Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Rușii au atacat Severodonețk din 4 direcții diferite și au trimis în luptă „Terminatorul”

Publicat: 23 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina. Rușii au atacat Severodonețk din 4 direcții diferite și au trimis în luptă Terminatorul
Război în Ucraina

O nouă zi de război în Ucraina. Rusia a intensificat ofensiva în Donbas, context în care Ucraina a exclus posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii. Președintele Volodimir Zelensky spune că în prezent 700.000 de apărători ai Ucrainei luptă în toată țara împotriva invadatorilor ruși. Între timp, în zonele eliberate din Harkov, oamenii se întorc la casele lor, dar unii mai găsesc doar pereți găuriți și clădiri distruse. Rusia a interzis intrarea în această ţară pentru 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA.

UPDATE 21.00: Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon

Danemarca furnizează Ucrainei lansatoare antinave Harpoon şi rachete pentru a-şi apăra ţărmurile. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat vestea astăzi.

 „Suntem recunoscători Danemarcei, care a anunţat astăzi că va furniza harponul şi lansatorul de rachete pentru a ajuta Ucraina să-şi apere ţărmurile”, a declarat Austin, într-o conferinţă de presă după reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare pentru Ucraina.

UPDATE 20.40: SUA spun că 20 de țări anunță noi pachete de asistență în materie de securitate pentru Ucraina

Aproximativ 20 de țări au anunțat noi pachete de asistență de securitate pentru Ucraina în timpul unei întâlniri cu aliații care vizează coordonarea armelor pentru Kiev, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, relatează The Guardian.

UPDATE 20.15: Forțele ucrainene au eliberat un total de 24 de așezări din regiunea Harkov

Forțele ucrainene au eliberat un total de 24 de așezări din regiunea Harkov în timpul unei contraofensive majore, a anunțat luni șeful Armatei Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, citat de The Kyiv Independent. Potrivit acestuia, în satele de la nord de Harkov, locuitorii au fost forțați să petreacă luni de zile în subsoluri, în timpul ocupației ruse.

UPDATE 19.40: Epavă a unei drone a Armatei Ucrainei, găsită între Sulina și Sfântu Gheorghe

O dronă militară cu însemnele Armatei Ucrainei a fost descoperită într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, Ministerul Apărării precizând că epava acesteia a fost găsită la aproximativ două mile marine de țărm. Cel mai probabil, este vorba despre o dronă Bayraktar. În prima săptămână din luna mai, atunci când s-a prăbușit drona, ucrainenii au folosit dronele de producție turcească pentru a distruge două nave rusești de patrulare din clasa Raptor, lângă Insula Şerpilor.

UPDATE 19.20: Senatorii americani susțin aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Liderii democrați și republicani din Senatul american au înaintat, luni, o rezoluție care susține candidatura Suediei și Finlandei pentru a adera la NATO, subliniind sprijinul pentru extinderea alianței nord-atlantice, relatează Reuters.

UPDATE 18.50: Rusia a primit un plan de pace propus de Italia pentru a pune capăt războiului din Ucraina și îl studiază

Rusia a primit un plan de pace propus de Italia pentru a pune capăt războiului din Ucraina și îl studiază, a declarat luni adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko, citat de agențiile ruse, relatează AFP.

„L-am primit nu cu mult timp în urmă. Îl studiem”, a spus el, subliniind că în prezent nu sunt discuții între Rusia și Italia.

UPDATE 18.15: Rușii impun rubla ca monedă oficială în Herson, alături de grivnă

Noile autorități pro-ruse din regiunea ucraineană Herson, cucerită de Moscova, au făcut luni moneda rusă, rubla, moneda oficială alături de grivna ucraineană, relatează AFP.

UPDATE 17.45: Starbucks pleacă din Rusia, după 15 ani, anunțând luni că își închide toate cele 130 de magazine din această țară, conform CNN

Starbucks a anunțat, luni, că a închis toate cele 130 de cafenele pe care le are în Rusia, marcând sfârșitul prezenței unora dintre cele mai importante mărci occidentale în Rusia, scrie Reuters.

UPDATE 17.20: O coloană de peste 400 de mașini cu civili care încercau să plece din zona ocupată de ruși ar fi fost blocată de forțele ruse

O coloană de peste 400 de mașini cu civili care încercau să plece din zona ocupată de ruși ar fi fost blocată de forțele ruse, spune Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar din sud-estul Ucrainei, citat de CNN.

„De acum, este imposibil să părăsești teritoriile ocupate temporar – de la Melitopol și Enerhodar spre Zaporojie. Din motive necunoscute, transportul nu este permis prin punctul de control al inamicului din Vasîlivka. Există o coadă de peste 400 de mașini”, a transmis Orlov.

UPDATE 16.20: Serviciile secrete din Ucraina dau bomba: Vladimir Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat

A existat o tentativă de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat un înalt oficial de securitate din Ucraina într-un interviu acordat publicației Ukrayinska Pravda, anunță Sky News. Kyrylo Budanov, șeful direcției serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat că tentativa de asasinare a avut loc după începutul războiului din luna februarie. El a mai spus că Vladimir Putin a fost atacat de persoane din regiunea Caucazului.

„A existat o tentativă de asasinare a lui Putin. El chiar a fost atacat, se spune de către reprezentanți ai Caucazului, nu cu mult timp în urmă. Aceasta este o informație secretă. A fost o tentativă absolut nereușită, dar chiar s-a întâmplat. S-a întâmplat în urmă cu aproximativ două luni. Repet, această tentativă a fost nereușită. Nu a existat nicio publicitate în legătură cu acest eveniment, dar a avut loc”, a declarat Kyrylo Budanov. Nicio dovadă nu a fost prezentată, iar jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.

UPDATE 16.10: Atac aerian devastator al rușilor: Zelenski raportează 87 de oameni morți

87 de persoane au fost ucise săptămâna trecută într-un atac aerian rusesc în orașul Desna, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta pare a fi cea mai mare pierdere de vieți omenești a Ucrainei într-un singur atac, anunță Reuters, relatează Mediafax. În ziua atacului, un purtător de cuvânt al armatei din Rusia a declarat că rachete de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune au lovit forțele de rezervă ucrainene la un centru de antrenament de lângă Desna, în regiunea nordică Cernihov. Volodimir Zelenski nu a spus dacă victimele atacului de la Desna erau militari sau civili. În apropierea orașului există o cazarmă militară și o bază de antrenament.

UPDATE 15.50: Kremlinul reacționează la cazul soldatului Vadim Șișimarin, condamnat la închisoare pe viață în Ucraina

Kremlinul a reacționat, luni, 23 mai, la cazul soldatului Vadim Șișimarin, condamnat luni la închisoare pe viață pentru crime de război de un tribunal din Kiev.

UPDATE 14.30: Primul soldat rus judecat pentru crime de război a fost condamnat la închisoare pe viață

Un soldat rus, în vârstă de 21 de ani, a fost găsit vinovat în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului. Vadim Shishimarin, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru ca la câteva zile după începerea invaziei rusești, a ucis un civil, deşi era neînarmat.

UPDATE 13.45: Lipsă de medicamente, echipamente și consumabile în Rusia

Al cincilea laborator clinic și biologic din Rusia a rămas fără echipamente, reactivi sau consumabile, iar livrările de acolo s-au oprit complet. Jumătate dintre laboratoare s-au confruntat cu întreruperi de aprovizionare, scrie publicația Vedomosti, relatează Moscow Times.

UPDATE 13.00: Primul soldat rus judecat a primit închisoare pe viață

Un soldat rus a fost găsit vinovat în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 12.33: Un colonel rus care a avut o noapte de pomină a pierdut un laptop cu informații militare

Un colonel rus care conduce un departament din cadrul Institutului Central de Cercetare de la Moscova este suspectat că ar fi pierdut un laptop care conținea informații militare. Alexandr Kuzivanov ar fi reușit ”performanța” după o noapte de beție.

UPDATE 12.00: Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, despre războiul de la graniţe: „Nu putem şti ce e în mintea lui Putin”

E.S. Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, a spus duminică că România este o ţară sigură, aşa o percep străinii, dar „nu putem şti ce e în mintea lui Putin”.

UPDATE 11.20: The Guardian – Putin a angajat experți sirieni în folosirea bombelor cu baril

Jurnaliștii de la The Guardian, care citează oficiali europeni, arată faptul că rușii au angajat peste 50 de experți sirieni în conceperea și utilizarea bombelor cu baril. Aceste bombe se produc în butoaie încărcate cu mai multe tipuri de substanțe și sunt lansate dintr-un elicopter. Bombele cu baril au fost utilizate în Siria și au produs pagube uriașe în rândul civililor, asta pentru că distrug o mare parte din zona unde sunt lansate.

UPDATE 10.00: Războiul a prăbușit piața imobiliară în Ucraina: cât a ajuns să coste o chirie într-o zonă de lux a Kievului

Proprietarii de apartamente sunt nevoiți să facă reduceri mari în orașe importante ca Liov și Kiev, din cauza războiului din Ucraina, anunță Aleph News.

UPDATE 09.25: Cum sunt ținuți prizonierii ucraineni

Procurorul general al Ucrainei lansează acuzații grave la adresa trupelor rusești. Acesta arată faptul că, prizonierii civili, din zona Cernihiv, iar 350 de locuitori au fost ținuți într-un subsol de școală de 197 de metri pătrați din Yahidne, unde trupele ruse și-au stabilit cartierul general.

UPDATE 08.46: Parlamentul Ucrainei a interzis simbolul `Z` al Rusiei

Rada Supremă din Ucraina a interzis simbolurile „Z” și „V”, care au fost folosite de Rusia pentru a-și promova războiul. Aceste litere au fost desenate pe tancuri și alte utilaje de război.

UPDATE 07.30: Bombardament în Jîtomîr

Forțele ruse au bombardat trei așezări din districtul Krivoi Rog, a declarat duminică șeful Consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk

Adauga un comentariu