UE a impus Rusiei o nouă rundă de sancțiuni , extinzând interdicțiile de import și export și punând pe lista neagră indivizii din cauza anexării de către Moscova a patru regiuni ucrainene.
UPDATE 23.30: Rusia a mai demis un comandant militar de rang înalt, pe șeful Districtului Militar de Est
Moscova l-ar fi demis pe comandantul Districtului Militar de Est al armatei ruse, general-colonelul Alexander Chaiko, a relatat vineri portalul de știri RBC, preluat de The Guardian.
UPDATE 23.00: Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al Kremlinului, s-a enervat după ce nu i-au ieșit calculele cu privire la dimensiunea reală a armatei ruse
Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al Kremlinului, s-a enervat după ce nu i-au ieșit calculele cu privire la dimensiunea reală a armatei ruse. „Unde sunt cele două milioane?”, întreabă el, printre altele, în emisiunea sa.
UPDATE 22.45: Emmanuel Macron anunţă un fond de 100 de milioane de euro pentru achiziţii directe ale Kievului de material militar
Emmanuel Macron anunţă un fond de 100 de milioane de euro pentru achiziţii directe ale Kievului de material militar. Preşedintele francez a anunţat crearea unui „fond special” pentru ca Ucraina să poată „cumpăra direct de la companiile noastre industriale materialele de care are nevoie mai mult pentru a-şi susţine efortul de război”.
UPDATE 22.00: Casa Albă: Nu există indicii că Rusia ar pregăti folosirea „iminentă” a unei arme nucleare
„Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare”, a declarat vineri Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, citată de AFP și Agerpres.
UPDATE 21.00: Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va merge în Rusia la începutul săptămânii viitoare
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va merge în Rusia la începutul săptămânii viitoare, pentru discuții privind stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși de mai bine de șase luni.
Agenția ONU anunțase în urmă cu câteva zile că șeful AIEA „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova” săptămâna aceasta. El s-a aflat la Kiev în cursul zilei de joi.
UPDATE 20.46: Peste 1 milion de refugiaţi ucraineni au intrat în Germania de la începutul războiului
Peste un milion de ucraineni au intrat în Germania de la începutul invaziei ruse în Ucraina (24 februarie), potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul german de Interne.
UPDATE 20.00: Vladimir Putin s-a deteriorat puternic în interiorul guvernului rus din cauza mai multor decizii luate
Încrederea în Vladimir Putin s-a deteriorat puternic în interiorul guvernului rus din cauza mai multor decizii luate de acesta atât înainte de declanșarea războiului din Ucraina, cât și din cauza modului în care a început să se comporte după invazie, scriu jurnaliștii de investigație de la Meduza, citând mai mulți oficiali apropiați de guvernul de la Moscova și de administrația prezidențială a lui Putin de la Kremlin.
UPDATE 19.00: Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, prezintă situația de pe frontul din sudul Ucrainei: „Încă o victorie ucraineană ar putea duce la căderea Hersonului”
Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a făcut o evaluare a situației de pe frontul din sudul Ucrainei, afirmând că apărarea orașului Herson ar putea fi pusă sub semnul întrebării în cazul unei noi străpungeri a frontului de către armata ucraineană.
UPDATE 18.45: Rușii cer să aibă un rol în ancheta suedeză privind exploziile de la conductele Nord Stream
Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, a trimis o scrisoare guvernului suedez în care solicită includerea autorităţilor ruse în ancheta privind exploziile care au avariat recent conductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat vineri MAE suedez, potrivit Agerpres.
UPDATE 18.00: Zelenski le cere liderilor europeni mai multe arme şi creşterea producţiei militare
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniţi la un summit la Praga, să sporească livrările de arme şi muniţii către Ucraina şi să crească în ţările lor investiţiile în sectorul apărării, în pofida creşterii costului vieţii.
UPDATE 17.44: Orașul Zaporojie a fost atacat cu drone „kamikaze” iraniene. Cel puțin 11 oameni au fost uciși
Ucrainenii și-au luat înapoi încă 500 de kilometri pătrați de teritoriu într-o săptămână, a anunțat președintele Zelenski. Cele mai mari victorii sunt pe frontul de sud, în regiunea Herson. În teritoriul eliberat sunt zeci de orașe și sate care erau sub ocupația forțelor ruse de luni de zile, a spus un purtător de cuvânt al armatei. Soldații Kievului au înaintat și în est, în regiunea Harkov. Pentru ucraineni, contraofensiva merge conform planului. În schimb, rușii au atacat orașul Zaporojie cu drone „kamikaze” iraniene.
UPDATE 16.00: Regiunile ucrainene anexate apar în buletinele meteo de la televiziunile rusești
În urma anexării ilegale a patru regiuni ucrainene, zonele au început să apară în prognozele meteo ale televiziunilor rusești.
Jurnalistul Francis Scarr de la BBC a împărtășit o captură de ecran a unui buletin meteo de la televiziunea de stat a Kremlinului, care include regiunile nou-anexate.
Președintele Vladimir Putin a semnat decretele de anexare a patru regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în timp ce armata rusă se străduia să controleze noul teritoriu.
Documentele care finalizează anexarea au fost publicate pe un site al guvernului rus.
Într-un gest de sfidare, Kremlinul a ținut, de asemenea, ușa deschisă pentru noi acaparări de terenuri în Ucraina.
UPDATE 14.55: Parchetul a declarat ilegal primul dosar penal din Rusia privind sustragerea de la mobilizare
Parchetul din regiunea Penza a declarat ilegală decizia de deschidere a primului dosar penal privind sustragerea de la mobilizare (Articolul 328 din Codul Penal al Federației Ruse), a anunțat șeful organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Cikov. Anchetatorii intenţionează să facă recurs, să coteste decizia parchetului şi să insiste asupra redeschiderii dosarului. La rândul său, suspectul a primit dreptul la reabilitare, inclusiv despăgubiri pentru ceea ce i-a cauzat detenția de 48 de ore, notează Cikov. Primul dosar penal din Rusia pentru sustragerea de la mobilizare a fost deschis pe 5 octombrie împotriva unui fost șofer de ambulanță, în vârstă de 32 de ani, și tată a doi copii, Maksim Moiseev, din satul Kondol, regiunea Penza.
Potrivit anchetatorilor, el a refuzat de două ori să se prezinte la comisariatul militar, deși nu avea motive fondate pentru aceasta. După cum a menționat Pavel Cikov, Articolul 328 din Codul Penal al Federației Ruse, în temeiul căruia a fost inițiat un dosar împotriva lui Moiseev, se aplică numai în cazul cetățenilor care se sustrag de la serviciul militar, mai exact recruţilor. Meduza mai scrie că Curtea Supremă a Rusiei a interzis urmărirea penală în temeiul Articolului 328 din Codul Penal care nu se referă la persoanele care sunt în rezervă. Mobilizarea anunțată în septembrie, așa cum a spus președintele rus Vladimir Putin, îi vizează pe rușii aflați în rezervă.
UPDATE 13.00: SUA, ‘pregătite’ pentru o soluție diplomatică cu Rusia: ‘Vom fi acolo’
Statele Unite ale Americii sunt „pregătite” să caute o soluţie diplomatică cu Rusia la conflictul din Ucraina, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, exprimându-şi regretul că Moscova merge „în direcţia opusă”, transmite EFE, conform AGERPRES.
„Atunci când Rusia va arăta în mod serios că este dispusă să urmeze calea dialogului, noi vom fi pregătiţi. Vom fi acolo”, a afirmat Blinken într-o conferinţă de presă la Lima, capitala Peru, unde efectuează o vizită oficială.
Cu toate acestea, şeful Departamentului de Stat a declarat că, „din păcate, în acest moment totul arată spre direcţia opusă”, menţionând aici mobilizarea rezerviştilor, tentativa de anexare a teritoriilor ucrainene şi ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
„Adevărul este că Rusia şi preşedintele Putin nu au arătat absolut niciun interes pentru diplomaţie”, a constatat el.
Pe de altă parte, atât SUA, cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au declarat nu o dată că războiul „poate fi rezolvat doar prin diplomaţie”.
Rusia a invadat la 24 februarie Ucraina în ceea ce Kievul şi Occidentul consideră a fi cea mai brutală agresiune împotriva unui stat suveran după cel de-al Doilea Război Mondial.
UPDATE 11.10: Descoperire macabră în Harkov: Cadavrele a 534 de civili, inclusiv a 19 copii, găsite de autorități
Cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, au fost găsite în regiunea nord-estică ucraineană Harkov, unde forţele ucrainene au recâştigat o mare suprafaţă în septembrie, a declarat Serhii Bolvinov de la Poliţia Naţională din Harkov într-un briefing postat joi online, relatează Reuters, conform news.ro.
Totalul cadavrelor descoperite le include pe cele 447 găsite în Izium.
Bolvinov a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite ca ”săli de tortură”.
Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea Rusiei referitoare la acest subiect.
UPDATE 09.30: Oficial UE închide ușa Kievului: Ucraina nu poate adera la NATO în perioada desfăşurării ostilităților
Kievul nu poate adera la NATO în condițiile desfăşurării acţiunilor armate pe teritoriul ucrainean, a declarat, joi, comisarul european pentru piața internă UE, Thierry Breton, la postul de televiziune francez BFM.
„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut primirea Ucrainei în NATO, dar, după cum știți, problema aderării la alianță nu poate fi pusă în discuţie în perioada desfăşurării unor acţiuni armate de pe teritoriul țării. Iar în Ucraina operațiunile militare continuă și este greu de spus când se vor termina” – a declarat Breton. Prin urmare, potrivit afirmaţiilor comisarului european, „este vorba despre un demers politic”. „Un astfel de pas nu poate fi făcut într-un moment în care au loc acţiuni armate în această țară” – a declarat Breton. „Acesta este un demers simbolic”, a adăugat comisarul european.
Amintim că, la sfârșitul lunii septembrie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat o cerere de aderare accelerată a țării la NATO. În timpul unei discuţii cu jurnaliştii, secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a evitat să răspundă la o întrebare directă dacă alianța este pregătită să analizeze o astfel de cerere.
UPDATE 09.20: Medvedev, după apelul lui Zelenski: ‘Psihiatrii ar trebui să-i facă acestui idiot o craniotomie preventivă’
Președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a răspuns apelurilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei, sugerându-i acestuia să apeleze la ajutor psihiatric pentru a nu provoca mai multe probleme.
„Zelenski a declarat că sunt necesare lovituri nucleare preventive asupra Rusiei. Psihiatrii ar trebui să-i facă acestui idiot o craniotomie preventivă. Înainte de a face mai mult rău poporului său și tuturor celorlalți”, a scris fostul președinte rus pe canalul său de Telegram.
Cuvintele lui Volodimir Zelenski despre lovituri preventive care ar trebui lansate de NATO împotriva Rusiei nu sunt altceva decât un apel la declanșarea unui război mondial, a declarat pentru RIA Novosti secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov.
UPDATE 08.00: Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora 700.000 de ruși ar fi fugit din țară de când Moscova a anunțat o mobilizare despre care spunea că va chema sute de mii de oameni să lupte în Ucraina.
UPDATE 07.30: Președintele SUA , Joe Biden, a declarat că nu va exclude o întâlnire cu Vladimir Putin în timpul summitului G20 de lună viitoare în Asia.
UPDATE 07.00: Liz Truss a spus că îl consideră pe Vladimir Putin dușmanul comun al Europei pentru amenințarea democrației și creșterea prețurilor la energie, în timp ce omologul său francez, președintele Emmanuel Macron, este un „prieten”.