Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Miniştrii de Externe din NATO, discuții despre susţinerea Ucrainei şi a altor parteneri

Publicat: 29 nov. 2022
Război în Ucraina. Miniştrii de Externe din NATO discuții despre susţinerea Ucrainei şi a altor parteneri
Război în Ucraina, ziua 279

Război în Ucraina, ziua 279. Miniştrii de Externe din statele Alianţei Nord-Atlantice vor discuta, la Bucureşti, despre modalităţile de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina.

UPDATE 23.00: Olaf Scholz s-a angajat marți să livreze mai multe sisteme antiaeriene Gepard Ucrainei

„Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu organizațiile financiare și economice mondiale, potrivit CNN.

UPDATE 22.30: După ce s-a retras din negocierile privind controlul armelor nucleare, Rusia acuză SUA de „toxicitate și ostilitate”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Statele Unite de „cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate” și de „o dorință patologică de a face rău țării noastre”. Comentariile sale vin după ce Rusia s-a retras din negocierile cu oficialii americani privind controlul armelor nucleare, discuții ce erau prevăzute să aibă loc săptămâna aceasta la Cairo.

Într-o postare pe Telegram, Zaharova a spus că decizia Moscovei de a amâna discuțiile a fost determinată de starea precară a relațiilor cu Washington.

UPDATE 22.00: Putin a cerut urgentarea integrării în sistemul judiciar rusesc a regiunilor ucrainene recent anexate

„În urma referendumurilor şi îndeplinind voinţa a milioane de oameni, patru noi regiuni au fost integrate în Rusia: Doneţk şi Lugansk, Zaporojie şi Herson. În aceste teritorii este planificată crearea de tribunale federale”, a declarat marţi Vladimir Putin, adresându-se participanţilor la cel de-al 10-lea Congres al judecătorilor ruşi.

„Curtea Supremă, împreună cu alte organisme ale comunităţii juridice, are mult de lucru pentru a forma noile instanţe şi a le integra în sistemul juridic rusesc cât mai repede posibil”, a adăugat el.

UPDATE 21.30: Electricitatea a fost restabilită pentru peste 40% din consumatorii din Herson

Consumatorii casnici din partea centrală a orașului și din alte câteva zone, un spital local și calea ferată sunt în prezent alimentați cu energie electrică, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianusșevici, potrivit Kyiv Independent.

Sistemul energetic din Herson a fost distrus de forțele rusești în momentul în care acestea se retrăgeau de pe malul vestic al râului Nipru, la începutul lunii noiembrie.

UPDATE 21.10: Ucraina laudă conexiunea cu SpaceX pentru terminalele Starlink, în ciuda unei relații uneori dificile

După o relație uneori dificilă, guvernul ucrainean a lăudat compania americană SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, pentru că a ajutat-o să maximizeze utilizarea terminalelor mobile de mare viteză prin satelit Starlink.

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat, într-un interviu acordat Interfax, că ministerul a adus peste 22.000 de terminale Starlink în Ucraina cu ajutorul donatorilor internaționali și al SpaceX, potrivit CNN.

UPDATE 20.45: Germania va furniza Ucrainei 14 vehicule terestre fără pilot la bord

Germania va furniza Ucrainei 14 vehicule terestre fără pilot la bord. Dintre acestea, șapte vehicule sunt concepute pentru evacuarea victimelor și vor fi livrate până la sfârșitul anului 2022. Celelalte șapte, configurate pentru curățarea traseelor, vor ajunge în Ucraina anul viitor, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 20.00: Medvedev avertizează NATO cu privire la aprovizionarea Ucrainei cu sisteme Patriot

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat marți NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot și a calificat alianța drept o „entitate criminală”, potrivit Reuters.

UPDATE 19.30: SUA ia în considerare trimiterea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina

SUA ia în considerare trimiterea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, afirmă un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit CNN.

Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale acesteia împotriva atacurilor rusești care se apropie, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării pentru reporteri.

„Toate capacitățile sunt pe masă”, a spus oficialul

UPDATE 19.00: De ce nu trimite NATO sisteme Patriot în Ucraina? Cum a răspuns Stoltenberg la întrebarea de la finalul primei zile NATO la București

Decizia de a trimite sau nu sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina aparține fiecărui guvern în parte, a declarat vineri șeful NATO, Jens Stoltenberg, întrebat despre sugestia Poloniei ca Germania să trimită unități Patriot Kievului, transmite Reuters.

UPDATE 18.50: Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a summitului de la București:

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a summitului de la București:

Reuniunea noastră din București transmite un mesaj de unitate și de un efort susținut de a sprijini Ucraina. Oricât va dura, nu dăm înapoi.

Azi aliații au promis noi ajutoare pentru Ucraina, inclusiv ajutor non-letal precum combustibil și generatoare, să ajute Ucraina să facă față loviturilor rusești împotriva infrastructurii energetice.

Sprijinul practic și politic al NATO va continua acum și pe termen lung.

Am abordat și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Le recunoaștem și le respectăm, dar acum focusul este pe ajutorarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești.

UPDATE 18.00: Statele Unite vor oferi Ucrainei 53 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul de electricitate al acesteia

Statele Unite vor oferi Ucrainei 53 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul de electricitate al acesteia, în contextul valului de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice.

UPDATE 17.00: Papa Francisc a stârnit furie în Rusia în urma unui interviu în care a sugerat că soldaţii din anumite grupuri etnice ale Rusiei, precum cecenii sau buriaţii, s-au dovedit mult mai cruzi 

Papa Francisc a stârnit furie în Rusia în urma unui interviu în care a sugerat că soldaţii din anumite grupuri etnice ale Rusiei, precum cecenii sau buriaţii, s-au dovedit mult mai cruzi pe front, conform The Guardian.

Într-un interviu publicat luni de revista America, Papa a spus că soldații din Bureatia și din Cecenia, în majoritate musulmani, au fost „cei mai cruzi” în timpul luptelor din Ucraina. „În general, cei mai cruzi sunt poate cei din Rusia, dar nu ruşii tradiţionali, ci cei precum cecenii, buriaţii şi aşa mai departe”, a spus Papa, în contextul în care Rusia s-a bazat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.

UPDATE 16.00: Ucraina a anunțat marți că a primit un nou tip de lansator multiplu de rachete pentru războiul împotriva Rusiei

Ucraina a anunțat marți că a primit un nou tip de lansator multiplu de rachete pentru războiul împotriva Rusiei, noua livrare de armament sosind de data aceasta din Franța și sistemul având o rază de acțiune comparabilă cu cea a sistemelor HIMARS.

UPDATE 15.23: Șeful NATO lansează o ipoteză incendiară, de la București: Vladimir Putin nu mai are muniție, eșuează pe câmpul de luptă

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat la București că președintele Vladimir Putin „eșuează” în războiul său și, ca urmare, atacurile asupra Ucrainei se vor intensifica, informează Mediafax.

De la invazia din februarie, el spune că Rusia a cedat teren în jurul Kievului, Harkovului și Hersonului – adăugând că acesta este un „semn de slăbiciune”.

„Acesta este semnul că Rusia eșuează pe câmpul de luptă”, spune el. „Ca răspuns, ei atacă orașe civile pentru că nu sunt capabili să câștige teritoriu și să evite ca Ucraina să elibereze încet-încet tot mai mult teritoriu. Deci, da, ne putem aștepta la mai multe atacuri. Nimeni nu poate spune cu exactitate câte, dar președintele Putin și Rusia au demonstrat dorința de a provoca suferință, la un nivel de brutalitate pe care nu l-am mai văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Știm că Rusia nu mai are muniție, de aceea a ajuns la Iran”.

UPDATE 14.45: Ucraina tocmai este anunțată de NATO că trebuie să negocieze cu Rusia: ‘Va exista o soluție diplomatică, în cele din urmă!’

NATO rămâne ferm angajată să sprijine Ucraina în această iarnă „dificilă”, chiar dacă nu se întrevede un final al conflictului cu Rusia, a declarat ministrul canadian de Externe pentru publicația britanică The Guardian.

„Rusia nu se află deloc la masa negocierilor. Și astfel, obiectivul nostru în acest moment este doar de a consolida poziția Ucrainei pe teren prin ajutor militar, schimb de informații și sprijin financiar”, a declarat Mélanie Joly. „Pentru că atunci când facem asta, de fapt le întărim poziția la masa negocierilor. În cele din urmă, va exista o soluție diplomatică. Așa a fost cazul în fiecare conflict. Dar nu am ajuns încă acolo”.

În ciuda informațiilor conform cărora aliații occidentali devin tot mai atenți la continuarea și costul transportului de arme – și îngrijorați de viteza cu care Ucraina își consumă muniția – Joly a declarat că există un „sprijin puternic pentru Ucraina” înaintea summitului NATO. Ea a subliniat promisiunea Canadei de a acorda un nou ajutor militar de 500 de milioane de dolari canadieni Ucrainei, anunțată la summitul G20 de la Jakarta.

Faptul că Rusia a vizat infrastructura civilă a Ucrainei, în special centralele electrice, nu a făcut decât să sporească sprijinul din partea aliaților, a declarat Joly. „Trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să treacă prin această iarnă dificilă”, a spus ea, adăugând că miniștrii energiei din țările NATO caută soluții pentru criza energetică iminentă.

UPDATE 13.40: Vladimir Putin a mai executat un important șef al unei instituții din Rusia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis Consiliului Federației propunerea sa cu privire la eliberarea lui Aleksei Kudrin din funcția de preşedinte al Curţii de Conturi din Rusia, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI, cu referire la mesajul transmis de Anatoli Artamonov, preşedintele comisiei pentru buget și piețe financiare din cadrul Consiliul Federației.

Artamonov a anunţat luni că până pe 30 noiembrie, Consiliul Federației este dispus să ia în calcul să examineze această chestiune în ședința plenară de miercuri, informează Rador.

El a mai precizat că nu au fost prezentate noi candidaturi pentru funcţia de președinte al Curţii de Conturi din Rusia de către comisie. La rândul său, Kudrin a confirmat pe canalul său de Telegram că se retrage din funcţia de președinte al Curţii de Conturi.

El a remarcat că a petrecut în total aproximativ 25 de ani în sectorul public și a mai spus că, după ce va părăsi Curtea de Conturi, preconizează să se implice în ‘proiecte importante’, care au legătură cu domeniul privat. La sfârșitul săptămânii trecute, presa a scris că pe 24 noiembrie, șeful Curţii de Conturi, la o întâlnire cu Vladimir Putin, a convenit asupra unui transfer la conducerea Yandex.

UPDATE 13.15: Prezent la București, șeful NATO îi dă o lovitură lui Vladimir Putin: ‘Vrem să ne asigurăm că nu câștigă în Ucraina!’

NATO nu a fost luată prin surprindere când a avut loc invazia rusă în Ucraina, transmite șeful alianței, Jens Stoltenberg, prezent la București.

„NATO nu a fost luată prin surprindere când a avut loc invazia. Pentru noi războiul a început în 2014. De atunci am trecut printr-o adaptare, cu cheltuieli pentru apărare. Aveam informații cum că Rusia plănuia să atace Ucraina, am transmis aceste informații partenerilor. Noi ne-am sporit și mai mult prezența în România.

Nu am fost luați pe nepregătite de asta. Am acționat și cu câteva săptămâni înainte de invazie.

Câștigurile și victoriile aparțin forțelor ucrainene. Dar adevărul e că au beneficiat de sprijin înainte de acest eveniment”, a spus Stoltenberg.

„Vrem să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă”, a concluzionat șeful NATO.

UPDATE 13.00: Supărarea rușilor, bucuria americanilor: SUA anunță vânzarea de rachete către Finlanda în valoare de aproximativ 319 milioane de euro

Departamentul american al Apărării anunță că va vinde rachete în valoare de 323 de milioane de dolari (aproximativ 319 milioane de euro) candidatului la aderarea la NATO, Finlanda.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat deja posibila vânzare, iar Agenția de Cooperare în Domeniul Securității Apărării (DSCA) a trimis miercuri notificarea necesară Congresului SUA.

Acesta din urmă mai trebuie să aprobe acordul.

Războiul de agresiune rusesc a determinat atât Finlanda, cât și Suedia să se rupă de tradiția lor de zeci de ani de neutralitate a alianței militare și să solicite aderarea la NATO.

UPDATE 12.20: De ce nu izbucnesc proteste în Rusia, la fel ca în China sau Iran? O analiză pe scurt

Profesorul și istoricul Serghei Radcenko afirmă într-o analiză succintă că motivul pentru care în Rusia nu izbucnesc proteste în masă precum în China sau Iran nu are de-a face cu predispoziția rușilor pentru autoritarism.

„Cel mai important factor este cel economic. Rușii nu se descurcă grozav dar, comparativ cu unde se aflau în urmă cu 20 de ani, ei sunt relativ bine”, afirmă acesta într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter.

El amintește că PIB-ul Rusiei pe cap de locuitor este în prezent de 5 ori mai mare decât era în urmă cu două decenii, ajungând la peste 12.000 de dolari.

„Impactul sancțiunilor este simțit iar inflația crește, dar acum nu este cu adevărat ca în anii 1990. În anii 1990 orașul în care am trăit (în Orientul Îndepărtat Rus) suferea zilnic de pene de curent, absența apei calde și, adesea, a celei reci, și nimeni nu îl bombarda”, relatează el.

UPDATE 11.00: Consilierul lui Zelenski anunță marea ofensivă în Crimeea: ‘Este un obiectiv extrem de vulnerabil și extrem de incomod!’

Oleksi Arestovici, consilier în cabinetul preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, susţine că Ucraina va putea recuceri Crimeea peste şase luni. Potrivit consilierului, forțele armate rusești le va fi greu să menţină apărarea pe teritoriul peninsulei.

„Crimeea este un obiectiv foarte vulnerabil când este vorba despre menţinerea apărării. Este un obiectiv extrem de vulnerabil și extrem de incomod” – a explicat Arestovici, într-o discuţie online cu Mark Feighin, avocat rus şi apărător al drepturilor omului, informează Rador.

Totodată, consilierul a remarcat că podul Crimeii, afectat deja de explozii, „oricum, nu este cine ştie ce”.

UPDATE 10.30: A fost anunțată lansarea ‘Uniunii gazului’: fac parte Rusia, Uzbekistan și Kazahstan

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev şi-au afişat luni unitatea, lăudând legăturile istorice dintre ţările lor. Cei doi au discutat despre crearea unei „uniuni tripartite a gazelor” cu Uzbekistanul, a anunțat marți secretarul de presă al liderului kazah Ruslan Zheldibay.

„Mass-media primește câteva întrebări cu privire la vizita șefului statului la Moscova”, a scris el pe pagina sa de Facebook. Zheldibay a menționat că, în timpul discuțiilor de la Kremlin ale președinților Kazahstanului și Federației Ruse, aceștia au discutat despre crearea unei „uniuni tripartite a gazelor naturale” formată din Rusia, Uzbekistan și Kazahstan, în vederea coordonării acțiunilor de transport al gazelor rusești prin teritoriile Uzbekistanului și Kazahstanului.

Potrivit acestuia, Putin și Tokaev consideră că este necesar să se poarte negocieri detaliate cu participarea experților din cele trei țări „pentru a găsi o soluție rațională la această problemă, ținând cont de interesele tuturor părților interesate”.

Pe 28 noiembrie, Tokaev, în timpul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mishustin, a declarat că Putin a propus crearea unei uniuni tripartite și că îl va suna pe președintele Uzbekistanului în această privință.

UPDATE 09.33: România va fi apărată de NATO în cazul unui atac al Rusiei. Anunțul făcut de Secretarul General, Jens Stoltenberg

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, astăzi, că a discutat cu președintele României, despre securitatea în zona Mării Negre, subliniind că toate statele membre NATO vor fi apărate în cazul unui atac.

Jens Stoltenberg a susținut că în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică va acţiona pentru apărarea tuturor statelor membre NATO.

„Cu ocazia întâlnirii de astăzi am discutat despre securitatea în zona Mării Negre, care are o importanţă strategică pentru întreaga Alianţă, precum şi despre provocările generate de războiul ilegal al Rusiei în Ucraina”, a afirmat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 08.15: Rusia acuză: NATO a încercat să treacă ilegal frontiera cu drone militare

Se presupune că dronele ar fi zburat în apropiere de regiunea Pskov, situată de-a lungul graniței Rusiei cu Estonia și Letonia. Dronele NATO au încercat să treacă granița regiunii Pskov din Rusia în mod repetat, începând de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina și continuând până în prezent, a afirmat sâmbătă guvernatorul regiunii Pskov, Mihail Vedernikov, potrivit TASS, citat de jpost.com.

„Nu am oferit niciodată o acoperire extinsă în acest sens, dar au existat încercări ale unor avioane militare fără pilot la bord și ale altor aeronave de a trece ilegal frontiera”, a declarat Vedernikov. „Toate aceste „interacțiuni pașnice” erau „înfloritoare” chiar înainte de începerea operațiunii militare speciale”, a adăugat guvernatorul. „În mod clar, toate acestea s-au agravat și mai mult în prezent”.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

 • Miniştrii de Externe din NATO discută despre susţinerea Ucrainei şi a altor parteneri
 • BEI va furniza Ucrainei 950 de milioane de euro pentru modernizarea metroului din Kiev
 • Stoltenberg: Putin folosește iarna ca armă în război
 • Şapte miniştri de externe ai ţărilor baltice şi nordice s-au deplasat luni la Kiev pentru a-şi reitera sprijinul faţă de Ucraina
 • Președintele Belarusului cere Ucrainei să se așeze la masă și să negocieze cu Rusia fără precondiții
 • Mamele rusoaice lansează o petiţie online prin care cer Parlamentului retragerea armatei ruse din Ucraina
 • Vaticanul se oferă să organizeze negocieri între Rusia și Ucraina
 • Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie
 • Autoritățile ruse din Crimeea au „naționalizat” peste 130 de întreprinderi comerciale și industriale 
 • S-a restabilit alimentarea cu energie electrică la Kiev
 • 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în DniproAdauga un comentariu