Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Statele Unite ale Americii: „Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale”

Publicat: 07 dec. 2022
Război în Ucraina. Statele Unite ale Americii Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale
Război în Ucraina, ziua 287

Război în Ucraina, ziua 287. Statele Unite a avertizat marți că „nu încurajează” Ucraina să efectueze atacuri în Rusia, în urma unor atacuri cu dronă în două baze aeriene ruseşti, atribuite Kievului.

UPDATE 23.30: Comisia Europeană propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Cel de-al 9-lea pachet vizează armata rusă, industria de apărare, politicieni, bănci

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri adăugarea a circa 200 de persoane și entități pe lista de sancţiuni a UE împotriva Moscovei, acest nou pachet de sancţiuni, al nouălea, vizând printre altele forțele armate ruse şi încă trei bănci ruseşti.

UPDATE 23.00: CIO vrea să „exploreze modalități” de reintegrare a rușilor și belarușilor

Comitetul Internațional Olimpic vrea să „exploreze modalitățile” de reintegrare a sportivilor ruși și belaruși care au fost interziși de la competițiile internaționale de la sfârșitul lunii februarie din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat miercuri președintele său Thomas Bach.

UPDATE 21.55: Putin este „iresponsabil” când vorbește „cu ușurință” despre armele nucleare, afirmă Washingtonul

Statele Unite au calificat drept „iresponsabile” remarcile „ușoare” ale președintelui rus Vladimir Putin, care a minimalizat miercuri riscul de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE 20.50: Londra comandă noi arme antitanc NLAW pentru a-şi completa stocurile după livrările către Ucraina

Marea Britanie a anunţat că a comandat mii de noi arme antitantic printr-un contract de 229 de milioane de lire (265 de milioane de euro) cu producătorul suedez Saab, cu scopul de a-şi completa stocurile după ce a trimis mii de astfel de unităţi Ucrainei.

UPDATE 19.30: Vladimir Putin avertizează că riscul unui război nuclear este „în creștere”

Putin a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear doar un mijloc de descurajare pur defensiv. „Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus el.

Putin a continuat susținând că Rusia „ar putea fi singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei”, el adăugând: „Depinde de noii lideri ai Ucrainei”.

UPDATE 19.00: Cele două plicuri trimise marți Ambasadei Ucrainei la București conțineau fragmente de țesuturi organice

Cele două plicuri trimise marți Ambasadei Ucrainei la București conțineau fragmente de țesuturi organice, a anunțat Serviciul Român de Informații. În ultima săptămână, zeci de reprezentanțe diplomatice ucrainene din Europa au primit plicuri cu substanțe explozive sau „colete însângerate” și ochi de animale.

UPDATE 18.30: „Vom face exact aşa”. Vladimir Putin amenință cu un război „îndelungat” în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict „îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor.

UPDATE 18.00: Rusia îşi reorientează politica externă către Asia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri că ţara sa îşi va reorienta politica economică şi externă către Asia ca urmare a antagonismului Moscovei cu Occidentul care „continuă să nutrească speranţa că va putea distruge Rusia pe câmpul de luptă” în conflictul din Ucraina, pentru soluţionarea căruia el a spus că Rusia este dispusă să negocieze dacă i se respectă „cererile absolut legale”.

UPDATE 16.45 Kremlinul susţine că bugetul SUA pentru Apărare în 2023 este ‘ostil’ faţă de Rusia

Kremlinul a transmis miercuri că proiectul de lege al SUA privind cheltuielile militare, care prevede un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina şi asupra căruia membrii Congresului american au ajuns marţi la un acord, este „ostil” faţă de Rusia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Documentul adoptat este extrem de ostil faţă de ţara noastră”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Legea privind bugetul Apărării SUA pe 2023 (NDAA) prevede această sumă suplimentară pentru Iniţiativa privind Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, o creştere de 500 de milioane de dolari faţă solicitarea preşedintelui american Joe Biden de la începutul acestui an.

Proiectul elimină de asemenea unele restricţii asupra contractelor pentru muniţii în sprijinul Ucrainei.

Este de aşteptat ca legea să treacă de Senat şi Camera Reprezentanţilor în această lună şi apoi să fie trimisă la Casa Albă pentru promulgare.

UPDATE 14.45 Rușii au sărit ca arși: ‘Nu suntem implicați în eventuala lovitură de stat din Germania!’

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu este implicată în eventuala lovitură de stat din Germania, fiind vorba despre „o afacere internă” a Berlinului. Precizările acestuia vin în contextul în care forțele de securitate germane au destructurat o grupare extremistă, care – potrivit procurorilor – pregătea o lovitură de stat la Berlin, prin preluarea Parlamentului prin mijloace militare, având în componență și un cetățean rus.

În timpul unei discuții cu reporterii de miercuri, Peskov a fost rugat să comenteze informațiile despre presupusele contacte ale reprezentanților grupării extremiste din Germania cu reprezentanții ruși.

„Aceasta este mai degrabă o problemă internă a Germaniei. Și ei înșiși afirmă că nu se poate pune problema vreunei ingerințe din partea Rusiei. Prin urmare, aici am aflat despre această situație și din relatările din presă. Nu avem nimic de spus despre asta”, a spus Peskov, potrivit Interfax.

Anterior, miercuri, Associated Pressa relatat că în Germania au fost efectuate percheziții la scară largă împotriva extremiștilor de dreapta, în timpul căreia au fost reținute 25 de persoane, membrii acestei mișcări fiind suspectați că au pregătit o lovitură de stat.

Se arată că 22 de cetățeni germani au fost reținuți sub suspiciunea de „apartenență la o organizație teroristă”, alți trei deținuți, inclusiv un cetățean al Federației Ruse, sunt suspectați că susțin această organizație.

UPDATE 14.03: Lavrov acuză liderii Occidentali că au halucinații: Se îmbată cu speranța că vor învinge Ucraina

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consideră că Occidentul se alimentează în continuare cu speranța că va învinge Rusia pe câmpul de luptă. Diplomatul a făcut această declaraţie în cadrul Forumului internațional Lecturile Primakov – relatează Agenţia de presă TASS. ‘Ei încă se mai alimentează cu speranța că vor învinge Rusia pe câmpul de luptă”, a spus Lavorv, scrie Rador.

Lavrov a mai spus că globalizarea în stil american a fost deja finalizată și că a debutat construirea unui nou sistem, care să nu mai fie dependent de Occident. În cadrul forumului, ministrul a subliniat că Rusia va începe un dialog cu Occidentul când acolo vor ajunge la putere oameni cu viziuni perspicace. Lavrov a mai subliniat că, de fapt, statele occidentale sunt cele care au încetat să mai coopereze cu Federația Rusă, construind un zid.

UPDATE 13.44: Rușii sapă tranșee în Belgorod pentru a aprinde sentimentele patriotice (serviciile britanice)

Ministerul britanic al Apărării susține miercuri, într-o analiză publicată pe Twitter, că Federația Rusă a început să efectueze pregătiri de apărare pe propriul teritoriu „pentru a aprinde sentimentele patriotice” ale cetățenilor ruși.

Potrivit sursei citate, Rusia a început să-și extindă pozițiile de apărare de-a lungul graniței cu Ucraina de dinaintea invaziei. Pe 6 decembrie, guvernatorul din regiunea rusă Belgorod (la 40 km distanță de Ucraina) a anunțat crearea unor „unități de autoapărare” locale și au început săparea de șanțuri și construirea de sisteme mai sofisticate concepute pentru a respinge un atac mecanizat.

„Există o posibilitate reală ca autoritățile ruse să promoveze pregătiri de apărare pe teritoriul Rusiei recunoscut internațional pentru a aprinde sentimentele patriotice. Cu toate acestea, acest lucru ilustrează probabil credința sinceră (dar greșită) a unor lideri ruși că există o amenințare reală a unei invazii a forțelor ucrainene. Evaluarea strategică inadecvată este unul dintre deficiențele arhitecturii guvernului central rus, așa cum demonstrează decizia inițială a Rusiei de a invada Ucraina”, se arată în analiza britanilor.

UPDATE 12.23: Ungaria vrea să înlocuiască gazul rusesc cu gaz african: O astfel de conexiune ar permite Ungariei să se elibereze de dependența de gazul rusesc

Ungaria discută cu Slovenia despre construirea unui gazoduct care să conecteze cele două țări, pentru a reduce dependența primei de aprovizionarea cu Rusia, a declarat premierul sloven Robert Golob.

Ungaria primește aproximativ 85% din gazul său din Rusia și, în timp ce guvernul premierului Viktor Orban este reticent în a nu mai cumpăra complet gaz rusesc, această dependență excesivă ar putea pune țara în pericol dacă vor exista noi reduceri ale livrărilor rusești către Europa.

„O astfel de conexiune ar permite Ungariei să se elibereze de dependența de gazul rusesc pe termen mediu și să găsească o sursă independentă care să traverseze Italia”, a declarat Golob, potrivit Euractiv. „Dacă mergem pe această cale, văd acest lucru ca pe o expresie a solidarității dintre cele două țări.

Golob a vorbit cu Orban la un eveniment pentru a marca lansarea unei noi legături electrice de înaltă tensiune care să lege rețelele celor două țări pe 2 decembrie. Orban a spus că Ungaria analizează trei opțiuni pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, inclusiv accesarea livrărilor prin România, Croația sau Slovenia.

UPDATE 10.40: Optimism la Kiev: Armata ucraineană va intra în Luhansk, Donețk și Sevastopol în primăvara anului viitor

Forțele Armate ale Ucrainei vor intra în Luhansk, Donețk și Sevastopol în primăvara anului 2023, iarna aceasta urmând să fie etapa cheie a războiului – potrivit lui Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev.

„Pe 6 decembrie 1919, a început Campania de iarnă a armatei Republicii Populare Ucrainene. Pe 6 decembrie 2022, aceasta a continuat și se va încheia cu Primăvara ucraineană în oraşele eliberate Sevastopol, Donețk și Luhansk” – a scris oficialul pe Twitter. Danilov a subliniat că Iarna ucraineană urmează să fie etapa cheie a Marelui Război pentru Independență. În acelaşi mesaj, oficialul i-a felicitat pe militari cu prilejul Zilei Forţelor Armate ale Ucrainei, marcată pe 6 decembrie.

UPDATE 10.20: Rușii au bombardat Zaporojie cu rachete S-300 și cu drone

Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat noi lovituri în regiunea Zaporojie, în noaptea de marți spre miercuri, cu drone și rachete S-300, au anunțat autorități locale ucrainene pe Telegram.

„Ocupanții ruși continuă teroarea nocturnă asupra pământurilor noastre pașnice. În această noapte, inamicul a atacat comunități din Zaporojie cu drone și rachete S-300”, conform sursei citate.

Loviturile au vizat inclusiv infrastructură rezidențială (case), fiind raportate mai multe persoane rănite.

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a reușit să doboare 17 drone rusești, inclusiv 14 drone „Shahed-136”, însă o parte din armamentul rus și-a atins țintele.

UPDATE 09.58: Zelenski a vizitat Donbasul, în apropiere de linia frontului. Șoigu acuză Ucraina de „terorism nuclear” la centrala de la Zaporojie

Un atac cu dronă a avut loc în zona aerodromului din orașul rusesc Kursk, a anunțat marți dimineață guvernatorul regiunii, iar un depozit de petrol a luat foc.

Atacul vine după un alt atac masiv cu 70 de rachete al armatei ruse asupra infrastructurii ucrainene. În timpul nopții, Moscova a lansat bombardamente asupra regiunii Zaporojie, lovind infrastructură critică și clădiri rezidențiale.

UPDATE 08.15: Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA (CNN)

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina.

„Unul dintre lucrurile pe care vi le puteți imagina este că rușii încearcă să găsească o rampă de ieșire, care ar fi o falsă rampă de ieșire, adică: să avem o încetare a focului, să înghețăm lucrurile pe loc, să obținem un conflict înghețat, să nu negociem niciodată cu privire la teritoriul pe care l-au cucerit și pe care continuă să îl dețină. Odihnă, refacere, regrupare și din nou atacuri”, a declarat Antony Blinken la un eveniment organizat luni seară de Wall Street Journal.

Oficialul american a explicat că o astfel de situație ar putea avea loc dacă Rusia nu reușește să „să determine poporul ucrainean să se predea”, ceea ce este posibil datorită rezistenței incredibile de care au dat dovadă ucrainenii.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Statele Unite avertizează că „nu încurajează” Ucraina să efectueze atacuri în Rusia
  • Premierul ucrainean: deficitul de energie electrică în Ucraina este de 19%
  • Autoritățile din Ucraina le-au cerut spitalelor să suspende temporar operațiile planificate
  • Drona cu care ucrainenii ar fi atacat bazele din Rusia ar fi fost fabricată în URSS acum peste 30 de ani
  • Baze militare, lovite cu drone la sute de kilometri în interiorul Rusiei
  • Rusia și Ucraina au schimbat câte 60 de prizonieri de războiAdauga un comentariu