Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina. Prețul petrolului rusesc a fost plafonat cu mult sub prețul pieței
Război în Ucraina. Prețul petrolului rusesc a fost plafonat cu mult sub prețul pieței

Război în Ucraina. Prețul petrolului rusesc a fost plafonat cu mult sub prețul pieței

05 dec. 2022, 08:15,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 285. Europa rămâne fără petrol rusesc. Rusia închide robinetul, după ce Uniunea Europeană a plafonat prețul la 60 de dolari pe baril.

UPDATE 23.30: Lituania îi chestionează pe solicitanţii de viză ruşi şi belaruşi cu privire la războiul în Ucraina

Cetăţenii ruşi şi belaruşi care solicită permis de şedere şi vize naţionale în Lituania vor fi întrebaţi în viitor despre opiniile lor cu privire la invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres, citând dpa.

UPDATE 23.00: Lupte grele continuă în coridorul dintre Lisiciansk și Bahmut, în estul Ucrainei, potrivit oficialilor

Serhii Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat la televiziunea ucraineană că „sectorul Donețk este cel mai dificil, deoarece rușii încearcă să captureze Bahmut – și toate așezările de la Lisiciansk la Bahmut sunt importante pentru ei”.

UPDATE 22.30: Un centru de primire a ucrainenilor la Paris nu trebuie să primească alte persoane fără adăpost, tranşează justiţia franceză

Un judecător de la un tribunal administrativ din Paris a respins luni cererea asociaţiilor Médecins du monde (MdM) şi Utopia 56 de primire şi a altor naţionalităţi – în afară de cea ucraineană – într-un centru de primire destinat refugiaţilor ucraineni, potrivit unei ordonanţe, pe care AFP scrie că a consultat-o.

UPDATE 22.00: „De ce trageți în noi?” „Am venit să vă eliberăm”: În căutarea de dovezi ale crimelor de război rusești

Tamila Pehyda, o profesoară pensionată, a privit în lacrimi cum groparii exhumau rămășițele soțului ei și cum un medic legist le examina pentru a stabili cauza morții, scrie Reuters.

UPDATE 21.00: Administrația Biden se va întâlni cu directori din domeniul petrolului și gazelor pentru a discuta despre cum să sprijine infrastructura energetică ucraineană

Administrația Biden convoacă joi o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului și gazelor naturale pentru a discuta despre modul în care SUA pot sprijini infrastructura energetică ucraineană, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

UPDATE 20.30: Poliţia spaniolă a interceptat încă trei scrisori-capcană și colete cu ochi de animale adresate ambasadei și consulatelor Ucrainei

Poliția spaniolă a interceptat alte trei plicuri-capcană și colete conținând ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor sale din Barcelona și Malaga, au declarat surse polițienești apropiate de anchetă pentru The Guaradian.

UPDATE 20.00: Întreruperi de energie electrică în toate regiunile după loviturile rusești

Operatorul ucrainean de electricitate Ukrenergo a avertizat luni că vor trebui aplicate întreruperi de urgență ale energiei electrice pe întreg teritoriul Ucrainei, în timp ce țara se confruntă cu consecințele noilor lovituri rusești.

„Din cauza consecințelor bombardamentului (…), pentru a menține echilibrul între producția și consumul de energie electrică, în toate regiunile Ucrainei va fi implementat un sistem de întreruperi de urgență ale energiei electrice. Energia electrică va fi furnizată cu prioritate infrastructurii esențiale”, a anunțat Ukrenergo pe Telegram.

UPDATE 19.55: Putin semnează o lege care interzice în continuare desfășurarea protestelor în mai multe zone publice din Rusia

Protestele vor fi interzise în zone precum, clădiri guvernamentale, universități, școli, oriunde în apropierea bisericilor, aeroporturi și porturi, gări și infrastructuri vitale, a declarat luni agenția de știri de stat RIA.

UPDATE 19.00: Ministerul Rusiei spune că Ucraina a atacat atât bazele aeriene Dyagilevo și Engels cu drone de fabricație sovietică

Ministerul Rusiei spune că Ucraina a atacat atât bazele aeriene Dyagilevo și Engels cu drone de fabricație sovietică. Rusia spune că trei militari ruși au fost uciși și alți patru au fost răniți, iar două aeronave ar fi fost ușor deteriorate.

UPDATE 18.45: Parchetul rus a cerut luni nouă ani de închisoare împotriva opozantului încarcerat Ilia Iaşin

Parchetul rus a cerut luni nouă ani de închisoare împotriva opozantului încarcerat Ilia Iaşin, au declarat susţinătorii acestui critic vechi al Kremlinului, judecat pentru că a denunţat ofensiva din Ucraina.

UPDATE 18.00: Apărarea antiaeriană a ucrainenilor ar fi reușit să intercepteze și să doboare 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia

Apărarea antiaeriană a ucrainenilor ar fi reușit să intercepteze și să doboare 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia în decursul zilei de luni, potrivit președintelui Zelenski.

UPDATE 17.00: Vladimir Putin a vizitat luni personal podul Crimeii după ce acesta a fost redeschis traficului rutier

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat luni personal podul Crimeii după ce acesta a fost redeschis traficului rutier, imaginile video distribuite de presa de stat rusă surprinzându-l pe liderul de la Kremlin la volanul unui autoturism Mercedes Benz.

UPDATE 16.00: Poliția din Republica Moldova a descoperit o rachetă căzută în vecinătatea orașului Briceni

Poliția din Republica Moldova a descoperit o rachetă căzută în vecinătatea orașului Briceni, foarte aproape de granița cu Ucraina și România, potrivit Prima Sursă. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 15.00: Rușii își freacă mâinile de bucurie: Circulația rutieră pe Podul Kerci a fost redeschisă

Traficul pe partea rutieră a podului Crimeii, restaurată după explozia din luna octombrie, a fost deschis în această dimineață, transmite FKU Uprdor „Taman” (FKU Uprdor este, potrivit motorului de căutare Yandex, instituție federală pentru gestionarea autostrăzilor federale – n. trad.). „Pe data de 5 decembrie, la ora 10:50, în cadrul lucrărilor de reparații, a fost relansat transportul pe partea dreaptă a căii rutiere a podului Crimeii”, se arată în mesajul de pe site-ul instituției, scrie Rador.

Pe data de 8 octombrie, pe partea rutieră a podului Crimeii s-a produs explozia unui camion, apoi au luat foc cisternele cu combustibil ale unei garnituri de tren. S-au prăbușit două deschideri ale părții carosabile a tronsonului cu două benzi, care merge de la Krasnodar la Kerci. Mai multe persoane au murit. S-a deschis dosar penal potrivit articolului „terorism”.

UPDATE 13.55: Secretarul de stat SUA: ‘Cu fiecare zi care trece, povara Rusiei devine din ce în ce mai grea’

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că Statele Unite analizează modalitățile prin care pot evita consecințele nedorite ale declarării Rusiei ca fiind stat sponsor al terorismului.

„Am instituit sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, controale fără precedent la export, toate acestea în coordonare cu zeci de țări. Tocmai m-am întors de la reuniunile NATO. Solidaritatea între partenerii NATO și între partenerii G7 este foarte puternică. Așa că analizăm în mod constant diferite măsuri pe care le putem lua pentru a crește presiunea asupra Rusiei, dacă este necesar. Lucrăm cu Congresul chiar acum la o legislație care ne-ar ajuta să ocolim unele dintre problemele desemnării Rusiei ca Stat Sponsor al Terorismului, lucru care are unele consecințe nedorite”, a declarat Blinken.

UPDATE 12.42: Avertisment din partea președintelui Nigeriei: Armele trimise Ucrainei se „strecoară” în Africa și ajung în mâinile teroriștilor

Guvernul nigerian spune că armele furnizate de Occident guvernului ucrainean au început să se răspândească în regiunea vest-africană. Armele ilegale au început să se „strecoare” în regiune, spune președintele Nigeriei.

Un avertisment al președintelui Muhammadu Buhari a fost emis pe 29 noiembrie. Un comunicat oficial publicat pe site-ul biroului prezidențial al Nigeriei transmite că Buhari „a îndemnat la o mai mare vigilență și control de securitate în jurul frontierelor, atrăgând atenția către numărul mare de arme și muniție din războiul dintre Rusia și Ucraina în Bazinul Lacului Ciad”.

UPDATE 11.30: Noi sancțiuni economice aplicate Rusiei intră în vigoare. Totuși, Europa eșuează în a închide robinetul cu bani al lui Putin

Noi sancțiuni economice aplicate Rusiei de Uniunea Europeană și grupul G7 au intrat în vigoare astăzi. Este vorba despre plafonarea prețului cu care Rusia exportă petrol, precum și despre embargoul european asupra petrolului rusesc importat pe mare, anunță RRA.

Aceste măsuri au ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei, utilizate de aceasta pentru a-și finanța mașinăria de război.

Deși sunt experți care se tem de o destabilizare a pieței mondiale, decizia Bruxellesului include o marjă de rezervă, astfel încât Moscova să nu fie totuși obligată să își sisteze exporturile.

Apreciată de Ucraina, plafonarea este respinsă de Rusia, care susține că va mai vinde petrol doar țărilor care nu îi limitează prețul.

„Nu vom accepta acest plafon”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Peskov a dat de înțeles că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a oferi, însă, alte detalii.

Ieri, Organizația Țărilor Producătoare de Petrol a decis să mențină nivelul producției, apreciind că e prea devreme să evalueze impactul noilor sancțiuni antirusești.

UPDATE 10.20: Explozie pe un aerodrom din vestul Rusiei – Au fost înregistrați mai mulți morți și răniți

Un incident grav a avut loc pe un aerodrom din vestul Rusiei. O explozie la o parcare de avioane de pe un aerodrom de lângă Ryazan, Rusia de Vest, s-a soldat cu trei morți și cinci răniți, anunță serviciile de urgență.

Acelaș aerodrom a mai fost secena unui incident grav în iunie, când un IL-76 s-a prăbușit din cauza unei probleme la motor

UPDATE 10.00: Kremlinul anunță condițiile fără de care nu stă la negocieri cu nimeni

Președintele SUA a dat asigurări că este dispus să vorbească cu liderul rus dacă acesta „caută o modalitate de a pune capăt războiului”.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin a ridicat mănușa aruncată cu o zi înainte de liderul american Joe Biden, dar, așa cum a făcut și președintele american, a pus condiții. În timp ce Biden este deschis să se întâlnească cu Putin dacă acesta „caută o modalitate de a pune capăt războiului”, șeful Kremlinului a dat asigurări că este dispus să stea la masa negocierilor atât timp cât Washingtonul va recunoaște teritoriile anexate din sudul și estul Ucrainei – Zaporijjia, Donețk, Luhansk, Crimeea și Herson -, potrivit Guvernului Rusiei. O cerință care face dificilă ajungerea la un acord între ambele părți, susține El Periodică preluat de Rador.

UPDATE 08.15: Ambasadorul ucrainean în SUA anunță noi sancţiuni împotriva Rusiei

Ucraina cooperează în mod direct cu Statele Unite, precum și cu alte țări, pentru a introduce noi sancțiuni eficiente împotriva Rusiei, după atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene, a declarat ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, citat de Ukrinform, conform Rador.

„Cu siguranță furnizăm toate informațiile, lucrăm împreună cu partenerii pentru a ne asigura că sancțiunile sunt extinse în mod constant”, a declarat Oksana Markarova, răspunzând la o întrebare dacă există vreo interacțiune între Ucraina și SUA pentru a crește presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Diplomat american: Putin nu este sincer în privința discuțiilor despre pace
  • Secretarul american al apărării acuză Rusia de „cruzime deliberată” în Ucraina
  • Vladimir Putin va merge pe front, în Ucraina | Anunțul de ultimă oră de la Kremlin
  • Instituțiile de cultură din Ucraina, ținte ale rușilor. 529 au fost distruse sau deteriorate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *