Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Rusia spune că deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk

Publicat: 04 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat sunt pregătiți să se adune astăzi în Elveția pentru a elabora un „ Plan Marshall ” pentru a reconstrui Ucraina devastată de război.

Între timp, Rusia a declarat că deține controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei după ce a preluat Lysychansk , ultimul oraș controlat de ucraineană din regiune.

UPDATE 23.00: Scenariile Rusiei pentru teritoriile ocupate și când crede șeful spionajului militar ucrainean că s-ar încheia războiul

Rusia lucrează la mai multe scenarii pentru teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei: de la anexare până la crearea de cvasi-republici, potrivit Șefului Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov. Totodată, el a spus că războiul se va încheia, cel mai probabil, anul următor (în 2023), când trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat a Ucrainei din 1991, recuperând teritoriile ocupate, potrivit Agerpres.

UPDATE 22.30: Poate funcționa propunerea G7 de plafonare a prețului petrolului rusesc

O plafonare a prețurilor ar putea funcționa printr-un sistem care să reducă sau să interzică asigurarea sau finanțarea pentru transporturile de petrol rusesc peste o anumită sumă. În termeni simpli, dacă un petrolier este de acord să primească un transport de petrol din Rusia la un preț mai mare decât tariful pe baril stabilit de G7, nu va putea obține serviciile de asigurare și financiare esențiale pentru ca o astfel de tranzacție să aibă succes, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 22.00: Cine este Sergei Agarkov, viceprimarul orașului Balaklia, capturat de ruși

Rușii l-au pus în funcția de viceprimar al orașului Balaklia, regiunea Harkov, pe Sergei Agarkov, care în 2010 a participat la „Ucrainenii au talent”.

UPDATE 21.30: Premierul britanic sugerează găsirea unor „rute alternative” pentru a scoate cereale din Ucraina

Comunitatea internațională va trebui să găsească „rute alternative” pentru a transporta proviziile de cereale din Ucraina, a declarat luni premierul britanic Boris Johnson. Vorbind în parlament, după întâlnirile cu ceilalți lideri ai G7 de săptămâna trecută, Johnson a sugerat folosirea liniilor de cale ferată sau a fluviului Dunărea, dacă nu se poate conta pe strâmtoarea Bosfor din Turcia, potrivit CNN.

UPDATE 21.00: Ucraina îngheață active rusești și bieloruse în valoare de 12 milioane de dolari

Ucraina îngheață active rusești și bieloruse în valoare de 12 milioane de dolari, anunță procurorul general, citat de CNN. Activele includ 300 de containere de cale ferată cu îngrășăminte minerale care au fost găsite ca încălcând reglementările vamale ucrainene, potrivit declarației postate pe site-ul procuraturii.

UPDATE 20.30: Mesajul clar al Ministerului ucrainean al Apărării: Nu este nevoie de mobilizarea forțată a femeilor în acest moment

În prezent, nu este nevoie de mobilizarea forțată a femeilor de către Forțele Armate ale Ucrainei și nu există planuri de restricționare a călătoriilor femeilor în străinătate, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE 20.00: Premierul suedez Magdalena Andersson a vizitat Bucha și Borodianka

Pe 4 iulie, premierul suedez Magdalena Andersson a vizitat Bucha și Borodianka, orașe din regiunea Kiev devastate de războiul Rusiei. „Președintele Volodimir Zelenski spune că ucrainenii luptă nu doar pentru Ucraina, ci pentru lumea civilizată și pentru valorile democratice. Și acesta este adevărul absolut”, a spus ea.

UPDATE 19.30: Un luptător britanic capturat de separatiștii proruși face apel împotriva condamnării la moarte

Echipa de apărare a cetățeanului britanic Aiden Aslin, care a fost condamnat la moarte de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) luna trecută, a depus un apel, cerând excluderea mai multor articole din codul penal al RPD, a relatat luni agenția de presă de stat rusă TASS, citându-l pe avocatul Pavel Kosovan.

UPDATE 19.00: Turiștii ruși din Turcia se plâng că primesc pliante cu dronele Bayraktar

Turiștii ruși ce își fac concediul în Turcia au început să se plângă pe rețelele de socializare că primesc pliante care îi informează că sejurul lor va finanța producția de drone Bayraktar TB-2 ce vor fi trimise Ucrainei.

UPDATE 18.40: Marea Britanie a anunțat că va introduce marți noi sancțiuni economice, comerciale și de transport asupra Belarusului

Marea Britanie a anunțat că va introduce marți noi sancțiuni economice, comerciale și de transport asupra Belarusului din cauza sprijinului țării pentru invazia Ucrainei de către Rusia, relatează The Guardian. Noul pachet va include interdicții de import și export pentru bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, inclusiv pentru exporturile de produse petroliere, componente de tehnologie avansată și bunuri de lux și importuri de fier și oțel din Belarus.

UPDATE 18.00: Ce găsești în kitul unui pușcaș marin NATO: Cu ce luptă și câte kg cară

Încă din antichitate soldații au purtat poveri grele în război, însă soldații și pușcașii marini ai vremurilor noastre poartă kituri cu o greutate ce poate trece de 40 de kilograme. Iată ce găsești în kitul unui pușcaș marin NATO, din armata portugheză.

UPDATE 17.30: Uniunea Europeană va înființa o platformă de reconstrucție care va coordona reconstrucția Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia

Uniunea Europeană va înființa o platformă de reconstrucție care va coordona reconstrucția Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat luni Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, relatează Reuters.

UPDATE 17.00: Ucrainenii au doborât o dronă Orlan-10 pe care militarii ruși au lipit o icoană

O fotografie distribuită pe platformele social media arată o dronă Orlan-10 doborâtă de ucrainenii care au descoperit că militarii ruși au lipit o icoană de aparatul de zbor fără pilot.

UPDATE 16.20: Vladimir Putin, nicio felicitare pentru Joe Biden: ‘Politicile neprietenoase ale Statelor Unite sunt motivul’

Şeful statului rus, Vladimir Putin, nu-l va felicita luni pe preşedintele american Joe Biden de Ziua Independenţei în SUA, ca urmare a acţiunilor ”neprietenoase” ale Washingtonului la adresa Moscovei, a anunţat Kremlinul, transmite Reuters, conform AGERPRES.

”În acest an, felicitările cu greu pot fi considerate un lucru adecvat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor într-un apel telefonic. ”Politicile neprietenoase ale Statelor Unite sunt motivul”, a adăugat el.

UPDATE 16.00: Ucraina proclamă victoria – Steagul ucrainean flutură din nou pe Insula Șerpilor

Steagul Ucrainei a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, potrivit reprezentanților armatei ucrainene.

UPDATE 15.20: Rușii își recuperează în secret soldații căzuți în Ucraiana – Kievul anunță predarea a 400 de cadavre

Guvernul Ucrainei a predat până în prezent cadavrele a peste 400 de militari ruşi căzuţi în luptă, iar Rusia ”le recuperează în secret”, evitând să o facă public pentru ca populaţia să nu vadă acest lucru, a declarat Irina Vereşciuk, viceprim-ministru responsabil cu reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, pentru presa locală, citată luni de EFE.

”Am returnat peste 400 de cadavre… Evident că sunt foarte puţine, pentru că ştim că-s mult mai mulţi” militari ruşi morţi în război, a explicat oficialul guvernamental.

Rusia ”nu vrea ca cetăţenii săi să vadă că este predat un număr mare de cadavre. Îşi dă seama ce potenţial exploziv are un astfel de demers”, aşa că ”o face aproape în secret, nu public, şi încearcă să nu ne predea nouă niciun cadavru”, a adăugat ea.

UPDATE 14.01: O fostă balerină se înrolează în războiul din Ucraina

O fostă balerină s-a alăturat forțelor armate ucrainene pentru a lupta cu rușii care au invadat Ucraina în februarie, potrivit Sky News. Balerina Lesia Vorotnyuk a lucrat la Opera Națională din Kiev. După începerea războiului, ea a ajutat civilii să se evacueze din capitala ucraineană în timp ce rușii se apropiau de oraș.

UPDATE 12.53: Aleksandr Lukaşenko, aliat fidel al Kremlinului, răspunde criticilor: ‘Știaţi toate acestea. Vom rămâne alături de Rusia Frăţească’

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, în cadrul angajamentului mai vechi privind un „stat unional”, a transmis Reuters duminică, conform AGERPRES.

Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este cel mai apropiat aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, reaminteşte agenţia. El a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriu belarus pentru invadarea Ucrainei.

La o ceremonie de aniversare a eliberării Minskului de către trupele sovietice, în al doilea război mondial, Lukaşenko a anunţat că sprijină cu toată energia ofensiva lui Putin în Ucraina „chiar din prima zi”, din 24 februarie.

UPDATE 11.15: Lagăr de concentrare în Ucraina: 10.000 de deținuți ar fi sechestrați în condiții inumane de către ruși

Peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă, se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, transmite luni EFE.

Aceste informaţii au fost date publicităţii duminică noapte pe Telegram de către primăria din Mariupol, ai cărei edili se află în exil, şi au fost preluate luni de agenţiile de presă ucrainene. ”Rezidenţi civili paşnici au fost reţinuţi de ocupanţii (ruşi) şi trimişi în locuri unde sunt privaţi de libertate. Sunt cunoscute câteva închisori de acest tip: două în Olenivka, un centru de detenţie preventivă din (regiunea) Doneţk şi unul în Makiivka”, au declarat sursele citate, scrie Agerpres.

”Persoanele sunt deţinute în condiţii teribile şi inumane, ca într-un lagăr de concentrare. Sunt închise în celule minuscule, de 2 metri pătraţi pe 3, câte 10 persoane”, a menţionat primăria în exil a Mariupol.

UPDATE 11.00: Trupele rusești au tras cu o rachetă dintre într-o școală din regiunea Harkov

O școală din nord-estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al armatei din Rusia, anunță un oficial ucrainean, potrivit Sky News.

UPDATE 10.15: Ucraina se va reconstrui cu banii europenilor, pe modelul menținerii afacerilor în pandemie

Banca Europeană de Investiţii (BEI) propune o structură de finanţare, folosită anterior în timpul pandemiei, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, cu investiţii de până la 100 de miliarde de euro (104,3 miliarde de dolari), conform unui document consultat de Reuters. Fondul fiduciar de tranzit (E-U GTF) ar urma să beneficieze de o contribuţie iniţială de 20 de miliarde de euro de la statele membre UE şi de la bugetul blocului comunitar, sub formă de granturi, credite şi garanţii.

UPDATE 09.05: Rusia amenință voalat Suedia și Finlanda: ‘Se efectuează atacuri în primul rând asupra infrastructurii militare a inamicului dacă izbucnesc ostilitățile’

Desfășurarea bazelor NATO în Finlanda și Suedia va pune în pericol locuitorii acelor orașe în care va fi localizată infrastructura militară, a declarat președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, relatează Interfax.

„Desfășurarea bazelor NATO nu va proteja nici Finlanda, nici Suedia. Invers. Acest lucru îi va pune în pericol pe locuitorii orașelor în care va fi localizată infrastructura militară”, a scris Volodin, luni, în canalul său de telegramă.

UPDATE 08.00: Forțele ucrainene s-au retras din Lysychansk , deoarece Rusia susține că deține acum controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele Moscovei au stabilit „controlul deplin” asupra Lysychansk şi a mai multor aşezări din apropiere. Comandamentul militar al Ucrainei a confirmat duminică seara că trupele sale au fost forțate să se retragă din oraș, spunând că altfel ar exista „consecințe fatale”. Lysychansk a fost ultimul oraș controlat de ucraineană din regiunea Lugansk.

UPDATE 07.30: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va recâștiga Lysychansk cu ajutorul armelor vestice cu rază lungă de acțiune

Vom reveni datorită tacticii noastre, datorită creșterii ofertei de arme moderne. Ucraina nu renunță la nimic”, a spus el într-un discurs de seară.

UPDATE 07.00: Orașul Sloviansk din estul Ucrainei din regiunea Donețk a fost lovit duminică de bombardamente

Orașul Sloviansk din estul Ucrainei din regiunea Donețk a fost lovit duminică de bombardamente puternice de la mai multe lansatoare de rachete, ucigând șase persoane și rănind alte 20, a declarat primarul orașului Vădim Lyakh. În capitala regională Kramatorsk post-2014, o rachetă a distrus un hotel, potrivit primarului său, Oleksandr Goncharenko. El a spus că trei rachete au lovit orașul duminică și că nu au fost raportate victime până acum.

 

Adauga un comentariu