Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Miniştrii europeni se întâlnesc pentru a discuta despre criza cerealelor

Publicat: 20 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Volodimir Zelenski le spune partenerilor europeni să se pregătească pentru o creștere a ostilităților rusești; UE speră să reia exporturile maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte

Forțele ucrainene rămân în defensivă în regiunea estică Donbas, unde luptele continuă la Sievierodonestsk.

UPDATE 23.00: Actorul și regizorul Ben Stiller, ambasador al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, s-a aflat astăzi în Ucraina

Actorul și regizorul Ben Stiller, ambasador al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, s-a aflat astăzi în Ucraina – Ziua Mondială a Refugiatului – pentru a discuta despre nevoile refugiaților ucraineni.

Cel puțin 7,7 milioane de persoane au fugit din Ucraina de când forțele rusești au invadat-o la 24 februarie, potrivit UNHCR.

UPDATE 22.30: Șefa Russia Today a declarat că Occidentul va ajunge să realizeze că este imposibil să nu fie prieten cu Rusia, pentru că va începe foametea

Șefa Russia Today, Margarita Simonian, a declarat că Occidentul va ajunge să realizeze că este imposibil să nu fie prieten cu Rusia, pentru că va începe foametea.

UPDATE 22.00: Kremlin: Americanii capturați în Ucraina ar trebui să poarte responsabilitatea „pentru crime”

Kremlinul a declarat luni că toți americanii capturați în Ucraina sunt „mercenari” care ar trebui să își asume responsabilitatea pentru „crimele” lor, relatează Reuters.

UPDATE 21.30: Moscova acuză Kievul că a tras asupra platformelor de foraj marin

Șapte persoane au fost date dispărute luni după ce Moscova a acuzat forțele ucrainene că au tras asupra unor platforme petroliere din Marea Neagră, în largul Crimeei anexate, a declarat un oficial rus, potrivit AFP.

UPDATE 21.00: Turcia nu consideră summitul NATO de săptămâna viitoare ca fiind un termen final pentru rezolvarea obiecțiilor sale față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că discuțiile dintre Ankara, Stockholm și Helsinki vor continua în urma unei runde de discuții la Bruxelles pe această temă.

UPDATE 20.30: Laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace își scoate la licitație medalia pentru copiii ucraineni

Dmitri Muratov, editorul rus al ziarului independent de investigație Novaya Gazeta, își va scoate luni la licitație medalia de la Premiul Nobel pentru Pace în beneficiul copiilor strămutați de conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE 20.00: Georgia: Zeci de mii de manifestanți cer aderarea la UE

Zeci de mii de manifestanți au mărșăluit luni în capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a cere ca această fostă republică sovietică din Caucaz să adere la Uniunea Europeană, potrivit AFP.

UPDATE 19.30: Președintele american Joe Biden a declarat luni că „nu este probabil” să viziteze Ucraina la finalul acestei săptămâni

Președintele american Joe Biden a declarat luni că „nu este probabil” să viziteze Ucraina la finalul acestei săptămâni, când se va afla în Europa, respectiv în Germania și Spania pentru summiturile G7 și NATO , potrivit CNN. „Depinde”, a spus Biden întrebat dacă plănuiește să viziteze Ucraina, el adăugând că nu vrea „să creeze mai multe dificultăți ucrainenilor”.

Întrebat din nou dacă este de așteptat să plece în Ucraina după ce se va afla în Germania și Spania pentru summiturile G7 și NATO, Biden a spus: „În această călătorie, nu este probabil”.

UPDATE 19.00: Un depozit de alimente din portul Odesa de la Marea Neagră a fost distrus luni într-un atac cu rachete rusești, dar niciun civil nu a fost ucis

Mai multe explozii au zguduit Odesa după ce șeful instalat de Rusia în regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a declarat că forțele ucrainene au atacat platformele de foraj deținute de o companie de petrol și gaze din Crimeea în Marea Neagră, în largul coastei sudice a Ucrainei. Reuters nu a putut verifica informațiile privind atacul.

UPDATE 18.30: Marea Britanie îi interzice ambasadorului rus să intre în clădirea parlamentului

Ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin, și alți diplomați ruși nu mai mai au voie să intre în sediul parlamentului de la Londra „până la o nouă notificare”, potrivit unui mesaj trimis luni de preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor, relatează The Guardian și Sky News.

UPDATE 18.00: În ciuda conflictelor din ultimele luni, Ungaria îi face Ucrainei o ofertă – Sunt vizate exporturile de cereale

Ungaria a oferit teritoriul său ca posibilă rută pentru exporturile de cereale ucrainene, din cauza întreruperii rutelor obișnuite prin Marea Neagră, cauzată de invazia Rusiei, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

UPDATE 17.23: Justiția ucraineană a scos în afara legii partidul omului lui Putin, Viktor Medvendciuk: Oligarhul a fost arestat în aprilie în timp ce încerca să fugă din ţară

Partidul politic prorus şi eurosceptic ”Platforma Opoziţiei – Pentru Viaţă” – care este susţinut în mod deschis de către Moscova – a fost interzis în mod oficial în Ucraina, din cauza unri ”atingeri aduse suveranităţii”, anunţă luni ministrul ucrainean al Justiţiei Denis Maliuska, relatează AFP.

UPDATE 15.50: Colonel american în retragere: ‘Presa pregătește publicul pentru colapsul militar al Ucrainei!’

Douglas Macgregor, colonel (în retragere), este senior fellow la The American Conservative, fost consilier al secretarului apărării în administrația Trump, veteran de război decorat și autor a cinci cărți. El semnează recent un articol în publicația The American Conservative în care arată că prea Occidentală pregătește publicul pentru prăbușirea militară a Ucrainei. Redăm mai jos analiza colonelului, intitulată „Când minciunile vin acasă”.

„Diogene, unul dintre filozofii iluștri ai lumii antice, credea că minciuna este moneda de schimb a politicii, iar aceste minciuni erau cele pe care el căuta să le expună și să le înjosească. Pentru a-și demonstra punctul de vedere, Diogene purta ocazional o lanternă aprinsă pe străzile Atenei la lumina zilei. Dacă era întrebat de ce, Diogene spunea că era în căutarea unui om cinstit.

UPDATE 14.40: Bătălia pentru Severodoneţk – Rușii continuă înaintarea și mai cuceresc o localitate

Ucraina a anunţat luni că a pierdut controlul asupra localităţii Metiolkine, un sat de la periferia oraşului Severodoneţk, în estul ţării, oraş-cheie pe care forţele ruse încearcă de mai multe săptămâni să-l cucerească, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Din nefericire, nu mai controlăm Metiolkine”, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-un comunicat difuzat pe reţelele sociale.

Cucerirea de către Rusia a acestei localităţi, care avea înainte de război circa 1000 de locuitori, este cea mai recentă avansare a ruşilor în interiorul şi în jurul oraşului Severodoneţk, unde armata Moscovei a întâmpinat o puternică rezistenţă ucraineană.

UPDATE 13.20: Trupele Kremlinului au atacat o bază cu soldați americani din Siria. Risc de confruntare directă între militarii Rusiei și Statelor Unite

Trupele ruse au efectuat luna aceasta o serie de atacuri împotriva coaliţiei conduse de SUA în Siria, lucru care stârneşte îngrijorare la Washington, potrivit The Wall Street Journal, scrie Adevărul.

Armata rusă a lansat atacuri aeriene asupra garnizoanei Al-Tanf, în apropiere de graniţa Siriei cu Iordania, în sud-estul Siriei, unde trupele americane desfăşoară o misiune de instruire şi consiliere a luptătorilor locali. La scurt timp după aceea, avioane de luptă ruseşti, inclusiv două Su-35 şi un Su-24, au survolat Al-Tanf înainte de a lovi postul de luptă din garnizoană. Garnizoana Al-Tanf găzduieşte 200 de soldaţi americani. Militarii americani nu se aflau în apropierea bazei în timpul atacurilor şi nu s-au înregistrat victime.

UPDATE 12.00: Rușii i-au dus pe comandanţii batalionului Azov capturaţi la Mariupol într-o închisoare din Moscova

Mai mulţi comandanţi ai batalionului ucrainean Azov care au fost luaţi prizonieri la Mariupol au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova, a declarat duminică agenţiei TASS o sursă judiciară rusă.

Nu au fost dezvăluite numele acestor comandanţi, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanţii secunzi ai batalionului Azov, şi Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferaţi în Rusia pentru a fi investigaţi.

UPDATE 11.00: Soarta le-a fost decisă: Deși Ucraina spera să îi recupereze, comandanții din Azovstal au fost transferați în Rusia

Doi comandanți ai luptătorilor care au apărat uzina siderurgică Azovstal din portul Mariupol din sud-estul Ucrainei au fost transferați în Rusia pentru investigații, a anunțat agenția de stat TASS, potrivit Reuters.

Svyatoslav Palamar, un comandant adjunct al batalionului Azov, și Serhiy Volynsky, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a Forțelor Armate ucrainene, au fost mutați în Rusia, anunță TASS care preia informația de la o sursă din cadrul forțelor de ordine.

UPDATE 10.00: Soldaţii ruşi, lăudaţi de patriarhul Kirill: „Dau dovadă de un curaj uimitor”

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut o nouă declaraţie cu privire la operaţiunea militară desfăşurată în Ucraina. Soldaţii ruşi au fost lăudaţi de patriarhul Kirill, afirmând că aceştia dau dovadă de un curaj şi un spirit de sacrificiu uimitoare.

UPDATE 09.25: Prietenii lui Putin se bat pentru putere în teritoriile ocupate, regulile războiului se pot schimba

Potrivit unui raport de informații realizat de serviciile secrete ucrainene și obținut de publicația The Times, aliații președintelui Rusiei, Vladimir Putin, au început lupta pentru controlul exportului de cereale din teritoriile ocupate de Rusia în sudul și estul Ucrainei.

Potrivit analizei publicate de The Times, unul dintre principalii favoriți pentru controlul exportului cerealelor din zonă este Serghei Kirienko, șeful staff-ului și fost prim-ministru al Rusiei în perioada martie-august 1998. Celălalt este Viaceslav Volodin, în prezent președintele Dumei de Stat și susținător al unui război violent în Ucraina. Cealaltă persoană care luptă pentru puterea din regiune este Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

UPDATE 08.00 Parlamentul Ucrainei a votat duminică două legi care vor impune restricții severe cărților și muzicii rusești .

UPDATE 07.30: Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile și va necesita sprijin militar pe termen lung, potrivit NATO și alți lideri occidentali. „

UPDATE 07.00: Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta despre modalități de a elibera milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, la o întâlnire de luni la Luxemburg

 

Adauga un comentariu