Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Ucraina neagă implicarea în moartea fiicei aliatului lui Putin

Publicat: 22 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu

Consilierul lui Zelenskiy spune că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu moartea Dariei Dughina deoarece Rusia ordonă o anchetă privind atentatul cu mașina cu bombă

UPDATE 23.28: Vladimir Putin a decorat-o post-mortem pe fiica lui Dughin, ucisă într-un atentat lângă Moscova

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni, 22 august, un decret privind acordarea post-mortem a Ordinului pentru curaj jurnalistei Daria Dughina, a anunțat luni serviciul de presă al șefului statului rus, potrivit agenției ruse Interfax.

UPDATE 23.00: Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul anului

Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul anului 2022, arată noi publicate luni în contextul în care Moscova și Ankara par să își consolideze cooperarea în domeniul energetic după ce occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE 22.36: Șefa Russia Today pare să recunoască implicarea Rusiei în una dintre cele mai notorii tentative de asasinat din ultimii ani

Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei Russia Today finanțate de Kremlin, a părut să admită luni că Rusia a fost implicată în otrăvirea din 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, o tentativă de asasinat pe care Moscova a negat-o constant, relatează The Moscow Times.

UPDATE 22.00: Ce arată asasinarea Dariei Dughina despre Kremlin și temutul FSB al Rusiei? Explicațiile istoricului Mark Galleotti

Afirmațiile făcute de FSB, temutul serviciu de securitate al Rusiei, privind presupusa asasină a Dariei Dughina arată una dintre lacunele majore ale Kremlinului și ale aparatului său propagandistic.

UPDATE 21.00: Pentru Europa ar putea urma chiar şi zece „ierni dificile”, avertizează premierul Belgiei

Premierul belgian Alexander de Croo a declarat luni, referindu-se la preţurile ridicate le energie şi la incertitudinea legată de securitatea aprovizionării energetice, că Europa riscă să se confrunte de acum înainte cu cinci până la zece „ierni dificile”, consemnează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE 20.45: Privată de gazul rusesc, Bulgaria vrea să renegocieze cu Gazprom

Bulgaria, una dintre primele țări afectate, în aprilie, de o întrerupere a livrărilor de gaze rusești, s-a declarat luni pregătită să reia negocierile cu gigantul Gazprom, de teama unei penurii în această iarnă, relatează AFP.

UPDATE 20.00: Poliția și Garda de Frontieră din Estonia spun că pot oferi informații despre persoanele care trec granița țării „doar în cazurile stabilite de lege”, ci nu în situația în care serviciul special rus îi acuză de ceva în pres

Poliția și Garda de Frontieră din Estonia spun că pot oferi informații despre persoanele care trec granița țării „doar în cazurile stabilite de lege”, ci nu în situația în care serviciul special rus îi acuză de ceva în presă, scrie The Guardian. Un purtător de cuvânt al Poliției și Gărzii de Frontieră din Estonia a mai spus că nu au primit nicio solicitare de informații din partea autorităților ruse.

Reacția vine după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că asasinarea Dariei Dughina ar fi fost fost pregătită de serviciile secrete ucrainene, iar autorul ei ar fi fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979, care ar fi plecat apoi spre Estonia.

UPDATE 19.40: Propaganda rusă susține că spioana ucraineană care ar fi asasinat-o pe Daria Dughina ar fi făcut parte din regimentul Azov și publică o fotografie cu ea / Cum răspunde Ucraina

O fotografie cu o legitimaţie a Nataliei Shaban Vovk, presupusa spioană ucraineană care ar fi asasinat-o pe Daria Dughina a fost publicată de mai multe canale ruseşti de Telegram, iar agenția rusă de stat rusă RIA Novosti a distribuit o postare a grupului de hackeri ruși RaHDit care susține că femeia ar fi făcut parte din regimentul Azov. Garda Națională a Ucrainei respinge aceste acuzații, potrivit CNN.

UPDATE 19.00:​ Aleksandr Dughin susține că fiica sa, Daria, a fost ucisă „pe furiș de dușmanii Rusiei” cerând „mai mult decât răzbunare”

​Aleksandr Dughin susține că fiica sa, Daria, a fost ucisă „pe furiș de dușmanii Rusiei” cerând „mai mult decât răzbunare”. „Avem nevoie de victorie, asă că, vă rog, câștigați”, este prima sa declarație postată pe telegram de un prieten de familie, Konstantin Malofeev.

UPDATE 18.40: Cum răspunde Kievul acuzațiilor Moscovei privind asasinarea fiicei ideologului lui Putin

Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat din nou, luni, orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că Dariei Dughina ar fi fost asasinată de către o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, conform CNN.

UPDATE 18.00: Prima reacție a lui Vladimir Putin față de moartea Dariei Dughina, fiica ideologului său pro-război

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni o „crimă josnică” după moartea Dariei Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin ce susţine ofensiva asupra Ucrainei, în explozia maşinii pe care o conducea, lângă Moscova, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE 17.40: Declarație rară a armatei ucrainene: aproape 9.000 de soldaţi au fost ucişi de ruși

Aproape 9.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cele şase luni de invazie rusă, a anunţat luni comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, citat de agenţia Interfax-Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Copiii ucraineni au nevoie de o atenţie particulară, întrucât taţii lor au plecat pe front şi ”se regăsesc probabil printre cei aproape de 9.000 de eroi care au fost ucişi”, a spus în timpul unui forum desfăşurat la Kiev generalul Zalujnîi, şeful Statului Major al armatei ucrainene.

Aceasta este una dintre extrem de rarele declaraţii ale responsabililor ucraineni despre pierderile militare suferite de Kiev în războiul lansat de Rusia pe 24 februarie.

UPDATE 16.45: Vladimir Putin, mesaj de condoleanțe după moartea fiicei lui Dughin: ‘A dovedit prin fapte ce înseamnă să fii un patriot rus’

Președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiei jurnalistei Daria Dugina, care a murit într-un atentat cu mașină capcană. Mesajul a fost publicat luni pe canalul oficial Telegram al Kremlinului.

„O crimă josnică și crudă a curmat viața Daria Dugina, o persoană luminoasă, talentată, cu o adevărată inimă rusească – bună, iubitoare, înțelegătoare și deschisă. Jurnalistă, om de știință, filosof, corespondent de război, ea a servit cu onestitate oamenii, Patria, a dovedit prin fapte ce înseamnă să fii un patriot rus”, se arată în mesajul publicat pe canalul Telegram.

UPDATE 15.30: Separatiștii din Doneţk ignoră apelul lui Volodimir Zelenski: prizonierii ucraineni din Mariupol vor fi judecați

Liderul regiunii separatiste Doneţk din Ucraina, Denis Puşilin, a afirmat luni la televiziunea de stat rusă că declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu pot influenţa procesul intentat prizonierilor de la Mariupol, transmite dpa, potrivit Agerpres.

„Toţi criminalii, criminalii de război, în special neonaziştii din regimentul Azov, trebuie să îşi primească pedeapsa meritată”, a spus Puşilin.

Zelenski declarase duminică seara că negocierile dintre Kiev şi Moscova se vor întrerupe dacă ruşii desfăşoară procesul intentat prizonierilor ucraineni de la Mariupol, port la Marea Neagră cucerit de forţele ruse şi de separatiştii susţinuţi de acestea.

UPDATE 14.20: Explozia în care a murit fata lui Dughin ar fi fost declanșată de pe un telefon mobil (presă)

Mașina, în care fiica principalului ideolog al „lumii ruse” Alexander Dughin, Daria, călătorea înainte de crimă, a fost urmărită de oameni care aveau telefoane. La apelul unuia dintre telefoanele, explozibilii ar putea funcționa, potrivit canalului Telegram Mash, iar ancheta ia în considerare această versiune a exploziei, relatează Unian.

„Judecând după citirile de facturare, SUV-ul Dariei a fost condus de la presupusul loc de exploatare minieră (parcarea moșiei Zakharovo) la locul exploziei. După crimă, telefoanele au dispărut din rețea”, se arată în articol.

UPDATE 13.30: Rusia-SUA, cel mai complicat dialog de la sfârșitul Războiului Rece: ‘Este o sarcină ingrată. Voi fi sincer’. Avertismentul primit de NATO

Perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt „neclare” din cauza politicii Washingtonului, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu pentru ziarul Izvestia, publicat luni şi citat de agenţia oficială de presă TASS, scrie AGERPRES.

„Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată. Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează. Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media”, a notat el.

UPDATE 12.50: Ucraina se teme că Rusia atacă din nou Kievul după moartea fetei lui Dughin: recomandare pentru angajați să lucreze de acasă

Kievul a fost atacat în aceste șase luni de război, însă rușii și-au retras trupele către est. Acum, după uciderea fetei ideologului Alexandr Dughin, Ucraina dă semne că se teme de un posibil nou atac devastator.

Canalul ucrainean Truex News relatează că în perioada 22-26 august tuturor angajaților din cartierul guvernamental din Kiev (Parlament, Biroul Administrației Publice, Cabinetul de Miniștri etc.) li se recomandă să lucreze de acasă din cauza unor posibile bombardamente din partea Federației Ruse.

UPDATE 11.50: Vladimir Putin: ‘Rusia este o puternică putere mondială independentă!’

Președintele rus Vladimir Putin a ținut o alocuțiune de Ziua Drapelului de Stat și a numit tricolorul rus un simbol sacru pentru toate generațiile de cetățeni ruși.

„Aducem un omagiu simbolului oficial de stat al Rusiei, care, împreună cu stema și imnul, îi marchează suveranitatea și independența, confirmă continuitatea multor generații de multinaționale ale țării”, a declarat Putin. El a remarcat, de asemenea, că tricolorul, ridicat cu mai mult de trei secole în urmă pe prima navă de război rusă, a rămas un simbol al Rusiei în perioadele dificile ale istoriei sale – sub Petru cel Mare în timpul formării imperiului, pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial „și în perioada contradictorie și dificilă a schimbărilor cardinale din anii 1990”. „La 22 august 1991, steagul alb-albastru-roșu s-a ridicat din nou deasupra Rusiei”, a subliniat președintele, adăugând că astăzi tricolorul a intrat ferm în viața cetățenilor ca parte integrantă a statalității ruse, ca simbol al unității poporului, al devotamentului lor față de Patrie și al pregătirii de a apăra interesele naționale.

UPDATE 10.15: Rușii răzbună moartea fetei lui Dughin: bombardează lângă centrala nucleară de la Zaporojie

Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a declarat că în cursul nopții de duminică spre luni forțele rusești au lovit cele trei districte Nikopol, Kryvoriz și Synelnykiv, aflate în apropierea centralei nucleare din Zaporojia.

Într-o actualizare postată pe canalul său oficial de Telegram luni dimineața, 22 august, preluată de The Guardian, Reznichenko a spus că orașul Nikopol a fost bombardat de trei ori în timpul nopții, relatează Mediafax.

42 de obuze rusești au căzut în cartierele rezidențiale.

UPDATE 08.00: Ucraina a negat implicarea în moartea Darya Dugina, pe fondul temerilor că atentatul cu mașina cu bombă va ridica miza în războiul Rusia-Ucraina.

UPDATE 07.30: Premierul britanic Boris Johnson și liderii SUA, Franței și Germaniei au subliniat importanța asigurării securității site-urilor nucleare din Ucraina într-un apel, a declarat biroul lui Johnson. „La un apel comun, Johnson, președintele SUA Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au subliniat angajamentul ferm de a sprijini Ucraina în fața invaziei Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Downing Street.

UPDATE 07.00: Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus un depozit de muniție care conținea rachete pentru sisteme de rachete fabricate din SUA și alte sisteme antiaeriene fabricate din Occident în regiunea Odesa a Ucrainei, potrivit unui raport al Reuters.

Comentarii
Adauga un comentariu