 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere sprijin Alianței Nord-Atlantice pentru protejarea centralelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei, anunță Rador.

El s-a adresat, prin video, Adunării Parlamentare a NATO, care se desfășoară la Madrid. Solicitarea sa vine după un nou atac cu bombe, care, potrivit directorului Agenției Internaționale pentru Energia Tomică, a lovit la doar câțiva metri de sistemele de securitate ale centralei de la Zaporojie.

Inspectorii ONU vor pleca spre Ucraina, unde vor evalua nivelul distrugerilor provocate, a mai spus Rafael Grossi, făcând totodată un apel disperat: „Opriți această nebunie!

UPDATE 15.45: Rusoaica care i-a insultat pe refugiații ucraineni a fost deportată din Germania 

Rusoaica Iulia Prokhorova, care a devenit faimoasă pentru că și-a înregistrat provocările împotriva refugiaților ucraineni pe video, a fost deportată astăzi din Germania. Acest lucru a fost raportat de la aeroportul din Berlin de corespondentul The Insider.

Prokhorova a înregistrat și publicat în mod regulat videoclipuri cu provocările ei: fie a pornit muzica rusă cu voce tare și a dansat „Kalinka” pe 9 mai la München, în timpul unui miting pro-ucrainean, fie a alergat după fete ucrainene, scandând „Rusia va câștiga” și strigând: „Fetele! Slavă Rusiei! Rusia va câștiga, Rusia va câștiga! Al cui Herson? Da, haha, Ucraina! Referendumul este deja în derulare! La naiba cu Ucraina.

Într-un alt videoclip, un propagandist i-a sfătuit pe rușii care locuiesc în UE să risipească energie pentru ca Europa să plătească mai mulți bani Rusiei. Ea a numit videoclipul „Cum să sprijini armata rusă și să nu mergi la închisoare în Europa”.

UPDATE 14.45: Kremlinul nu vrea să audă de compromisuri pentru pace: Obiectivele operațiunii speciale trebuie atinse

Prin negocierile cu Kievul, Rusia poate să atingă obiectivele operațiunii militare speciale în Ucraina, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov. Astfel a comentat acesta afirmațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Moscova „nu caută să obțină pacea cu Kievul, ci caută negocieri cu autoritățile ucrainene pentru a obține un răgaz.

” Întrebat dacă este așa, Peskov a răspuns: „Rusia vrea să-și atingă obiectivele și le va atinge”, relatează agenția Interfax, preluată de Rosbalt. Întrebat dacă unul dintre scopurile operațiunii speciale este schimbarea puterii în Ucraina, Peskov a răspus: „Nu, președintele (Putin) deja a spus acest lucru.”

UPDATE 14.10: Kremlinul, îngrijorat de noile bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Kremlinul a declarat luni că este îngrijorat de noile bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie din acest weekend și a cerut altor țări să își folosească influența pentru a ajuta la încetarea atacurilor asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, informează Reuters.

Într-o conferință telefonică cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a repetat afirmația Moscovei că ucrainenii se află în spatele atacurilor.

Kievul susţine că Moscova a bombardat facilitatea, care se află pe teritoriul controlat de ruși în sudul Ucrainei.

UPDATE 13.55: Statele Unite îndeamnă Ucraina să se gândească la negocieri cu Rusia

Statele Unite cer tot mai mult Ucrainei să fie deschisă la negocieri de pace cu Rusia, un înalt oficial de la Pentagon afirmând că va fi greu pentru forţele Kievului să recupereze teritoriile ocupate de Moscova în timpul războiului.

Şeful de stat major american generalul Mark Milley a subliniat miercuri că sprijinul Statelor Unite nu a scăzut, dar a declarat că Ucraina se află într-o poziţie bună pentru a începe negocieri, soldaţii săi reuşind să ţină piept Rusiei.

El a precizat că ruşii îşi întăresc dominaţia asupra a 20% din teritoriul ucrainean şi că liniile frontului mergând de la oraşul Harkiv până la Herson se stabilizează, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

UPDATE 12.06: SUA încearcă din răsputeri să disloce `prietenia fără limite` Beijing – Moscova

China se opune unui război nuclear. Xi Jinping a spus-o de nenumărate ori în ultimele zile: mai întâi alături de cancelarul german, Olaf Scholz, apoi, întâlnindu-l prima dată pe Joe Biden în ajunul G20. Xi – care s-a declarat ”extrem de îngrijorat de situația actuală din Ucraina” – a definit poziția chineză ca fiind una ”clară și coerentă”: Beijingul speră într-o ”încetare a focului, în încheierea războiului și în deschiderea discuțiilor de pace”. Nu este un secret pentru nimeni că în palatele puterii din Piața Tian’anmen domnește nemulțumirea din cauza continuării unui conflict care implică transversal China, legată de Vladimir Putin printr-o ”prietenie fără limite”.

Problema a revenit în prim-plan mai ales după zvonurile lansate de publicațiile Wall Street Journal și ale Financial Times, potrivit cărora nu doar comportamentul ”țarului rus” ar pune China într-o poziție inconfortabilă. În luna februarie, șeful Kremlinului l-ar fi mințit chiar pe Xi Jinping cu privire la începutul iminent al războiului, punând în pericol viața a mii de cetățeni chinezi care locuiesc în Ucraina.

UPDATE 10.50 Corespondenții de război ruși, o voce tot mai puternică: Este uimitor faptul că Kremlinul tolerează această comunitate

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în cea mai recentă evaluare că Kremlinul a permis comunității de bloggeri militari informale în continuă creștere (care este formată în principal din corespondent militar sau voenkors) să obțină o poziție cvasioficială, dar independentă, în ciuda creșterii cenzurii interne.

Din punct de vedere istoric, Kremlinul și-a promulgat narațiunea de stat prin canalele de televiziune federale ruse și prin presa scrisă, dar a permis comunității de bloggeri militari extrem de individualiste și adesea critice să prezinte propriile narațiuni cu privire la acest război. „Este uimitor faptul că Kremlinul tolerează această comunitate, având în vedere cenzura pe care o are asupra altor canale mai tradiționale, inclusiv a opoziției și a mass-media străină”, a constatat ISW.

Experții notează, totuși, că acești corespondenți nu sunt complet separați de guvernul rus. Postul de investigație rus The Bell, de exemplu, a descoperit că creatorul unuia dintre cele mai influente canale Telegram ruse, Rybar, este un fost angajat al serviciului de presă al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 10.15: Rușii bombardează Hersonul – Orașul nu are energie electrică și apă

Forţele ruse din sudul Ucrainei şi-au intensificat bombardamentele asupra regiunii Herson, recent eliberate, relatează BBC, potrivit RADOR.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că serviciile de urgenţă caută posibile victime în dărâmăturile unei clădiri de locuinţe. În continuare cea mai mare parte a oraşului Herson nu primeşte energie electrică şi apă curentă, la zece zile de la retragerea trupelor ruseşti.

UPDATE 09.00: Soldații ruși ridică mainile sus și se predau în fața dronelor de pe cer

Trăgând rachete, lansând bombe minuscule și reperând ținte pentru artilerie, dronele armatei ucrainene sunt, fără îndoială, responsabile pentru sute, dacă nu mii, de victime rusești, în timp ce războiul mai larg al Rusiei împotriva Ucrainei intră în cea de-a zecea lună, informează forbes.com

În cel mai recent exemplu, un soldat în carne și oase se predă unui robot din plastic și metal. Soldatul care se afla undeva în regiunea Donbas din estul Ucrainei și-a aruncat arma și a ridicat mâinile când o dronă de tip quadcopter aparținând Brigăzii 54 Mecanizate a armatei ucrainene a apărut deasupra sa.

UPDATE 07.45: Zelenski prezintă un bilanț sumbru: ‘Rusia a tras peste 4700 de rachete asupra Ucrainei!’

Rusia a tras peste 4700 de rachete asupra Ucrainei în 270 de zile, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul discursului său adresat participanților la Organizația Internațională a Francofoniei.

„Sute de orașe ale noastre sunt doar arse. Mii de oameni au murit. Sute de mii de oameni au fost deportați forțat în Rusia. Milioane de oameni au plecat din Ucraina pentru alte țări, fugind de război”, a spus el, potrivit presei ucrainene.

Zelenski a adăugat că revenirea păcii este posibilă dacă toată lumea din lume înțelege că nimeni nu merită o singură zi de teroare.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de „execuţie” a prizonierilor de război ruşi
  • Primar Mariupol, Ucraina: Vom reconstrui orașul
  • Wall Street Journal: Retragerea Rusiei din Herson oferă forțelor armate ucrainene ocazia să preseze în mai multe zone
  • AIEA: Centrala nucleară din Zaporojie a fost bombardată
  • Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 84.210 de militari în Ucraina din 24 februarie
Adauga un comentariu