National

Război în Ucraina: Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale, afirmă Ursula von der Leyen

Publicat: 12 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Rusia este cea mai directă amenințare la adresa ordinii internaționale afirmă Ursula von der Leyen
Reamintim că mii de civili au fost ucişi în Ucraina de la debutul războiului în data de 24 februarie şi milioane de ucraineni au fost strămutaţi în urma invaziei rus

Incă o zi de război în Ucraina unde trupele rusești înaintează în continuare. Defensiva ucraineană rezistă eroic, iar bombardamentele sunt neîncetate.

Iată cele mai recente informații despre războiul din Ucraina:

  • Președintele Finlandei urmează să își anunțe poziția în această dimineață, dacă țara ar trebui sau nu să adere la NATO
  • Acesta ar fi primul pas către o decizie oficială privind aderarea, deoarece ideea aderării la NATO devine din ce în ce mai populară în Finlanda, în lumina invaziei ruse.
  • În semnul unei situații din ce în ce mai disperate în orașul port Mariupol asediat din sud , oficialii ucraineni au emis avertismente îngrozitoare cu privire la soarta civililor și a ultimilor luptători după săptămâni de atacuri rusești care s-au transformat într-un „ghetou medieval”, a spus primarul oraşului
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a spus că are toată intenția de a continua lupta, spunând că „războiul se va termina când Rusia ne va întoarce dreptul la viață”, într-o sesiune video cu studenți francezi.

UPDATE 23.00: Încă o navă rusească este în flăcări în Marea Neagră

O navă rusească de suport logistic – „Vsevolod Bobrov” – era tractată joi seara din zona Insulei Șerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări, a anunțat un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.

UPDATE 22.30: Resentimentele față de refugiații ucraineni cresc în Europa Centrală și de Est

Primirea călduroasă pe care cetățenii din Europa Centrală și de Est au arătat-o pentru prima dată refugiaților ucraineni se diminuează încet-încet, în special în țările mai pro-ruse, precum Slovacia și Bulgaria, unde „privilegiile” refugiaților sunt criticate, iar acum se fac comparații cu criza refugiaților din 2015, scrie Euractiv.com.

UPDATE 22.00: Zelenski: Ucraina trebuie să câştige războiul şi să nu accepte nicio „ieşire pentru Rusia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „dispus să discute” cu omologul său rus Vladimir Putin, „dar fără ultimatumuri”, şi respinge orice acord care să „salveze faţa” acestuia sau să ofere „o ieşire pentru Rusia” din situaţia în care aceasta a intrat prin agresiunea împotriva Ucrainei, conform unor extrase dintr-un interviu acordat de Zelenski postului italian RAI, relatează joi agenţia EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE 21.30: Secretarul de stat al SUA, proaspăt ieşit din carantină, vine în Europa în acest weekend

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a ieşit joi din carantină, la o săptămână după ce a fost testat pozitiv cu Covid-19, şi se va deplasa în acest weekend în Europa pentru reuniuni cu aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE 21.00: Ministerul Apărării de la Kiev, despre prima fază a războiului cu Rusia: S-a încheiat cu victoria Ucrainei

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, susţine că Ucraina a reușit să obţină un avantaj în prima fază a războiului împotriva Federației Ruse, fiindcă ocupanţii nu și-au atins obiectivele și au suferit pierderi grele, potrivit Rador care citează agenția de presă RBC.

UPDATE 20.30: Scandal în Marea Britanie: Guvernul refuză să facă publice documentele privind numirea lui Evgheni Lebedev -fiul fostului agent KGB- în Camera Lorzilor

Guvernul britanic condus de Boris Johnson a refuzat joi să dezvăluie informațiile cerute de opoziția laburistă cu privire la numirea omului de afaceri de origine rusă Evgeni Lebedev în Camera Lorzilor, invocând „securitatea națională”, potrivit AFP.

UPDATE 20.00: Activele rusești înghețate în Elveția scad la 6,3 miliarde de franci elvețieni

Valoarea activelor rusești înghețate în Elveția a scăzut din aprilie la 6,3 miliarde de franci elvețieni (6 miliarde de euro), a declarat joi un oficial de rang înalt de la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice, în timp ce țara cantoanelor se confruntă cu numeroase critici, potrivit AFP.

UPDATE 19.30: Imagini noi arată cum forțele speciale ale Ucrainei ar fi reușit să distrugă un depozit rusesc de armamente

Imagini noi arată cum forțele speciale ale Ucrainei ar fi reușit să distrugă un depozit rusesc de armamente, inclusiv muniție pentru lansatoarele multiple de rachete de artilerie. Pentru acest atac care s-a lăsat cu explozii secundare foarte puternice, forțele ucrainene ar fi folosit o dronă de producție autohtonă cară și aruncă un singur proiectil nedirijat de doar 2 kg.

UPDATE 19.00: Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, îndeamnă companiile germane să se retragă din Rusia și să se relocheze în Ucraina

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, îndeamnă companiile germane să se retragă din Rusia și să se relocheze în Ucraina. „În timp ce Rusia continuă să comită atrocități abominabile în Ucraina, profiturile companiilor străine care încă fac afaceri în Rusia sunt pătate cu sângele ucrainenilor. Aceasta va fi o contribuție la pacea din Europa”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

UPDATE 18.40: Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a aprobat cu o largă majoritate deschiderea unei anchete cu privire la atrocitățile pe care trupele ruse de ocupație le-ar fi comis în Ucraina

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit joi în sesiune specială, a aprobat cu o largă majoritate deschiderea unei anchete cu privire la atrocitățile de care trupele ruse de ocupație sunt acuzate că le-ar fi comis în Ucraina, informează AFP.

UPDATE 18.20: Germania salută dorința Finlandei de aderare la NATO

Germania salută dorința Finlandei de aderare la NATO, a scris, joi, pe Twitter cancelarul Olaf Scholz. De asemenea, l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe președintele Finlandei, Sauli Niinisto, de sprijinul deplin al guvernului german.

UPDATE 18.00: Rușii au început să-și repare tancurile cu componente din frigidere și mașini de spălat din cauza sancțiunilor occidentale

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Rusiei forțează forțele armate ale Moscovei să utilizeze componente electronice din frigidere și mașini de spălat vase în unele din tancurile lor și celelalte echipamente militare, relatează The Washington Post.

UPDATE 17.20: Declarații la televiziunea de stat rusă: Invadarea Ucrainei este „departe de obiectivul nostru principal”

O prezentatoare de televiziune rusă a spus că sărbătorile celui de-al Doilea Război Mondial în Rusia au demonstrat sprijinul pe care Vladimir Putin îl are pentru invazia sa în Ucraina și au ridicat spectrul condorm căruia, că Kremlinul își intensifică campania.

UPDATE 16.30. Prima doamnă a Ucrainei a explodat după ce rușii au atacat o școală și au ucis mai mulți copii: Poartă un război împotriva viitorului nostru

Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, a acuzat Rusia că ”poartă război împotriva copiilor” ucraineni şi ”viitorului” întregii ţări. Cel puţin 3 persoane au murit şi alte 12 au fost rănite în cursul nopţii în urma unor bombardamente ale forţelor ruse care au vizat o şcoală şi un internat de în oraşul Novhorod-Siverskîi, din nordul ţării, a mai declarat Zelenska, potrivit CNN.

UPDATE 15.30: Vladimir Putin, despre România și celelalte state din UE: ‘Îşi afectează într-o mai mare măsură propriile interese naţionale şi bunăstarea propriilor cetăţeni’

Sancţiunile impuse de Occident Rusiei „provoacă” o criză mondială şi generează cele mai mari dificultăţi pentru Uniunea Europeană, a afirmat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în timp ce la nivelul statelor europene au apărut tensiuni din cauza concesiilor care ar putea fi acordate Ungariei.

UPDATE 14.30: Deminarea Ucrainei după invazia rusă va dura între 5 şi 10 ani 

Operaţiunile de deminare pe întregul teritoriu ucrainean după invazia rusă vor dura între cinci şi zece ani, a declarat Oleh Bondar, şeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgenţă al Ucrainei.

UPDATE 13.25: Ucrainenii au descoperit mii de cadavre de soldați ruși depozitate într-o zonă atent supravegheată

Pe măsură ce războiul dă semne că va fi unul de durată, tot mai multe dovezi ale pierderilor suferite de Rusia în Ucraina încep să iasă la iveală. Serviciile ucrainene de informații au obținut indicii că în regiunea Donețk se află mii de cadavre de soldați ruși „depozitate” într-o zonă atent supravegheată, iar în regiunea capitalei Kiev au fost filmate vagoane frigorifice cu trupuri de soldați ruși „nerevendicate”.

UPDATE 12.30: Volodimir Zelenski laudă Finlanda pentru intenția de a adera la NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a felicitat Finlanda pentru „pregătirea sa de a solicita aderarea la NATO”.

UPDATE 12.15: Decizia care va enerva Rusia: Suedia a decis când va solicita aderarea la NATO

Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, care și-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat joi cotidianul Expressen, citat de Reuters.

UPDATE 11.25: Ucraina, bombardamente în sud-vestul Rusiei: guvernatorul rus susține că este cea mai dificilă situație

O persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite în sud-vestul Rusiei în urma unor bombardamente provenind din Ucraina, a anunţat miercuri guvernatorul rus al regiunii afectate, transmite AFP.

„În acest moment, o persoană şi-a pierdut viaţa – a murit în ambulanţă -, şi sunt trei răniţi”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, informează Agerpres.

UPDATE 10.50: Rusia pregătește ofensiva totală: au cerut evacuarea orașelor din estul Ucrainei

Conducerea militară rusă a cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din estul Ucrainei, transmite joi dpa.

„Având în vedere situaţia umanitară catastrofală ce se profilează pentru majoritatea civililor din Kramatorsk şi Sloviansk, solicităm comunităţii internaţionale, ONU, OSCE şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să adopte imediat toate măsurile pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a civililor din aceste oraşe aflate sub controlul iniţiat de forţele armate ucrainene”, a declarat miercuri seară generalul colonel Mihail Mizinţev din partea ministerului rus al apărării, citat de agenţia Interfax, informează Agerpres.

UPDATE 09.30: Vitali Klitschko trage un mare semnal de alarmă: Putin ar putea utiliza arma nucleară împotriva capitalei

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat, pentru CNN, că este îngrijorat de posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică asupra Kievului.

UPDATE 08.30 Un militar ucrainean l-a rugat pe Elon Musk să ajute la evacuarea din Mariupol

Un comandant marin ucrainean, adăpostit cu alți luptători la oțelăria Azovstal din Mariupol, a făcut apel personal la Elon Musk să-i ajute să părăsească în siguranță orașul din sud, care a fost asediat de invadatori ruși de câteva săptămâni.

Într-o postare pe Twitter, Serhiy Volyna a scris: „Oamenii spun că vii de pe altă planetă pentru a-i învăța pe oameni să creadă în imposibil.

„Plantele noastre sunt una lângă cealaltă, deoarece eu trăiesc acolo unde este aproape imposibil să supraviețuiești. Ajută-ne să plecăm din Azovstal într-o țară intermediară. Dacă nu tu, atunci cine? Dă-mi un indiciu.”

Într-o postare separată pe Facebook, Volyna l-a descris pe Musk drept un „supraom”, cerându-i să ajute la evacuarea către „o țară terță”.

UPDATE 08.00: Siemens va ieși de pe piața rusă

Conglomeratul industrial german Siemens a anunțat joi că se va retrage de pe piața rusă ca urmare a războiului cu Ucraina.

UPDATE 07.30 Rusia nu înregistrează progrese mari, spun oficialii din Ucraina

Rusia își continuă ofensiva în est – dar Ucraina susține că inamicul său nu a încercat noi progrese în regiunea Harkov și adaugă că trupele ucrainene au mai recucerit un sat acolo.

UPDATE 07.00: Rusia este o amenințare directă la adresa ordinii mondiale

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a avertizat că Rusia reprezintă „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său „barbar” împotriva Ucrainei.

TOATE INFORMAȚIILE DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA DE PE 11 MAI AICI

Adauga un comentariu