Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei

Publicat: 29 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei în baza strategiei actuale de sprijin a NATO .

Ministerul britanic al apărării a spus însă că contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson este din ce în ce mai puternică, potrivit ultimelor informații de apărare ale ministerului privind războiul.

UPDATE 22.00: SUA scurtează de la 8-10 luni la câteva săptămâni eliberarea permiselor de muncă pentru ucraineni

Guvernul Statelor Unite a emis o notă de numai şase paragrafe prin care se scurtează timpul de aşteptare pentru eliberarea permiselor de muncă ale refugiaţilor ucraineni, semnalează vineri agenția DPA, citată de Agerpres.

UPDATE 21.30: Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat vineri că a avut o discuție „sinceră” cu omologul său rus Serghei Lavrov

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat vineri că a avut o discuție „sinceră” cu omologul său rus Serghei Lavrov, pe care l-a îndemnat să accepte oferta SUA de a asigura eliberarea americanilor deținuți în Rusia.

„Am avut o discuție sinceră și directă”, a declarat secretarul de stat american într-o conferință de presă. „Am cerut Kremlinului să accepte oferta substanțială pe care i-am făcut-o.” A fost prima întâlnire între cei doi de la începutul războiului din Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE 21.00: Un agent rus ar fi racolat politicieni americani pentru a face propagandă

Aleksandr Viktorovici Ionov, un agent rus care a fost supus vineri sancțiunilor americane, a fost acuzat că a folosit grupuri politice din Statele Unite pentru a face propagandă pro-Rusia, inclusiv în timpul invaziei Ucrainei de la începutul acestui an, a anunțat vineri Departamentul american de Justiție.

Ionov este acuzat în fața unui tribunal federal din Florida de conspirație pentru ca cetățeni americani să acționeze ca agenți ilegali ai guvernului rus. Nu a fost imediat clar dacă acesta avea un avocat care să poată vorbi în numele său, relatează Associated Press.

UPDATE 19.20: SUA sancționează doi ruși

Departamenul Trezoreriei din SUA a anunțat vineri că a impus sancțiuni împotriva a doi cetățeni ruși și a patru entități ruse care sprijină influenţa globală malignă a Kremlinului și operațiunile de interferență în alegerile străine.

„Persoanele și entitățile vizate astăzi au jucat diverse roluri în încercările Rusiei de a manipula și destabiliza Statele Unite și aliații și partenerii lor, inclusiv Ucraina”, a precizat Departamenul Trezoreriei într-un comunicat, numindu-i pe cei doi cetățeni ruși – Aleksandr Viktorovich Ionov și Natalia Valerievna Burlinova.

UPDATE 18.40: Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken va efectua în august un turneu în Africa, pentru a contracara influenţa rusă

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va deplasa în august în Africa de Sud, în Republica Democratică Congo şi în Rwanda, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în contextul în care Statele Unite încearcă să contracareze influenţa diplomatică rusă, relatează AFP.

UPDATE 18.00: Vladimir Putin a ordonat vineri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să „reparare locuinţele şi infrastructurile” de pe teritoriul controlat de trupele ruse în estul Ucrainei

UPDATE 17.10: Război în Ucraina. Moscova acuză Kievul că bombardează prizonieri de război ucraineni. „Operaţiune clasică sub steag fals”, denunţă Ucraina

Războiul din Ucraina se află în cea de-a 165-a zi. Cel puţin cinci persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei staţii de transport în comun din oraşul Mîkolaiv. Atacul a avut loc în contextul unei vizite a preşedintelui Volodimir Zelenski în oraşul Ciornomorsk, la Marea Neagră. Pe de altă parte, Moscova a acuzat Kievul de un atac asupra unei închisori în care se află prizonieri de război ucraineni. Kievul respinge această acuzaţie.

UPDATE 16.15: 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

Scandal uriaş între ruşi şi ucraineni, după un bombardament a ucis 40 de prizonieri ucraineni care au luptat la Azovstal şi a rănit alţi 70.

Autorităţile instalate de ruşi în zonele separatiste susţin că ucrainenii au murit după ce închisoarea în care se aflau a fost lovită de mai multe rachete Himars de fabricaţie americană care ar fi fost lansate vineri, dinspre Ucraina.

Ruşii susţin că bombardamentul ar fi fost unul intenţionat, menit să-i ucidă pe prizonierii de război ucraineni, care ar fi început să divulge secrete importante despre armata Kievului. Ucrainenii spun însă că este vorba de o crimă de război a ruşilor.

UPDATE 15.44: Rusia continuă războiul cu Big Tech: amendă usturătoare pentru WhatsApp, Snap şi alte firme străine

Un tribunal rus a amendat joi serviciul de mesagerie WhatsApp al Meta Platforms, proprietarul Snapchat, Snap, şi alte firme străine pentru presupusul refuz al acestora de a stoca datele utilizatorilor ruşi la nivel naţional, transmite Reuters.

UPDATE 14.45:  Gestul lui Vladimir Putin prin care urmărește să se apropie de Petru cel Mare

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a schimbat ceasul, într-un gest care vrea să simbolizeze renunțarea la bunurile occidentale și revenirea la produsele din Rusia. De asemenea, ceasul are o simbolistică aparte, provenind de la ceasornicărie înființată de Petru cel Mare, țarul Rusiei invocat în mai multe rânduri de către Vladimir Putin.

Jurnaliștii acreditați la Kremlin l-au felicitat pe Vladimir Putin pentru că a decis să își schimbe ceasul elvețian cu unul produs în Rusia de către fabrica ”Raketa”.

Noul ceas al președintelui rus este un model „Imperial Peterhof Factory” al brandului Raketa, produs încă din 1961 la fabrica de ceasuri din localitatea Petergof aflată în Sankt Petersburg. Aceasta este una dintre cele mai vechi fabrici de ceasuri din Rusia, fiind creată la inițiativa împăratului Petru cel Mare în 1721.

UPDATE 13.36: Maia Sandu, anunț care o să-l enerveze pe Vladimir Putin: ‘Vrem să cumpărăm gaze din România’

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri, la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, că războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei. Ea a arătat că Moldova vrea să cumpere gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ţine stabilitatea socială în ţară. Republica Moldova este o țară dependentă de gazele rusești.

UPDATE 12.50: Pro-rușii din Donețk anunță 40 de morți în urma unui atac ucrainean la o închisoare: numărul victimelor ar putea să fie mai mare

Ca urmare a atacurilor forțelor armate ale Ucrainei asupra închisorii din Yelenivka, 40 de persoane au fost ucise, iar 130 au fost rănite, transmite ministerul de informații al Republicii Populare Donețk, citează TASS.

„Noaptea, au lovit închisoarea din Yelenivka. Au lovit direct în cazărmi cu prizonieri. Rezultatul de acum: 40 de morți, 130 de răniți. Cifrele ar putea crește în timp ce înlăturăm molozul.”, a declarat Bezsonov într-un comunicat transmis vineri.

Informația nu a putut să fie verificată și din surse independente.

UPDATE 11.59: Încăierare între un preot ucrainean și unul rus, din cauza lui Kirill

Publicația Nexta a postat un clip pe Twitter care îi înfățișească pe doi preoți, în timpul unei bătăi. Unul dintre preoți face parte din Biserica Ortodoxă a Rusiei, iar celălalt din Biserica Ortodoxă a Ucrainei

În filmare se vede cum preotul Bisericii Ortodoxe Ruse își lovește colegul cu o cruce, cel mai probabil din lemn.

UPDATE 10.40: Atac al Rusiei la Nikolaiv: cinci morți și șapte răniți 

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi şapte rănite într-un atac care a avut loc lângă o staţie de transport public din Nikolaiv, potrivit unui videoclip postat de guvernatorul regional Vitaliy Kim, scrie The Guardian.

UPDATE 09.10: Kremlinul vrea să închidă principalul ziar de opoziție din Rusia: artificiul la care au apelat

Principala publicaţie de opoziţie în Rusia, Novaia Gazeta, este ţinta a două proceduri guvernamentale ce vizează încetarea apariţiei ediţiilor online şi tipărită, potrivit AFP.

UPDATE 07.55: Numărul morților din atacul rusesc asupra unui hotel din orașul Bakhmut din regiunea Donețk a crescut joi la patru

UPDATE 07.30: Parlamentarii americani au fost informați de oficiali americani că se estimează că peste 75.000 de ruși au fost fie uciși, fie răniți în război.

UPDATE 07.00: S-a spus că discuțiile dintre Kremlin și Washington despre un posibil schimb de prizonieri nu au ajuns „încă” la un acord concret joi . Se pare că înțelegerea implică schimbul unui traficant de arme rus notoriu pentru o vedetă americană de baschet și un fost marin.

Adauga un comentariu