Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Avertismentul lui Volodimir Zelenski: ,,Urmează o criză alimentară globală”

Publicat: 20 mai 2022
Primul proces pentru crime de război după invazia rusă se deschide la Kiev

Incă o zi de război în Ucraina unde președintele Volodimir Zelenski transmite că Rusia a transformat regiunea Donbas într-un ”iad”. Președintele Ucrainei, cel mai probabil, a făcut referire la bombardamentele din regiune.

UPDATE 18.20: Nepotul ministrulului adjunct al Apărării din Rusia a murit în Ucraina

Presa rusă relatează că Adam Khamkhoyev, nepotul ministrulului adjunct al Apărării din Rusia, Yunus-Bek Yevkurov, a murit pe frontul ucrainean.

UPDATE 15.40: Parlamentul ucrainean a extins legea marţială pentru încă 90 de zile

Parlamentul ucrainean a extins legea marţială pentru încă 90 de zile, până la 23 august, informează kyivindependent.com.

Legea marţială a fost declarată de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la 24 februarie, ziua în care Rusia a lansat ofensiva militară în ţara vecină.

UPDATE 15.00: Avertismentul lui Volodimir Zelenski: ,,Urmează o criză alimentară globală”

Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-și debloca porturile, spune președintele.

UPDATE 11.20: Chiar dacă Putin anunță capitularea, sancțiunile împotriva Rusiei nu mai pot fi ridicate

Sancțiunile impuse Rusiei pe fundalul unei invazii militare pe scară largă a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei independente nu vor fi ridicate nici măcar în cazul predării complete a lui Putin.

UPDATE 9.20: Lupte violente în Lugansk. Trupele ruse avansează constant. Ucrainenii încearcă să reziste pe aliniamentul Rubizhne-Severodonetsk-Lugansk-Popasna

Forțele rusești și-au intensificat sâmbătă eforturile pentru a încercui și captura Severodonetsk și probabil vor continua să facă acest lucru în zilele următoare, în timp ce eforturile pe alte axe de avansare, inclusiv Izium, rămân în mare parte blocate, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare a situației.

22 mai 2022


UPDATE 21.40: Volodimir Zelenski cere rachete de urgență în Ucraina: Nu vom ceda Donbasul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relatează agenţia EFE.

UPDATE 19.00: În timp ce negocierile sunt în impas, Zelenski dă un mesaj important: ,,Sfârșitul conflictului va fi diplomatic”

Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace „diplomatice”, a asigurat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt în impas, informează France Presse.

UPDATE 16.20: Rusia interzice intrarea în țară a președintelui american Joe Biden

Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden şi a secretarului de stat Blinken.

UPDATE 15.40: România va trimite Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de la rezervele de stat a unor produse alimentare destinate sprijinirii persoanelor care s-au refugiat în România, din cauza conflictului din Ucraina.

UPDATE 12.40: Lupte violente în Estul Ucrainei. Rușii pregătesc atacuri puternice în profunzime și preventiv consolidează poziții defensive

Forțele rusești se concentrează pe adâncirea și consolidarea pozițiilor defensive din Harkov și de-a lungul axei sudice, în pregătirea contraofensivei ucrainene, în timp ce majoritatea operațiunilor ofensive active rămân limitate la arcul orașului Izium-Donetsk și în special la zona Popasna-Severodonetsk, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul din Ucraina.

21 mai 2022


Un rezumat a celor mai recente evoluții:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul, unde Rusia își concentrează acum principalul efort, a fost „complet distrus”. „Există iadul și asta nu este o exagerare”, a spus el în discursul său de noapte. „Bombardarea și bombardarea altor orașe, loviturile aeriene și cu rachete ale armatei ruse – toate acestea nu sunt doar ostilități în timpul războiului.”

UPDATE 22.30: SUA trimite sistemele de apărare aeriană Patriot în Ucraina

Un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari din Statele Unite prevede transferul sistemelor moderne de apărare aeriană american Patriot în Ucraina.

Proiectul de lege, aprobat joi cu 86 de voturi pentru 11, prevede asistență militară universală de 20 de miliarde de dolari, care este de așteptat să finanțeze transferul de sisteme de arme avansate, cum ar fi sistemele de apărare aeriană Patriot și artileria cu rază lungă.

UPDATE 22.00: Canada a anunțat vineri interzicerea comerțului cu bunuri de lux cu Rusia

Canada a anunțat vineri interzicerea comerțului cu bunuri de lux cu Rusia și a adăugat încă 14 persoane, inclusiv oligarhi, pe lista de sancțiuni impuse în legătură cu invazia rusă în Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE 21.00: Mariupol: Armata rusă afirmă că a „eliberat complet” fabrica Azovstal 

UPDATE 20.30: Ucraina „studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia

Guvernul ucrainean „studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

UPDATE 19.30: Germania va livra primele 15 blindate Gepard către Ucraina în luna iulie

Germania va livra primele 15 blindate Gepard către Ucraina în luna iulie, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin, potrivit The Guardian.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a convenit asupra acestor livrări în discuția avută vineri, prin videoconferință, cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, a precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 19.00: Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonetsk, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei

Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonetsk, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, ucigând trei adulți, potrivit unui oficial ucrainean, citat de The Guardian.

Peste 200 de persoane, inclusiv copii, se adăposteau în școală când a avut loc atacul din această dimineață, a declarat șeful administrației regionale de stat din Luhansk, Serhi Haidai.

UPDATE 18.30: Franța anunță primul său zbor de evacuare medicală pentru ucrainenii răniți și copiii bolnavi de cancer

MAE francez a precizat că zborul de astăzi a evacuat șapte ucraineni răniți în război, plus trei copii ucraineni bolnavi de cancer și pe cei care îi îngrijesc, potrivit CNN. Pacienții vor fi tratați pe cheltuiala Franței în diferite spitale din țară.

UPDATE 17.30: OMV spune că va plăti în euro gazul rusesc

UPDATE 17.00: Vladimir Putin a spus, vineri, că a crescut numărul atacurilor cibernetice asupra Rusiei din partea unor „structuri de stat” străine

Președintele rus Vladimir Putin a spus, vineri, că a crescut numărul atacurilor cibernetice asupra Rusiei din partea unor „structuri de stat” străine și că Moscova va trebui să își consolideze apărarea cibernetică prin reducerea riscului de a utiliza software și hardware străine, potrivit Reuters.

UPDATE 16.30: Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, spune că a discutat, prin videoteleconferință, cu ministrul german al apărării

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, spune că a discutat, prin videoteleconferință, cu ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, despre începerea unui nou proiect important care va întări capabilitățile militare ale Ucrainei.

UPDATE 16.00: Un număr de 42 de state au luat partea Ucrainei în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție

Un număr de 42 de state au luat partea Ucrainei în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție și intenționează să se alăture procedurii, a scris pe Twitter Zelenski.

„Suntem recunoscători partenerilor care au ales partea bună a istoriei. De partea adevărului, a dreptului internațional și a justiției. Împreună, vom trage Rusia la răspundere”, a adăugat președintele ucrainean.

UPDATE 15.30: Țările G7 s-au angajat vineri să mobilizeze 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro) pentru a sprijini finanțele Ucrainei

Țările G7 s-au angajat vineri să mobilizeze 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro) pentru a sprijini finanțele Ucrainei, care se confruntă din februarie invazia rusă, potrivit unui comunicat venit după o reuniune a miniștrilor de finanțe în Germania.

„În 2022, mobilizăm un sprijin bugetar de 19,8 miliarde de dolari, inclusiv 9,5 miliarde de dolari în angajamente recente (…) pentru a ajuta Ucraina să își reducă deficitul financiar și să continue să ofere servicii de bază poporului ucrainean”, se arată în declarația comună.

UPDATE 14.50: Volodimir Zelensky a devenit liderul votului cititorilor revistei Time pentru Persoana Anului: e mai puternic decât Musk sau Biden

Președintele Ucraine, Volodimir Zelenski, a devenit liderul votului cititorilor revistei Time pentru Persoana Anului.

El a primit peste 3,3 milioane de voturi (5%).

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depășit ratingul de lectură Time din acest an, în care cititorii au votat pentru persoanele care, în opinia lor, merită un loc în lista celor mai influenți oameni ai anului, potrivit publicației noastre. Zelenski a ocupat primul loc, primind 3,3 milioane de voturi, ceea ce reprezintă 5% din total”, arată publicația.

UPDATE 13.40: Rușii incendiază comisariatele militare pentru a nu fi luați la război

Mai multe atacuri cu sticle incendiare asupra comisariatelor militare din Rusia au avut loc pe parcursul acestei luni.

Situația este semnalată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care menționează că atacurile cu cocktailuri Molotov reprezintă, probabil, un protest față de mobilizarea nedeclarată a populației apte de luptă pentru frontul din Ucraina.

UPDATE 12.30: Rusia, anunț de ultimă oră: Luganskul va fi în curând luat sub control

Controlul asupra Donbassului se extinde, teritoriul Republicii Populare Lugansk va fi în curând luat sub control, a declarat ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

UPDATE 11.20: Rușii anunță că au cucerit un oraș strategic, Severodonetsk: informații în contradictoriu cu cele oferite de ucraineni

Trupele rusești susțin că eliberează Severodonetsk. Rușii precizează că există lupte aprige pentru acest oraș de importanță strategică pentru ei. Potrivit diferitelor estimări, în regiunea Severodonetsk există între 8.000 și 15.000 de militanți ucraineni.

Ieri, armata ucraineană se apăra în afara orașului, dar apoi s-a retras adânc în zonele rezidențiale, ascunzându-se de obicei în spatele unui scut uman de civili, dintre care sunt încă mulți în oraș, transmit forțele rusești.

„Ieri am relatat despre brigada 115 a Forțelor Armate ale Ucrainei din Severodonețk, ai cărei militari au înregistrat un apel către Zelenski cu refuzul de a continua ostilitățile din cauza lipsei de sprijin și echipament normal”, au transmis forțele ruse, pe Telegram.

UPDATE 10.15: După bătălii grele, rușii preiau controlul administrativ al orașului Mariupol

Institutul pentru Studierea Războiului arată faptul că, în Mariupol, după o perioadă de bătălii grele, trupele rusești încearcă să câștige controlul administrativ al orașului.

UPDATE 09.00: Trupele rusești au bombardat puternic în Luhansk

Oficiali militari ucraineni spun că 12 persoane au fost ucise în regiunea Luhansk, în estul țării, și 60 de proprietăți au fost distruse de bombardamentele rusești de joi.

UPDATE 08.00: Este imposibilă pacea cu Rusia dacă aceasta nu își retrage trupele din Ucraina

Mykhailo Podolyak, principalul consilier prezidențial al Ucrainei și membru al echipei de negocieri, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este „imposibilă fără retragerea totală a trupelor ruse” . Podolyak a spus că Kievul nu este interesat de un nou „Minsk”, referindu-se la acordul de la Minsk din 2015, intermediat de Franța și Germania, care a încercat să asigure o încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

UPDATE: 07.30: Rusia nu va continua aprovizionarea cu alimente dacă sancțiunile continuă

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat Rusia că folosește „hrană ca armă” prin blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră. Dar Dmitri Medvedev , fostul președinte al Rusiei și acum înalt oficial de securitate, spune că Occidentul nu ar trebui să se aștepte ca Rusia să continue aprovizionarea cu alimente dacă va lovi Moscova cu sancțiuni devastatoare. „Lucrurile nu merg așa, nu suntem idioți.”

UPDATE 07.00: Congresul SUA a aprobat ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari

Congresul SUA a aprobat ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina , ambele părți susținând cu nerăbdare efortul. Pasajul final a venit când Antony Blinken, secretarul de stat, a declarat că SUA au autorizat să expedieze Ucrainei încă 100 de milioane de dolari de arme și echipamente din stocurile Pentagonului.
Adauga un comentariu