Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Rusia avertizează despre lupta pentru Herson în „viitor foarte apropiat”

Publicat: 19 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Rusia avertizează despre lupta pentru Herson în viitor foarte apropiat
Rusia avertizează despre lupta pentru Herson în „viitor foarte apropiat”

„În viitorul foarte apropiat, bătălia pentru Herson va începe”, spune administratorul adjunct local instalat în Rusia; Atacurile aeriene rusești scad puterea și apa pe măsură ce iarna se apropie.

UPDATE 23.40: UE lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului

Uniunea Europeană lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului, care ar putea veni chiar în această săptămână, din cauza folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, a declarat un diplomat european pentru CNN.

UPDATE 23.00: Ucraina, nevoită să introducă pene de curent programate în toată țara după zile de atacuri cu rachete rusești

Oficialii ucraineni din domeniul energiei au declarat miercuri că nu au avut de ales decât să introducă pene de curent de urgență și programate, după ce au pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma unor zile de raiduri devastatoare ale rachetelor de croazieră și dronelor rusești, potrivit CNN.

UPDATE 22.45: SUA afirmă că plafonarea prețului petrolului rusesc nu va viza OPEC

Noile măsuri luate de țările Grupului celor Șapte pentru a limita vânzările de petrol rusesc la un preț scăzut impus nu vor fi replicate împotriva producătorilor OPEC, ale căror planuri de reducere a producției au iritat țările consumatoare, a declarat un oficial al Trezoreriei Statelor Unite pentru Reuters.

UPDATE 22.15: Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat vizita la Kiev, de teamă

Un oficial din biroul său a afirmat că autoritățile de securitate din Germania și ministerul de Externe l-au sfătuit să nu se deplaseze în Ucraina, dând însă asigurări că vizita va fi reprogramată în curând.

UPDATE 22.00: Biden face apel la creșterea producției de petrol în SUA

SUA „trebuie să crească în mod rezonabil producția de petrol a SUA”, a declarat președintele de la Casa Albă, după ce a confirmat că SUA va continua să apeleze la rezervele sale strategice pentru a stabiliza prețurile.

UPDATE 21.30: Rușii au înlăturat din Mariupol monumentul Holodomorului, „Holocaustul uitat” comis de Stalin împotriva ucrainenilor

Autoritățile de ocupație rusești din Mariupol au înlăturat monumentul Holodomorului din orașul-port, afirmând că acesta va fi folosit pentru materiale de construcție, relatează The New Voice of Ukraine.

UPDATE 21.00: Putin se află într-o „situație incredibil de dificilă”, afirmă Biden

Președintele rus Vladimir Putin se află acum într-o „situație incredibil de dificilă”, a declarat miercuri Joe Biden, întrebat de reporteri despre impunerea legii marțiale în teritoriile ucrainene recent anexate de Moscova.

UPDATE 20.45: Primarul Kievului Vitali Klitschko a asigurat miercuri locuitorii capitalei ucrainene că orașul nu va fi afectat de atacurile rusești împotriva infrastructurii sale energetice

Primarul Kievului Vitali Klitschko a asigurat miercuri locuitorii capitalei ucrainene că orașul nu va fi afectat de atacurile rusești împotriva infrastructurii sale energetice și că încălzirea va fi pornită începând de joi, 20 octombrie.

„Am luat decizia de a începe sezonul de încălzire în primul rând pe baza condițiilor meteo – răcire treptată și temperaturi scăzute noaptea”, a spus el.

UPDATE 20.15: Grecia a început miercuri să trimită vehicule de luptă a infanteriei BMP-1 Ucrainei

Grecia a început miercuri să trimită vehicule de luptă a infanteriei BMP-1 Ucrainei, potrivit unui anunț făcut de ministrul de Externe Dmitro Kuleba într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologul său grec, Nikos Dendias.

„Este foarte important că îndelung așteptata livrare de vehicule blindate pentru infanterie BMP-1 din Grecia în Ucraina a început deja”, a afirmat Kuleba.

UPDATE 19.00: Imagini ca la începutul războiului: Un convoi rusesc a fost spulberat de ucraineni, de data aceasta cu HIMARS

O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că au început să folosească sistemele HIMARS inclusiv pentru a lovi convoaie ale armatei ruse, imaginile surprinzând cum un întreg șir de vehicule a fost spulberat în atac.

UPDATE 18.45: Vladimir Putin a folosit miercuri un tertip care permite de facto introducerea legii marțiale în întreaga Rusie

Președintele Vladimir Putin a folosit miercuri un tertip care permite de facto introducerea legii marțiale în întreaga Rusie, lăsând însă acest lucru în seama autorităților locale în majoritatea țării.

UPDATE 18.00: „Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de preşedintele său, liderii aleşi şi societatea civilă”

Parlamentul European a anunțat miercuri că „Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de preşedintele său, liderii aleşi şi societatea civilă” este câştigătorul din acest an al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire.

UPDATE 17.00: Israelul nu va furniza armament Ucrainei

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunțat miercuri că Israelul nu va furniza armament Ucrainei, punând capăt speculațiilor în acest sens după ce în urmă cu câteva zile un alt membru al guvernului ceruse acest lucru.

UPDATE 16.00: Adjunctul șefului regiunii Herson, instalat de Rusia, Kirill Stremousov, a declarat miercuri că trupele ucrainene au lansat o ofensivă în direcția Novaya Kamianka-Berislav, în regiunea Herson

Adjunctul șefului regiunii Herson, instalat de Rusia, Kirill Stremousov, a declarat miercuri că trupele ucrainene au lansat o ofensivă în direcția Novaya Kamianka-Berislav, în regiunea Herson, iar pentru moment atacurile au fost respinse, relatează publicația rusă Kommersant. Kievul acuză Rusia că totul este un spectacol de propagandă, după ce oficialii instalați de Moscova se pregătesc să apere orașul de un atac al trupelor ucrainene.

UPDATE 15.30: Explozii puternice la Kiev: sistemul de apărare antiaerienă a intrat în alertă

Mai multe explozii s-au auzit la Kiev, miercuri după-amiază – transmite RBC. Cel puțin trei explozii au fost semnalate în jurul orei 14:30, relatează Rador.

Potrivit corespondentului RBC, explozii au fost raportate de localnici în cartierul Troeşcina, de pe malul stâng al Niprului.

De asemenea, s-au auzit sunete generate de sistemul de apărare antiaerienă.

UPDATE 14.35: Vladimir Putin a introdus legea marțială în regiunile anexate în Ucraina

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat miercuri la televiziunea rusă de stat că a introdus legea marțială în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, teritorii anexate pe cale militară, transmite agenţia UNIAN, potrivit Rador.

„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru regiuni ale Federației Ruse”, a spus Putin. „Acesta va fi trimis imediat Consiliului Federației pentru aprobare. Duma de Stat a fost informată”, a adăugat acesta.

UPDATE 13.45: Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei: ‘Peste 66.000 de militari ruşi au murit în Ucraina’

Forţele ucrainene au lichidat 430 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul soldaților ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 66.280 – potrivit unui raport publicat, miercuri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 269 (+1) de avioane și 242 de elicoptere rusești.

Au mai fost distruse 2.554 (+6) de tancuri ale armatei ruse, 5.235 (+16) de vehicule blindate, 1.637 (+15) de sisteme de artilerie, 189 (+1) de sisteme de apărare aeriană, 372 de lansatoare multiple de rachete, 3.999 (+14) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 16 nave, 1.286 (+10) de drone, 323 (+5) rachete de croazieră și tehnică specială (146 de unități).

Kievul şi Moscova continuă să prezinte bilanţuri contradictorii ale războiului, fiecare afirmând că a pierdut cu mult mai puţini oameni decât inamicul, în contextul în care presei îi este dificil să obţină numărul exact al victimelor civile şi militare.

În urmă cu trei săptămâni Federația Rusă anunța pierderi de peste 100.000 de soldați de partea ucraineană.

UPDATE 12.30: Ursula von der Leyen e scoasă din minți de atacurile rușilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina: Crime de război

Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina sunt acte de teroare pură – susţine şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia toate aceste acţiuni ale armatei ruse reprezintă crime de război – transmite RBC.

„Atacurile rusești asupra infrastructurii civile, în special asupra industriei energetice, sunt crime de război” – a declarat Ursula von der Leyen, într-un discurs susţinut, miercuri, în Parlamentul European. „Deconectarea bărbaților, femeilor, copiilor de la apă, electricitate și încălzire odată cu venirea iernii reprezintă acte de teroare pură” – a adăugat oficialul european.

UPDATE 12.15: UE spulberă speranțele Ucrainei: ‘Nu dispunem de cadrul juridic pentru a declara o țară terță drept un stat terorist!’

UE nu are cadrul legal pentru a declara un stat terț, în acest caz Rusia, un stat terorist, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în timpul unei dezbateri în plen din Parlamentul European de marți seară, titrează presa maghiară.

Potrivit comisarului, o astfel de decizie poate fi luată la nivel național, iar parlamentele naționale au dreptul să facă acest lucru.

Context: Mai mulți deputați europeni care au luat parte la dezbaterile plenare extraordinare privind recunoașterea Rusiei ca sponsor de stat al terorismului au cerut să schimbe formularea subiectului de discuție și să recunoască Rusia ca stat terorist, cu toate consecințele juridice.

Johansson a declarat că războiul din Ucraina a atins un punct de cotitură, forțele ucrainene apărându-se cu succes împotriva armatei ruse de ocupație, dar Moscova continuă să escaladeze tensiunile, amenință cu arme de distrugere în masă, anexează teritoriile ucrainene, mobilizează și atacă civilii fără discriminare.

„Cu cât armata ucraineană are mai mult succes, cu atât mai mult Rusia atacă civili, infrastructura civilă. Războiul agresiv al Moscovei este o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional, criminalii de război trebuie trași la răspundere”, a subliniat Ylva Johansson.

Comisarul a adăugat, de asemenea, că, în opinia sa, „Rusia a pierdut deja războiul, pierde din ce în ce mai mult pe câmpul de luptă. UE trebuie să rămână unită, iar Ucraina va triumfa”, a conchis Johansson.

UPDATE 11.45: Incertitudine mare la Kremlin: Peskov nu știe ce a decis Vladimir Putin în privința regiunilor anexate din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la întrebarea adresată de corespondentul Agenţiei de presă TASS dacă autorităţile ruse vor lua decizia privind crearea unui nou district federal, care să includă regiunile Luhansk şi Doneţk, Herson și Zaporijia, susţinând că nu se știe dacă va fi luată această decizie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, procesul de integrare a noilor regiuni în cadrul juridic rusesc va dura ceva timp. ”Ce decizii vor fi luate de către șeful statului, nu pot spune acum ‘…’ Procesul de integrare [a noilor regiuni – nota Gazeta.Ru] în sistemul juridic și economic al țării noastre a început. El va dura ceva timp”, a mai spus Peskov, informează Rador.

El a mai adăugat că acum există o situație specială în noile regiuni ale Rusiei.

Secretarul adjunct al Consiliului General al Partidului Rusia Unită, Anna Kuzneţova, în cadrul unei videoconferințe cu reprezentanţii ministerelor de resort ale noilor entități constitutive ale Federației Ruse de la Luhansk, a declarat că proiectele de legi sunt deja dezvoltate pentru a integra legislația noilor regiuni ale Rusiei, ținând cont de particularitățile acestor teritorii.

UPDATE 10.40: Ofensivă dezlănțuită în Ucraina: Armata rusă a bombardat marți noapte orașele Energodar și Krivoi Rog

Federația Rusă a continuat, în noaptea de marți spre miercuri, bombardamentele asupra orașelor ucrainene.

Primarul orașului Energodar, Dmitro Orlov, a scris pe Telegram că localitatea aflată lângă centrala nucleară Zaporojie a fost vizat de rachete ruse. „ În această noapte, Energodar a fost din nou sub foc. Orașul este parțial fără curent și apă. Bombardarea, mai întâi a zonei industriale, și apoi a orașului însuși, a început în jurul miezului nopții și nu s-a oprit dimineața”, a spus primarul, care le-a cerut tuturor locuitorilor orașului să rămână în case la adăpost.

Şeful administraţiei militare din Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, Oleksandr Vilkul, a raportat și el că ruşii au lansat noi atacuri asupra oraşului, în noaptea de marţi spre miercuri. O instalație de infrastructură energetică a fost distrusă, potrivit oficialului. „Din cauza loviturilor din timpul ultimului raid aerian, au rămas fără electricitate mai multe așezări din raionul şi microdistrictul Inhuleţ din Krivoi Rog” – a scris acesta pe o reţea socială, scrie Rador. Oleksandr Vilkul a menționat că specialiştii lucrează deja la fața locului pentru restabilirea alimentării cu energie electrică.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, în cursul zilei de marţi, armata rusă a atacat peste 10 regiuni ucrainene. „Regiunea Jitomir, regiunea Kiev, regiunea Sumi, Dnipro, Krivi Ruh, regiunea Harkiv, Zaporijjia, Mikolaiv și alte orașe din sudul Ucrainei şi din Donbas au fost supuse atacurilor teroriste”, a zis Zelenski, într-un discurs difuzat marţi seară.

UPDATE 09.50: Moment tensionat între armata SUA și cea a Rusiei în Alaska: avioanele americane au escortat două bombardiere nucleare rusești

Avioanele de vânătoare americane F-16 au urcat pentru a escorta portavioanele strategice ruse Tu-95, a informat marți Comandamentul Comun al Apărării Aerospațiale nord-americane (NORAD).

„Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA au escortat aeronave rusești, care au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian american sau canadian”, a declarat NORAD într-un comunicat citat de Interfax.

Vorbim despre două avioane Tu-95 care au zburat în apropiere de Alaska pe 17 octombrie.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că două portavioane strategice rusești Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Oceanului Pacific, Bering și Okhotsk Seas.

„Durata zborului a fost mai mare de 12 ore”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Potrivit armatei rusești, Tu-95MS a fost însoțit de avioame de tip MiG-31 cu rază lungă de acțiune ai Flotei Pacificului.

Portavioanele strategice rusești de rachete Tu-95MS, Tu-160 și bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 fac parte din aviația cu rază lungă de acțiune a forțelor aerospațiale ale Federației Ruse. Aeronavele cu rază lungă de acțiune sunt componenta aeriană a triadei nucleare rusești.

UPDATE 08.00: Ucraina spune că 30% din centralele sale au fost distruse în ultimele opt zile

Secretarul general al NATO spune că noi tehnici de apărare împotriva dronelor vor fi livrate Ucrainei în câteva zile

UPDATE 07.00: Rusia avertizează că va lupta pentru Herson într-un „viitor foarte apropiat”

Kirill Stremousov, administratorul adjunct instalat de Rusia al regiunii Herson, a declarat într-un mesaj Telegram postat marți seara că „În viitorul foarte apropiat, bătălia pentru Herson va începe”.

„Populația civilă este sfătuită să părăsească zona viitoarelor ostilități aprige, dacă este posibil, pentru a nu se expune la riscuri inutile”, a adăugat Stremousov.

UPDATE 07.00: Civilii sunt relocați

Noul comandant al armatei Moscovei din Ucraina a anunțat că civilii sunt „relocați” din orașul Kherson, ocupat de ruși, din sud, descriind situația militară ca fiind „tensionată”

Adauga un comentariu