Razboi în Ucraina

Război în Ucraina! Şeful grupului de luptă NATO în România a transmis un mesaj de forţă pentru Rusia

Publicat: 18 mai 2022
Primul proces pentru crime de război după invazia rusă se deschide la Kiev

O nouă zi de război în Ucraina. Şeful grupului de luptă NATO în România a explicat stadiul operațiunilor desfășurate de grupul tactic de militari francezi şi americani care se antrenează alături de militarii români în ţara noastră.

„Nu există o operațiune în desfășurare. Cum am spus ne antrenăm în fiecare zi cu forţele române, americane şi poate într-o zi şi cu alte forţe, aici în România. Aşadar, nu sunt operaţiuni de război, dar toate aceste antrenamente sunt un mesaj pe care îl transmitem armatei ruse. Când armata rusă vede militari francezi şi români antrenându-se împreună este un mesaj puternic peste graniță”, a spus colonelul Vincent Minguet, comandant grupul tactic NATO din România.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

 • Ucraina s-a retras din negocierile cu Rusia
 • Şeful grupului de luptă NATO în România, mesaj de forţă pentru Rusia
 • Suedia şi Finlanda depun miercuri cererile de aderare la NATO
 • Rușii trimiși de Putin să moară în Ucraina provin din cele mai sărace regiuni
 • Putin susține că unii membri UE nu pot renunța la petrolul rusescArmata lui Putin a distrus la Harkov banca genetică pe care Hitler a cruțat-o
 • Rusia expulzează diplomați finlandezi
 • Mihail Hodarenok, un colonel în retragere, analist militar, a spus la postul TV Russia 1 că  „Ucraina poate înarma un milion de oameni”
 • Rușii au poziționat rachete nucleare Iskander la granița cu Finlanda

UPDATE 23.30: Șeful ONU cere Rusiei să deblocheze exporturile de cereale ucrainene

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut miercuri Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale, pentru a aborda în mod eficient criza alimentară mondială, potrivit AFP.

UPDATE 23.00: Ce face Rusia cu militarii care refuză să lupte în războiul din Ucraina – Serviciul ucrainean de Informații

Trupele ruse refuză din ce în ce mai mult să ia parte la luptele din Ucraina, a spus direcția principală de informații a ministerului ucrainean al apărării, relatează BBC.

UPDATE 22.40: Rubla crește față de dolar și euro, pe măsură ce se profilează un posibil default al Rusiei

Rubla rusă a redus pierderile de la începutul zilei, s-a apreciat miercuri față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu euro, în condițiile în care unii cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble și a reapărut riscul de default suveran, potrivit Reuters.

UPDATE 22.30: Ambasada Rusiei la București: Zvonurile despre boala lui Putin sunt la fel de neadevărate ca „masacrele” asupra civililor din Bucea

Ambasada Rusiei la București a încercat miercuri să pună capăt zvonurilor cu privire la sănătatea precară a președintelui rus, Vladimir Putin, spunând că „speculațiile presei occidentale, des replicate și în România, despre boala” acestuia sunt „la fel de neadevărate” ca „masacrele” de la Bucea.

UPDATE 22.00: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut retragerea armatei ruse din Transnistria în discursul din Parlamentul European

Preşedintele Republicii Moldova a subliniat că în prezent nu există nicio ameninţare imediată ca ţara să fie atrasă în războiul din Ucraina. Totodată, Sandu a amintit că Moldova este o țară neutră.

UPDATE 21.30: Rusia: PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul rus în prognoza macroeconomică.

UPDATE 21.00: Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis miercuri după trei luni

Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis miercuri după trei luni, după ce a fost închisă din cauza za invaziei Rusiei din 24 februarie a Ucrainei. „Redeschidem oficial operațiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Langenkamp pentru Reuters, cu puțin timp înainte ca steagul SUA să fie ridicat deasupra ambasadei.

UPDATE 20.30: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat miercuri Parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale pentru 90 de zile

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat miercuri Parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale pentru 90 de zile, potrivit Nexta și Kyiv Independent.

UPDATE 20.00: Finanţare europeană de 248 de milioane de euro pentru statele care au primit refugiați

Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia, statele UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina de la începutul războiul declanşat de Rusia, vor beneficia de o finanţare europeană de 248 de milioane de euro, a anunţat miercuri Comisia Europeană. Statele membre pot utiliza aceste fonduri pentru a le oferi asistenţă imediată, de exemplu alimente, transport şi cazare temporară persoanelor care fug din calea invaziei ruse şi pentru a-şi spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE.

UPDATE 19.30: Finlanda și Suedia vor cumpăra împreună arme de foc portabile și arme antitanc

Finlanda și Suedia vor cumpăra împreună arme de foc portabile și arme antitanc, a anunțat miercuri ministerul finlandez al apărării, în timp ce țările nordice și-au depus cererile de aderare la alianța militară occidentală NATO, relatează Reuters.

UPDATE 19.00: Rusia închide biroul de la Moscova al postului canadian CBC

Rusia închide biroul de la Moscova al postului canadian CBC și retrage vizele și acreditarea jurnaliștilor săi în Rusia, a declarat ministerul său de externe. Decizia a fost luată după ce Ottawa a interzis postul de televiziune de stat rus RT, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

UPDATE 18.40: Compania aeriană Antonov își mută temporar baza de la aeroportul din Hostomel, aflat la doar 20 de km nord-vest de capitala Ucrainei

Compania aeriană Antonov își mută temporar baza de la aeroportul din Hostomel, aflat la doar 20 de km nord-vest de capitala Ucrainei, la aeroportul Leipzig din Germania, scrie The Kyiv Independent. Compania a confirmat că cinci avioane Antonov An-124-100 Ruslan au fost mutate temporar la Leipzig și vor continua să transporte mărfuri în scopuri comerciale și guvernamentale. Aeroportul din Hostomel, cel mai important aeroport internaţional de marfă din Ucraina, a fost distrus în urma atacurilor ruse, la finalul lunii februarie.

UPDATE 18.00: Ungaria reevaluează în jos suma de care are nevoie pentru a renunța la petrolul rusesc

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a spus miercuri că ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro pentru a renunța la petrolul rusesc, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE 17.00: Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

Turcia a blocat miercuri discuțiile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO după ce țările nordice au depus cererile oficiale în acest sens, punând sub semnul întrebării intrarea rapidă a acestora în Alianța Nord-Atlantică, relatează DPA și Financial Times.

UPDATE 16.00: Comisia Europeană și-a prezentat planul de a pune capăt dependenței de gaze naturale rusești 

Comisia Europeană a publicat miercuri un plan de a pune capăt dependenței blocului comunitar de importurile rusești de gaze naturale, petrol și cărbune, prezentând principalele măsuri pe care le are în vedere pentru a atinge independența energetică față de Rusia, relatează Reuters.

UPDATE 15.00: Moscova vede din partea Kievului „o lipsă totală de dorință” de a continua negocierile

Moscova vede din partea Kievului „o lipsă totală de dorință” de a continua negocierile, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 14.00: Rusia se pregătește să expulzeze zeci de diplomați francezi și spanioli

Ministerul rus de Externe a anunțat oficial că expulzează 34 de diplomați francezi. Aceștia au termen de două săptămâni ca să părăsească Rusia.

UPDATE 13.00: Ideologul lui Vladimir Putin spune că Ucraina este „pretextul” Occidentului pentru un război împotriva Rusiei

„Campania antirusă” lansată de Occident demonstrează că Ucraina a devenit un pretext pentru un „război nedeclarat” al acestuia împotriva Rusiei, susține Nikolai Patruşev, considerat ideologul președintelui Vladimir Putin, relatează agențiile EFE și Regnum, citate de Agerpres.

UPDATE 12.33: Problema majoră a Europei: cine plătește reconstrucția Ucrainei? Ungaria cere bani pentru a colabora

Pe măsură ce războiul pornit de Rusia în Ucraina se prelungeşte, cresc şi pagubele din economia şi societatea ucraineană. Acum acestea se ridică probabil la sute de miliarde de euro sau dolari.

SUA, prin secretarul Trezoreriei Janet Yellen, a preluat iniţiativa eforturilor de finanţare a economiei şi armatei ucrainene şi încearcă să găsească soluţii în acest sens împreună cu colegii ei europeni, informează Mediafax.

UPDATE 11.30: Informații militare britanice: Trupele cecene conduse de vărul lui Kadîrov au complicat operațiunile rusești din Mariupol

Este posibil ca Rusia să fi folosit mii de luptători ceceni în zonele Mariupol și Luhansk, subliniind „problemele sale semnificative de resurse în Ucraina”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Ministerul Apărării precizează: „În ciuda faptului că forțele rusești au încercuit Mariupol timp de peste zece săptămâni, rezistența ucraineană statornică a întârziat capacitatea Rusiei de a obține controlul total asupra orașului. Acest lucru a zădărnicit încercările sale timpurii de a captura un oraș cheie și a provocat pierderi costisitoare de personal în rândul forțelor rusești”.

UPDATE 11.15: OMS trage semnalul de alarmă: sute de atacuri ale rușilor împotriva unităților medicale din Ucraina

OMS înregistrează 226 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene de la începutul războiului, transmite The Kiev Independent.

Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că s-au înregistrat „aproape trei atacuri pe zi începând cu 24 februarie”.

Atacurile s-au soldat cu cel puţin 75 de morţi şi 59 de răniţi, informează News.ro.

UPDATE 11.00: Americanii intervin direct în războiul din Ucraina: ‘Asigurăm tragerea la răspundere pentru acţiunile oribile ale Rusiei’

Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi lansarea unui nou program pentru descoperirea şi analizarea dovezilor de crime de război şi alte atrocităţi comise de Rusia în Ucraina, în contextul în care Washingtonul încearcă să se asigure că Moscova este trasă la răspundere pentru acţiunile sale, relatează Reuters, informează Agerpres.

Departamentul de Stat a precizat că aşa-numitul Observator al conflictelor va presupune documentarea, verificarea şi diseminarea dovezilor din surse deschise ale acţiunilor Rusiei în Ucraina. Rapoartele şi analizele vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul site-ului Observatorului.

UPDATE 10.30: Ucraina dă semne că începe ofensiva: granița Rusiei a fost bombardată de ucraineni

Punctul de control Tetkino de la frontiera din regiunea Kursk (Rusia) a fost bombardat marți de Ucraina. Nu au existat victime, a declarat guvernatorul Roman Starovoit, relatează Interfax.

„Astăzi, în jurul orei 20:30, în districtul Glușkovski din regiunea Kursk, au fost efectuate bombardamente din Ucraina. Potrivit datelor preliminare, nu au existat victime. Detaliile sunt clarificate”, a spus Starovoit în canalul său de pe Telegram.

Acesta este al doilea bombardament al regiunii Kursk de către Ucraina în cursul zilei de marți.

UPDATE 09.26: Ministrul ucrainean al Apărării: Războiul intră într-o fază prelungită

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat marţi că războiul cu Moscova intră într-o „fază prelungită”, ruşii căutând controlul total al regiunea Donbas şi să ocupe sudul, notează AFP.

UPDATE 08.30: Volodimir Zelenski: rușii încearcă să compenseze eșecurile din zonele mari cu lovituri de rachetă și sabotaj

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei.

UPDATE 07.35: Primul proces pentru crime de război după invazia rusă se deschide la Kiev

Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat, notează AFP.

Cele mai importante evenimente petrecute marți, 18 mai 2022, pot fi consultate AICI!
Comentarii
 • Rusia sa plateasca toate pagubele pentru reconstructia Ucrainei doar n-o sa plateasca Ucraina , Europa sau America. Rusia este vinovata , a inceput un razboi fara motiv Rusia sa plateasca tot ce a distrus in Ucraina!!!!! Mortii Ucrainei nu mai pot fi inviati. Rusia asa poate va invata lectia ca epoca lui Hitler a trecut, ca rusia nu poate sa domine toate tarile din lume si sa faca razboi cum doreste,cu orice tara. Si poporul rus trebuie sa suporte consecintele razboiului pentru ca rusii vad ca au un dictator nebun dar nu fac nimic le place mereu in razboi sa cucereasca teritorii, sa jefuiasca tari sa ucida lume nevinovata. Milioane de bombe pe Rusia sa vada cum e o Rusie distrusa de bombe cu mii de morti.

 • Auziți, voi ăștia cu NATO poolii, nu ati vrea voi sa ne lăsați în pace cu prostiile si porcăriile voastre ass zis strategice????? De ce nu iese nimeni de la noi sa spună țării cat ne-au costat si cat ne costă războaiele astea externe în care ne am implicat noi si care nu sunt ale noastre????? Vă spun eu de ce nu iese nimeni. Pentru ca daca ar afla lumea care este realitatea, ar ieși în strada și v-ar da foc !

 • Bai da prost mai esti, prost te-a facut mama ta sau te-ai prostit pe parcurs? Ce kk mananci/ esti roman sau nu? te doare nicaieri de tara asta. Bai prostule lasa sa cheltuim cu NATO decat sa ramanem fara teritoriul Romaniei, sub ocupatie rusa, cu mii de romani morti, schingiuiti deportati, prizonieri dusi cine stie unde in Siberia, toate orasele distruse si razboi de zeci de ani cu animalele sovietice. Ai parinti, bunici care sa-ti povesteasca de atrocitatile rusilor barbari in Romania, animale preistorice in al 2-lea razboi mondial? Rusii traiesc inca in anul 1940, daca nu,ai exemplu Ucraina razboiul asta fara motiv ca in anii 1940. Bai daca Romania nu era in NATO ACUM eram teritoriu rusesc pentru ca CRIMINALII RUSI NAZISTI vor mereu teritorii, razboaie. crime. DACA UCRAINA ERA IN NATO ACEST RAZBOI NU AR FI EXISTAT! Nu vezi cate tari disperate cer acum intrarea in NATO? Nu fi idiot! Suntem fericiti ca suntem in NATO CE CHELTUIELI DE APARARE SI CE IMPLICATII AVEM CU ALTE TARI ASTA NU E TREABA NOASTRA, E TREABA GUVERNANTILOR CE FAC CA SA FIE PACE IN ROMANIA! PACE AI INTELES? PACE IN ROMANIA AI INTELES?

Adauga un comentariu